Weinig hoop voor de komende week

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (24 juli 2017) 522,22

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Toch weer een All-Time High

Opnieuw werd er door de S&P500 een nieuw All-Time High gezet. Maar in Amsterdam constateren wij een Evening StarEen patroon van drie op elkaar volgende candlesticks waarbij de eerste een lang wit lichaam heeft. De tweede opent duidelijk hoger dan het slot van de eerste en heeft een klein wit of zwart lichaam en de derde opent lager dan het slot van de voorgaande dag en sluit diep in de eerste (grote witte) kandelaar. Het is een bearish omkeer patroon. Copyright Vladeracken, die maandagochtend nog bevestigd moet worden en in Frankfurt is een Kop/Schouderformatie compleet op de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omlaag na. Daar werd de laatste top al vijf dagen geleden gezet. En als de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken inderdaad gaat bevestigen dan hebben we het daar ook over een lagere top. De ASX All Share Index spande in Amsterdam de kroon met een val op vrijdag van 21 punten of wel 2%. Hij zette daarmede ook een lagere top. Een beperkte rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken die 8 dagen duurde werd met een teleurstellende expiratie op vrijdag afgesloten. De voorgaande bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken ligt voor wat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken betreft op 506. Iedere koers daar beneden legt de weg naar een notering onder 500 open. In eerste instantie vindt de index het MA40 op 497 maar als deze steun niet houdt dan komt 476 in zicht.

Er is ook iets positiefs te noemen. In de weekgrafieken ziet men meestal stijgende indicatoren. Maar helaas….. de divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken is overal negatief. Al met al blijft er weinig over om te juichen. Wij laten een en ander zien aan de hand van een daggrafiek van de DAX.

De DAX Index op dagbasis


Figuur 1.

Er is 6 dagen geleden een lagere top gezet en nu is er een Kop/Schouder formatie te herkennen. De koers ligt op de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken en de vraag is of hij hierdoor zal gaan. Ieder slot beneden het slot van vrijdag van 12.240 bevestigt het patroon. Men kan dan een doel berekenen van 11.450. Wij zien dit scenario zich ontrollen, want de indicatoren daaronder geven geen enkele aanwijzing, dat er een witte ridder op gaat staan. Toen de top op 20 juni met een zwarte candle gezet werd, werd deze niet bevestigd. Dit is normaal voor een Kop/Schouderformatie, maar dit wijst dus op een aanstaande bevestiging. Onderweg zal de DAX steun ontmoeten rond 11.951, maar als alles normaal gaat verlopen dan zal hij daar niet draaien. Wij verwachten dat hij door zal zakken tot aan het doel van 11.450. Maandag is niet alleen voor de DAX cruciaal. Ook de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zette een negatief patroon neer. Het is een Evening StarEen patroon van drie op elkaar volgende candlesticks waarbij de eerste een lang wit lichaam heeft. De tweede opent duidelijk hoger dan het slot van de eerste en heeft een klein wit of zwart lichaam en de derde opent lager dan het slot van de voorgaande dag en sluit diep in de eerste (grote witte) kandelaar. Het is een bearish omkeer patroon. Copyright Vladeracken. Een slechte dag maandag bevestigt deze ook. En ook andere indexen in Europa, zoals de Bel20, de CAC40 en de SMI tonen negatieve beelden. De markt in Europa lijkt dus eensgezind met een negatieve outlook.

De Rente

De rente is nog steeds aan het dalen. Er is wel een verlichting in aantocht volgens de daggrafiek, maar de iets langere termijn geeft op dit moment de inruk dat we er met de huidige daling nog niet zijn. Er is een dubbele top gevormd in het beeld van het effectief rendementDe berekening van het rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op obligaties waarbij rekening wordt gehouden met de terugbetalingprijs en de looptijd van de obligatieEen schuldbekentenis aan toonder voor een bepaald bedrag (nominale waarde) met een van tevoren vastgestelde rentevergoeding en met een terugbetalingconditie van de hoofdsom op een van tevoren vastgesteld tijdstip. Copyright Vladeracken. De berekeningsformule luidt: V = C/(1+R1) +C/{(1+R1)*(1+R2)}+…+ (C+P)/{(1+R1) *(1+R2) *”¦*(1+Rn)} waarbij V = marktprijs/aankoopprijs; C = couponopbrengst; P = hoofdsom; n = aantal jaren; R(..) = effectief rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken op 10 jaar Nederlandse Staat leningen en de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken ligt rond 0,6%.

De US$ in €’s uitgedrukt

De dollar is met een forse klap uit het oplopende kanaal gevallen, dat wij u enkele weken geleden lieten zien. Hij ligt nu op een oude steun, maar een doorbraak van het huidige niveau, dat wil zeggen een lagere slotkoers, zet hem op de weg naar75 of wel 5 punten lager dan zijn huidige waarde. Een dergelijke catastrofe, want zo mogen wij deze mogelijke val wel noemen, zal een forse impact hebben op de aandelenkoersen. Tot nog toe is de daling van de dollar voor de Europese beurzen al niet positief geweest. Wij hebben u enkele weken geleden een grafiek laten zien waar in duidelijk getoond werd dat de daling van de dollar en de daling van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken min of meer gelijk op gingen, met dien verstande dat de dollar iets sterker daalde. In die periode deden de markten in Amerika het veel beter waarmede de daling in Europa werd afgeremd. Een doorbraak van de dollar door het huidige niveau zou deze tendens dus verder kunnen doen doorzetten.

De prijs van een vat Brentolie

De zwarte candle van vrijdag heeft de daggrafiek op zijn kop gezet. Er wordt weer negatief gedivergeerd en de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken is gaan dalen. De daggrafiek is dus niet meer in overeenstemming met de weekgrafiek want deze stijgt en divergeert positief. De vraag is wie dit gaat winnen maar op dit moment is een antwoord hierop niet te geven, ook al gaan wij uit van een stijging van de olieprijs.

Het Goud

De eerste weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op US$1.250 is genomen. Ook de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken, die door het MA50 wordt gegeven is inmiddels gebroken. De World Gold Index is nu op weg naar US$1.270, maar op US$1.260 komt de dalende trendlijn uit. Hier gaat het spannen en of US$1.270 gehaald gaat worden is nog een groot vaagteken. Als men zich op de daggrafiek baseert dan raakt men overtuigd van een succesje maar de weekgrafiek schrijft voorzichtiger taal. Ook hier liggen de zaken dus niet zo duidelijk, maar ook hier bekruipt ons het gevoelen, als wij naar de grafieken kijken, dat een dezer dagen de US$1.270 zal worden gebroken.

Strategie

Wij blijven zeer voorzichtig. De expiratie van vrijdag heeft voor een duidelijke verslechtering van het technische beeld gezorgd en kan aanleiding zijn voor ons om in de komende dagen ze;fs meer posities te gaan verkopen. De ontwikkeling van maandag is daarin cruciaal.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

25 juli 2017 10.00 IFO cijfers over het ondernemersklimaat in Duitsland
26 juli 2017 20.00 Rentebesluit FED in de VS
28 juli 2017 10.00 Economische sentimentindicatoren Eurozone
28 juli 2017 14:30 Ontwikkeling bruto binnenlands product op jaarbasis in de VS
31 juli 2017 11.00 Inflatiecijfers Eurozone

De hele week: het cijferseizoen is weer losgebarsten en analisten zijn erg positief. Tegenvallers zullen dus worden afgestraft.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 24 juli 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.