De Statistieken spreken over 2018 en 2019 (1)

(publicatiedatum 6 februari 2019)
Men stelt wel eens dat statistieken de grootste leugenaars zijn die er bestaan. En als men naar 2018 kijkt dan wordt deze stelling bevestigd door de teleurstellende resultaten. Het zou een mooi beursjaar worden maar bijna alle statistieken kregen ongelijk. Wij gaan hieronder opnieuw een aantal voorspellingen geven, maar bedenk bij het lezen daarvan wel, dat zij allemaal gebaseerd zijn op statistieken, die dus kunnen liegen.

Damrak Wijsheid

Eerste handelsdag rood, Beursjaar dood
Deze wijsheid had het mis in 2018. Het was een echte afgang. Het verlies van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken was 56,7 punten. Er bleef niet veel over van de winst uit het voorgaande jaar 2017, dat 61,41 punten bedroeg. Op 2 januari van dit jaar sloot de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op 486,77. Dit was lager dan het slot van het jaar daarvoor (2018) dat 487,88 bedroeg. De Damrak Wijsheid voorspelt dus een negatieve beurs voor 2019. En dat is niet zo mooi want tot nu toe kreeg de statistiek in alle gevallen dat er een negatieve beurs op deze wijze voorspeld werd altijd gelijk. Althans gedurende de tijd dat wij deze statistiek bijhouden. Gelukkig is er nog de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken. Hij voorspelde begin vorig jaar ook een goed 2018 en ook dat kwam verkeerd uit. Hij schreef een verlies van 1.392 punten. Dit jaar is hij weer positief. Misschien is dat een steun in de rug voor de beleggers in Nederland maar die zullen moeten erkennen dat een Damrak Wijsheid gebaseerd is op de ontwikkelingen aan Beursplein 5 en niet in Wallstreet.

De gemiddeldes op één januari

Als het MA50 hoger ligt dan het MA200 op de eerste dag van het nieuwe beursjaar ga dan long en blijf zitten tot het einde van het jaar, in het tegenovergestelde geval blijf dan uit de markt.
Deze statistiek voegt zich bij de bovenstaande. Hij duidde begin van de maand januari op een mooie beurs in 2018. Dit gold voor de DJIA Index en ook voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Wat betreft 2019 zijn ze opnieuw eensgezind. Zij stellen nu dat u uit de markt moet blijven, want voor beide indexen geldt dat het MA200 boven het MA50 ligt.

De Januari Barometer

Als de eerste 5 handelsdagen van het jaar positief worden afgesloten, dan is de kans groot dat het gehele jaar met winst wordt afgesloten.
Deze statistiek werd berekend op basis van de uitslagen van de S&P500. De voorspellingen voor 2018 waren slecht voor beide indexen (S&P500 en AEX) want deze statistiek voorspelde een mooie beurs, maar kreeg geen gelijk. Voor 2019 wordt opnieuw een mooie beurs voorspeld. En deze statistiek voorspelt zelfs een winst van tenminste 14,8%.

Santa Claus Rally

Ga long gedurende de vijf laatste handelsdagen van het jaar en verkoop de positie op de derde dag van het nieuwe jaar.
De Santa Claus RallyVan Yale en Jeff Hirsch. Ga long gedurende de vijf laatste vijf handelsdagen van het jaar en de daaropvolgende twee handelsdagen van het nieuwe jaar. Ga daarna exit. Sinds 1950 leverde een investering in deze zeven dagen een gemiddelde winst op van 1,5%. Zie ook het Januarie Effect, en de Januarie Indicator, die van verschillende periodes uitgaan. Copyright Vladeracken van Jeff Hirsch deed het opnieuw goed dit jaar. Wij hebben geen onderzoeksresultaten gevonden waarop deze aanpak gebaseerd is, en wij weten ook niet op welke index hij dit berekende. Wij gaan er van uit dat hij het heeft over de S&P500, over handelsdagen, dat hij long gaat op de opening en dat hij de positie sluit op de slotkoers van de derde handelsdag van het nieuwe jaar. De resultaten zijn matig. Wij hebben het eens nagerekend voor de S&P500 te beginnen in 1984. Hij had 25 keer succes. Mooi zult u denken maar hij maakte ook 9 keer verlies. Zijn resultaat was 578,72 winst minus 356,10 verlies en dit maakte een totaal winst van 222,62 uit. Als men dit deelt door 34 (jaar) dan komt men uit op gemiddeld 6,55 punten per jaar. Dit lijkt zeker niet genoeg om er het kerstdiner van te betalen. Het is uiteraard meer een handelssysteempje dan een statistiek, die de toekomst wil voorspellen. In 2018/19 maakte hij 131,88 punten winst en dat was natuurlijk niet zo gek.

