Er is niets gebeurd, of toch niet?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (22 mei 2017) 526,92

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken mogelijk al afgelopen
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand met de AEX Index

En er is dus eigenlijk niets gebeurd. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is netto met 8 punten gezakt, maar dat mag geen naam hebben. Het MA50 heeft als steun gefungeerd en nu lijken de zorgen weer even voorbij. Het kan een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zijn geweest, die maar enkele dagen duurde. En als men even bij de trigger van deze plotselinge val stil blijft staan, dan lijkt het dat de spanning even van de ketel is gehaald door de aanstelling in Amerika van een speciale onderzoeker. Het aanstellen hiervan geeft echter geen zekerheid want het onttrekt zich aan iedere verbeeldingskracht wat er in de komende dagen nog als nieuws vrij kan komen.

Een rally op dit moment is een verkoopgelegenheid

Er is echter wel iets verslechterd in zoverre, dat er tijdens de daling negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken is opgetreden in de dagcharts en dat de al; bestaande negatieve divergenties in de weekgrafieken aanzienlijk is versterkt. Zolang het ongeleide projectiel uit Amerika door het zwerk blijft suizen, kan men dit soort hectische momenten iedere dag verwachten, maar als men daar doorheen kijkt dan vindt men alle negatieve indicaties, die wij u in eerdere publicaties noemden, nog volledig in takt. Dat wil zeggen dat het best mogelijk is dat de markten in een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op het wegebben van de Trumpopwinding even omhoog gaan, maar de langere termijn correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken hangt nog even dreigend boven de markt als voor het ontslag van de FBI-directeur. Wij blijven dus bij ons eerder advies. Als u niet beschikt over voldoende dekking in uw portefeuille, verklein hem dan. De liquide middelen, die vrij komen, zullen u zeer van dienst zijn als de markt weer aantrekt hetgeen wij in de tweede helft van dit jaar zien gebeuren.

De S&P 500 Index, weekgrafiek

BLOG 20170522 S&P500
Figuur 1.

Hierboven vind u de weekgrafiek van de S&P500. Op het eerste gezicht is het een heel mooi plaatje. De index bevindt zich in een oplopend kanaal (dit vindt men overal) en hij heeft afgelopen week op 2.405 nog een nieuwe top aangeraakt. Hij was zes weken geleden door zijn MA10 gezakt maar dat werd weer gauw hersteld. Op dit moment ligt hij er nog steeds boven. Maar het feit dat hij eerder ook al de bovenkant van het kanaal geraakt heeft betekent, dat hij op weg is naar beneden. Dat kan op horizontale wijze geschieden doordat het kanaal stijgt en dat is de afgelopen tijd ook gebeurd of hij kan zelf op weg gaan naar beneden en dat is het meest waarschijnlijke. Het zijn de indicatoren, die op dit meest waarschijnlijke scenario wijzen. Zij zijn dalende en ze divergeren negatief. Alleen de Zone Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackendoet dit laatste niet maar hij is wel duidelijk op weg naar beneden. Op zichzelf is het een gezond verschijnsel als de koersen in dit plaatje de benedenkant van het kanaal opzoeken. Het enige wat er gebeurt, is dat er ruimte geschapen wordt om naar nieuwe toppen te stijgen. Het probleem is dat iedere daling zich kan versterken en dieper door kan gaan dan verwacht. En dat scenario hangt de markt ook nu boven het hoofd. Maar op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor. Alle langere termijn systemen, die wij volgen zijn nog positief, met dien verstande dat de VIX studie die wij u eerder lieten zien negatief is en duidt op een daling, hoogstwaarschijnlijk nog iets later dit jaar. Wij zien de S&P500 na een eventuele korte stijging door het MA10 vallen waarna het MA40 zal worden opgezocht. Dit brengt een koers mee van 2.260 tot 2.280. Zolang er op onze langere termijn plaatjes niets gebeurt, houden wij het daarop. Voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken geldt dat het MA40 op 491 ligt op dit moment en de onderkant van het oplopende kanaal komt uit op 480.

De Rente

Onder invloed van de koersdaling, die zich voltrok is er veel kapitaal vanuit de aandelenmarkten naar de obligaties toegevloeid. Het gevolg was dat de rentestijging onderbroken werd. Steun werd gevonden rond het MA50. Wij zien op korte termijn de rentestijging hervat worden.

De US $ in €’s uitgedrukt

Het zat er dik in dat de dollar door zijn steun rond 90 zou breken. Inmiddels zit hij nu volgens de gebruikelijke regels van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken in een baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken. Zijn volgende steun ligt rond 88. Op weg daar naar toe zal hij wel even halt houden maar hij blijft in zijn Bear marktEngelse term voor een markt die in zijn geheel een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken laat zien. In essentie is het een periode waarin de aandelen in een lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zitten die vaak onderbroken wordt door scherpe rallies. Een bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markt bestaat normaal gesproken uit drie fasen. De eerste fase is topvorming ofwel distributie, de tweede fase bestaat uit een constant dalende markt en de derde fase bestaat uit bodemvorming welke vaak gepaard gaat met paniek uitmondend in een blow-off waarin zelfs de meest optimistische belegger zijn stukken verkoopt. Men gaat ervan uit dat van een BearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken Markt gesproken kan worden als er sprake is van een daling van 20% die voorafgegaan is door een stijging van 20%. Copyright Vladeracken zolang hij niet boven 92,5 uitkomt. Dat lijkt op dit moment nog ver weg.

De prijs van een vat Brentolie

De Brentolieprijs is opnieuw tegen een cruciale weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op US$53 gestoten. Maar de kansen dat hij er nu doorheen gaat zijn redelijk groot. Het beeld, vanuit alle gezichtshoeken bekeken, is positief. Wij zien dus ook de barrière op US$58 vallen. Het doel kan, indien wij gelijk krijgen, daarmede gesteld worden op US$62,5 en nog wat later op US$80.

Het Goud

De ontwikkeling van de World Gold Index blijft teleurstellend. Als men op de daggrafiek af kan gaan, dan zal het allemaal nog wel meevallen, maar de weekgrafiek is zonder meer negatief. Wij verwachten dus niet veel van de prijs van het goud. Misschien kan hij nog iets omhoog maar dat de index boven US$1.270 komt lijkt ons op korte termijn niet te gebeuren. Steun ligt er rond US$1.250 en rond US$1.150. Maar een dalende aandelenmarkt zou dit beeld wel eens kunnen doen kantelen.

Strategie

Ook vorige week hebben wij weer aandelen verkocht. Ditmaal is OMV uit de Prijs<Waarde-portefeuilles verkocht en zijn ook de net aangekochte aandelen Soitec verkocht, nog wel met een kleine winst.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

23 mei 2017    10.00    IFO-cijfers Duitsland (ondernemerssentiment)
25 mei 2017                  Hemelvaart

De hele week:
President Trump is op rondreis, onrust in Venezuela en rond Noord Korea en naderende Britse verkiezingen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 22 mei 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.