Bestandsvergoedingen en plaatsingsfee

De Autoriteit Financiële Markten heeft begin 2010 een nota gepubliceerd over het gebruik door financiële partijen waaronder vermogensbeheerders van bestandsvergoedingen en plaatsingsfee.

Definitie

Bestandsvergoedingen zijn betalingen die worden gedaan door beleggingsmaatschappijen aan banken, vermogensbeheerders en andere financiële partijen zoals tussenpersonen, waarbij de betaling gekoppeld is aan de omvang en de duur van het belang (het bestand) dat deze partijen voor of namens hun klanten in beleggingsfondsen van of rechtstreeks bij deze beleggingsmaatschappijen hebben ondergebracht.

Voorbeeld

Stel uw vermogensbeheerder koopt voor u aandelen BlackRock World Gold Fund. Op jaarbasis is de BlackRock-groep vervolgens bereid om 0,5% van de waarde van deze belegging uit te keren aan uw beheerder.

Plaatsingsfee is de vergoeding die een instelling zoals een vermogensbeheerder of een tussenpersoon ontvangt wanneer deze een cliënt een nieuw product laat kopen. Het is een vergoeding vergelijkbaar met de afsluitprovisie die banken betalen aan degene die een hypotheekklant bij hen onderbrengt.

Beleid Vladeracken BV

Vladeracken BV heeft in haar bestaan altijd afgezien van deze vergoedingen en de vergoeding, waar die kon worden verkregen, rechtstreeks ten goede laten komen aan haar cliënten, die daardoor goedkoper uitzijn. Dit wordt zo ook op onze website en in onze contracten met cliënten geschreven.

Maar sinds de aankondiging door de AFM, dat zij de regels op dit gebied gaat aanpassen, is in deze methodiek een verandering aangebracht. Sinds juli van 2010 ontvangt Vladeracken BV van Binck Bank een bedrag ineens per kwartaal over het voorafgaande kwartaal voor al haar cliënten gezamenlijk. De korting wordt dus niet rechtstreeks meer aan cliënten betaald maar aan uw beheerder. Over het 2de kwartaal van 2010 bedroeg de totale vergoeding na aftrek van administratiekosten van Binck € 548.
Dit is uiteraard niet conform de afspraken die wij met u hebben gemaakt en maken.

Concrete oplossing

Binck Bank NV betaalt de vergoeding uit per fonds en rekent hiervoor een vergoeding van maximaal € 50 administratiekosten. Is de bestandsvergoeding voor een fonds lager dan € 50, dan wordt netto niets uitgekeerd aan Vladeracken BV, is de bruto vergoeding hoger dan € 50, dan keert Binck Bank NV aan Vladeracken BV voor dat specifieke beleggingsfonds de bruto vergoeding uit minus € 50.

Vladeracken BV zoekt vervolgens uit voor welke cliënten de netto ontvangen vergoeding bedoeld is en rekent uit per fonds hoeveel voor elke individuele cliënt met een positie in het specifieke fonds is ontvangen. De vergoeding wordt dus verdeeld over die cliënten die een positie in het bewuste beleggingsfonds heeft. Daarna wordt eenmaal per jaar een bedrag uitgekeerd aan de individuele cliënten onder vermelding van “Bestandsvergoeding jaar x”. Omdat dit een hoop extra werk met zich brengt en omdat het vaak maar om zeer kleine bedragen gaat hebben wij besloten om een drempelbedrag in te voeren van € 10,00 per fonds per cliënt. Dit drempelbedrag kan in de komende jaren enigszins variëren, omdat wij zullen proberen om de volledige door Vladeracken BV netto ontvangen bestandsvergoeding door te vergoeden aan onze cliënten.

Concreet betekent dit dat wij de netto bestandsvergoeding (dus na aftrek van de administratiekosten van Binck) zullen doorvergoeden aan onze cliënten voor zover dit bedrag groter is dan € 10,00 per fonds. De doorvergoeding vindt eenmaal per jaar plaats, in het vierde kwartaal van elk jaar, en zal dan het 1ste kwartaal van het voorgaande jaar en de eerste drie kwartalen van het lopende jaar betreffen.

Voor de plaatsingsfee zal, waar dat van toepassing is, dezelfde regeling worden gehanteerd.

Uiteraard kunt u bij vragen hierover altijd bij ons terecht: +31.70.3118730.

Vladeracken BV
Den Haag, 18 november 2010

12 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 2. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 3. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 4. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 5. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 6. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 7. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 8. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 9. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 10. […] Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 11. […]  Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

 12. […]  Vladeracken beleid t.a.v. bestandsvergoedingen en plaatsingfees […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.