De Decenniumjaren

Het Vladeracken Woordenboek zegt hiervan: Een selectiemethode waarbij uitgegaan wordt van het laatste cijfer van een jaartal.
Hierbij zijn de jaartallen eindigend op een 5 het meest interessant, gevolgd door de jaartallen eindigend op een 8.
Deze theorie is gebaseerd op de gedachte dat financiële markten zich bewegen in cycli. Het getal is dus niet maatgevend. De jaartallen eindigend op 9 zijn positief, maar dat was ook het geval voor de jaren eindigend op een 8. Voor 2018 had de statistiek het dus goed mis. U kunt nu uw hoop putten uit 2019.

Presidential Election Cycle

De eerste twee jaar van de Amerikaanse Presidential Election Cycle zouden volgens deze beweringen zwakke jaren zijn voor de belegger. De laatste twee zouden uitblinken door positieve effectenmarkten.
De gedachte is dat een nieuwe president begint met de zaken op orde te brengen en te bezuinigen zodat er vlak voor zijn herverkiezing ruimte is om de overheid cadeautjes te laten uitdelen in de vorm van belastingverlagingen en andere vormen van verruimend beleid. Voor 2018 ging deze statistiek op want het was een verliesjaar. Voor het derde jaar wordt een goed beursjaar voorspeld. Maar wij zijn zo vrij daar een groot vraagteken bij te zetten want de belastingverlagingen zijn al geweest en bezuinigingen zijn bij de huidige president niet aan de orde anders dan in onzinnige tweets. En met een Democratisch congres, kan President Trump niet erg veel meer bereiken.

Handelssysteem op de Presidential Election Cycle

Op deze cyclus zijn ook handelssystemen ontwikkeld. Een daarvan koopt op het slot van de maand september vóór de presidentsverkiezingen. Men verkoopt op de laatste dag van hetzelfde jaar. In 2016 was dit een goed advies. Op dit moment is deze regel niet relevant want er zijn dit jaar geen verkiezingen in de VS.

Een tweede systeem stelt dat men 26 maanden voor de verkiezingen moet kopen. De Amerikaanse kieswet schrijft voor dat Election Day valt op dinsdag na de eerste maandag in november. U zou dus dit jaar in september uw positie moeten innemen.

Conclusie
Als u de conclusies van het bovenstaande op een rijtje zet dan zult u zien dat Amerika (+3) er duidelijk beter voorstaat dan Europa (+1) met twee punten verschil. De statistieken die de volledige maand januari als uitgangspunt hebben kunnen hier uiteraard nog verandering in brengen maar dat kunnen we pas in februari zien en is dus voer voor een volgend artikel.

Den Haag
6 februari 2018
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken BV handelt voor sommige cliënten conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risicoDit wordt wel berekend als het product van de standaarddeviatie van de waardeontwikkeling van een portefeuille (aandeel) en de mutatiegraad op jaarbasis binnen deze portefeuille (van dit aandeel). Copyright Vladeracken. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risicoDit wordt wel berekend als het product van de standaarddeviatie van de waardeontwikkeling van een portefeuille (aandeel) en de mutatiegraad op jaarbasis binnen deze portefeuille (van dit aandeel). Copyright Vladeracken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.