And on we go

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (12 november 2021) 820,30

Onze conclusies:

Korte termijn: positief

Middellange termijn: positief

Lange termijn: positief

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Kunnen denken dat Glasgow invloed uitoefende, maar helaas maken politici er tegenwoordig een dusdanig potje van dat financiële markten niet eens meer kijken naar het toneelspel dat in Glasgow is opgevoerd. Iedereen is het er over eens dat er iets gedaan moet worden, maar Glasgow bewijst eens temeer dat economische en geopolitieke belangen belangrijker zijn dan ons klimaat en de wijze waarop wij als mens met elkaar omgaan. En financiële markten weten dat. Zij zien meewarig het circus aan, houden hooguit even pas op de plaats en kan dan weer over tot de orde van de dag. En die ligt in een bullmarkt waar het zwaard van Damocles een potentiële rentestijging is die er hoe dan ook aan gaat komen, maar waarvan in feite alleen nog de vraag openstaat wanneer die voor een trenddraai in de rente gaat zorgen. In de VS is men daar meer bezorgd over dan in Europa en dus was een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken te zien in de Amerikaanse beurzen na de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog een week eerder van de Russell 2000 IndexEen Amerikaanse index die wordt berekend uit de koersen van 2000 kleine tot middelgrote bedrijven (1001ste tot 3000ste grootste binnenlandse aandelen beoordeeld op basis van hun markt-kapitalisatie). Copyright Vladeracken. Maar in Europa kabbelden de markten rustig verder. Wel is overal duidelijk, dat de onderliggende sectordraai in volle gang is. VolatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken in de big-tech is toegenomen, terwijl goede berichten in de meer klassieke industrie flink beloond worden (Anheuser Inbev, om maar voorbeeld te noemen in de rij favorieten die wij zelf al enige tijd voor veel van onze klanten in portefeuille houden).

De AEX Index op dag basis

Figuur 1.

Die sectordraai is zichtbaar in het verschil tussen de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken. De laatste kabbelde rustig voort afgelopen week met weer nieuwe toppen tot gevolg. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken daarentegen hield zich weliswaar prima staande, maar tikte niet meer een hogere top aan.
Dat zal nog wel gaan gebeuren, maar vermoedelijk zal het tempo van stijging voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken gaan afnemen waar dat tempo voor andere markten wat zal gaan toenemen. De indicatoren in de figuur duiden zelfs op een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken die nog even te gaan heeft. De CCI ligt hoog maar divergeert negatief en de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackendaar net boven divergeert zelfs duidelijk negatief. Dit soort fases kunnen langdurig aan houden, maar het betekent wel een minder betrouwbaar vervolg in de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken en een correctieve beweging aan het einde (over enkele weken misschien pas), die de huidige langzaam oplopende beweging in een keer kortstondig ongedaan maakt. Maar voor nu is het wat ons betreft helder, de markt heeft haar oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken hervat en er is nog geen aanleiding om te veronderstellen dat hier snel een einde aangaat komen.

De Rente

Wereldwijd kwam de plotselinge rentedaling na de bijeenkomsten van de twee grootste Centrale Banken in de wereld weer tot stilstand. In de VS werd de rentedaling zelfs weer helemaal ongedaan gemaakt. En dat mag niet bevreemden, de inflatiecijfers vallen voortdurend tegen en wijzen weer eens op het onvermogen van Centrale Banken om dit soort cijfers goed in te schatten. Het maakt markten nerveus. Erger is, dat hiermee het hele rentebeeld weer in gevaar komt. Als de rente vanaf het huidige niveau weer gaat stijgen, dan is er niet veel meer nodig voor een forse doorbraak met een potentiële crash-achtige beweging in de obligatiemarkten tot gevolg. Zover is het nog niet, maar spannend blijft het.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ heeft een belangrijke horde in het gevecht met de € genomen. De oplopende trendlijn, die al sinds 2008 bestaat en die betekent dat de $ langzaam sterker werd ten opzichte van de € De rentestijging heeft ook zijn weerslag gehad op de koers van de $. Die daalde afgelopen week weer iets. Toch lijkt het nog te vroeg om een hervatting van de lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken te voorzien. De kans dat wij komende week of weken nog een verder herstel van de $ gaan zien is nog altijd aanwezig. Ook hier is het probleem in werd in 2020 gebroken hetgeen ene nieuwe lange termijn fase van verzwakking van de $ inluidde. Maar afgelopen week, na maanden van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken onder die trendlijn, is de $ toch weer omhoog gebroken. Voor de zeer lange termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken verandert daarmee niet veel. Fundamenteel bezien is de $ een zwakke munt ten opzichte van de € en dat is hiermee niet veranderd. Maar voor de kortere termijn (enkele weken tot maanden), kan dit betekenen, dat de $ nogmaals de dalende lange termijn trendlijn gaat opzoeken en die ligt momenteel rond 0,90, ofwel nog zo’n 2,5 cent hoger. Maar dit betekent wel, dat de fundamentele zwakte van de $ voorlopig geen punt van zorg meer is voor aandelenbeurzen. $-risico’s mogen weer even ongedekt open blijven.

De Brent Olie prijs

De olieprijzen hebben opnieuw een rustige, licht dalende week achter de rug. Door de stijging van de $ kan zelfs in € bezien van een goede week gesproken worden. Hoe het ook zij, de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken verloopt mild en belooft een hervatting van de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken binnen enkele weken.

De prijs van een troy ounce Goud

Goud heeft een duidelijk koopsignaal gegeven afgelopen week. Eerstvolgende doel is US$1.920 per troy ounce, maar daar zal het wel niet lang blijven liggen. De lange termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is opwaarts gericht en afgelopen week weer hervat. Koersdoel uiteindelijk: US$2.950 per troy ounce.

Strategie

Wij zijn op zoek naar koopkandidaten. In de Europa Selector was dat afgelopen week Aquafil, nadat we dit aandeel eerder ook al in onze “deep impact” ESG-portefeuilles hadden opgepakt.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

16 november 2021 11.00 Bruto binnenlands product Eurozone
16 november 2021 14.30 Detailhandelscijfers VS
18 november 2021 11.00 Inflatiecijfers Eurozone
22 november 2021 10.00 IFO cijfers over Duitse zakenklimaat (setiment)
23 november 2021 10.00 PMI Cijfers Europese industrie en diensten

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 6 december 2021 verschijnen.

Den Haag, 15 november 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.