De Statistieken spreken over 2018 en 2019 (2)

(publicatiedatum 18 februari 2019)
In ons artikel van 6 februari van dit jaar hebben wij u laten zien wat enkele statistieken zeggen over het jaar 2019. Zij hadden voor wat betreft 2018 een zware nederlaag geleden, want er waren hele mooie voorspellingen gedaan maar ze pakten uiteindelijk allemaal negatief uit. De meest betrouwbare voorspelling, die van het Amsterdamse gezegde had het ook mis. Voor dit jaar voorspelt deze laatste statistiek een negatieve afloop van het beursjaar 2019, althans voor Nederland. Voor de Amerikaanse beurs, als hij daarvoor gebruikt mag worden (hij is op Amsterdam berekend) voorspelt hij een mooi beursjaar. Maar de overige voorspellingen die wij in dit eerste artikel behandelden, netto Amerika +3, Nederland +1 op 5 in totaal zijn niet erg overtuigend. Hieronder volgen de resultaten/voorspellingen van nog een aantal statistieken die op de maand zijn gebaseerd.

Iedere eerste dag van de maand

Maar eerst nog een statistiek die betrekking heeft op de eerste van de maand. Tom Gentile (redacteur bij het Amerikaanse blad Stocks & Commodities) koopt steeds op de laatste dag van de maand en verkoopt op de eerste dag van de daaropvolgende maand. Tom had in 2017 (voor zijn doen) een prachtig jaar. Hij verdiende 28,32 punten met 10 positieve transacties en 2 negatieve. In 2018 deed hij het iets minder goed maar hij maakte wel winst met 4 negatieve transacties en 8 positieve. De netto winst bedroeg 10,33 punten. Over de totale periode waarover wij gegevens hebben bedraagt de netto opbrengst 64 cent per transactie. Dit is vóór kosten dus erg onder de indruk zijn we nog niet van dit systeem. De “Genile-methode” is echter meer een handelssysteem en de waarde is voor ons nog niet bewezen.

De Kaeppel Indicator

Jay Kaeppel was van mening dat de gehele maand januari een indicatie kon zijn voor de resultaten van het jaar en hij ontwikkelde daartoe de volgende formule:
Als de eerste vijf dagen van januari afsluiten met winst geeft hij 1 punt; als de laatste vijf dagen van januari afsluiten met winst geeft hij nogmaals 1 punt; als januari in als geheel afsluit met winst geeft hij wederom 1 punt.
De voorspelling van deze methode had het voor 2018 ook verkeerd gezien. De eerste maand van 2019 levert voor alle indexen, die wij voor deze rubriek volgen 3 punten op. Het moet dus volgens Kaeppel een goed beursjaar worden.

December-Low Indicator

Lucien Hooper stelde ergens in de zeventiger jaren dat: een Low in de DJIA, in het eerste kwartaal, onder de voorafgaande december Low, een aankondiging is van een negatief resultaat voor dat jaar.
In het eerste kwartaal 2018 kwam de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken niet onder zijn diepste Low van de maand december 2017. Het zou dus een geen slecht beursjaar moeten worden, maar dat pakte, zoals welbekend, anders uit. Op 26 december 2018 noteerde de Dow Jones Industrial Index 21.712,53. Het is nu zaak om de Lows van deze index te volgen gedurende de eerste drie maanden van 2019. Januari is inmiddels al voorbij en in die maand kwam de index nooit lager uit. Er volgen nog twee maanden om te weten wat deze methode voor 2019 voorspelt.

De Januari Indicator

“Zo januari gaat, zo gaat het jaar”. Wij hebben een eigen opstelling gemaakt omdat er in de litteratuur, die te onzer beschikking stond, geen uitsplitsing in jaren te vinden was van de 85 jaar waarop de mededeling betrekking heeft. Onze opstelling levert een minder resultaat op, zij het dat onze berekening duidelijk minder jaren omvat De New Yorkse studie vermeldde een resultaat conform aan de voorspelling, van 73 %. Wij moeten het doen met slechts 35 waarnemingen en de correcte voorspelling komt in onze berekening uit op 63%. Wij vinden dit geen slecht resultaat. Voor dit jaar is de voorspelling gunstig want het slot van de maand januari lag hoger dan de slotkoers van 2018.

Conclusie

In ons eerste artikel lieten wij u zien dat van de 5 verschillende statistieken voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken er netto 1 overbleef (3 goede en twee slechte), die een goed beursjaar 2019 voorspelde. Voor de Amerikaanse beurs bleven er netto 3 positieve voorspellingen over (4 goed en 1 slecht). In bovenstaand artikel komen er nog 2 voorspellingen bij die beide voor alle markten positief zijn. Dit maakt dus voor Amsterdam 5 goede tegen 2 slechte. Netto is dit iets meer dan de helft. Voor Amerika ziet de toekomst volgens alle 7 statistieken er duidelijk beter uit want de beurzen aldaar komen uit met 6 positieve voorspelingen op 7. Dit verschil ontstaat alleen maar door de negatieve uitkomst in Amsterdam van “Eerste handelsdag dood; Beursjaar dood”. Maar dat is nou juist de sterkste voorspelling van alle zeven als men het over de jaren terugrekent. Eén benadering geeft ons pas eind maart een antwoord op onze vraag.

Al met al zou men kunnen zeggen, dat de statistieken niet negatief zijn voor het jaar 2019, maar om nu positie in te nemen en dan op vakantie te gaan lijkt ons wat overdreven. Liever handelen wij op de signalen die wij in de loop van het jaar rechtstreeks uit de markt ontvangen.

Den Haag, 18 februari 2018
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken BV handelt voor sommige cliënten conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.