Correctie in zijwaartse richting

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (12 januari 2020) 610,43

Onze conclusies:
Korte termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Middellange termijn:positief
Lange termijn:positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het was op zichzelf best een mooie week. Hij begon met een mildere Trump, die de aanval van Iran op een Amerikaanse basis in Iraq onbeantwoord liet en daarmee de escalatie van het conflict een halt toeriep. Olieprijzen en de prijzen van edelmetalen piekten even maar liepen direct daarna weer terug. En de aandelenbeurzen wereldwijd veerden weer wat op. Maar het was allemaal van korte duur. Overal oogt het beeld vermoeid. De trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is positief en is ook afgelopen week weer bevestigd met nieuwe hogere toppen, maar overtuigend is het niet geweest en de meeste winst werd vrijdag bovendien ook weer ingeleverd. Komende week wordt de eerste fase van de overeenkomst met China getekend en Trump kan zich momenteel niet een verdere escalatie van dit handelsconflict veroorloven. Hij gaf zelf al aan dat de volgende fase pas na de verkiezingen aan bod komt. Dus uit deze hoek hoeft weinig nieuws meer verwachte te worden. En daarmee is het wachten op de 4de kwartaal- en jaarcijfers van beursgenoteerde ondernemingen. Het cijferseizoen barst pas eind januari los. Voor de korte termijn moet men dus niet te optimistisch worden. Maar de vijfde dag van het jaar was, net als de eerste, een positieve en de eerste vijf dagen waren per saldo ook positief. En dat belooft een mooi jaar als men de statistieken moet geloven. Voeg daarbij dat een verkiezingsjaar over het algemeen ook een positief (zij het niet uitbundig) jaar oplevert en u heeft alle reden om lekker te blijven zitten en de komende reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken te gebruiken voor het uitbreiden van posities.

De AEX Index op dagbasis

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. De koersen lopen in een gestaag tempo op, zitten keurig in het midden van het kanaal en om de paar dagen wordt een nieuw hoger punt bereikt. Maar aan het momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken, onder de koersgrafiek en de CCI is te zien dat de kracht van de beweging langzaam weg sijpelt. Er komen ook meer zwarte candles in het beeld en ook dat is een teken dat de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken op haar laatste benen loopt. Wij gaan er vanuit dat de koersen in de komende week naar de volgende minidip zullen zakken. Maar of de steun op 599 – 603 gebroken gaat worden, die kans achten wij niet groot momenteel.

De Rente

De lange rente neemt een adempauze. Of dit het begin van een daling of juist een hervatting van de stijging gaat inhouden is nog niet te bepalen, feit is dat de kleine daling die begin deze week werd ingezet onmiddellijk weer ongedaan gemaakt is.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar liep afgelopen week weer wat op, maar veel heeft het niet om het lijf gehad. Er lijkt zich een top aan het vormen te zijn. Dat zou betekenen dat de koers in de komende weken toch weer gaat dalen ten opzichte van de Euro.

De prijs van een vat Brentolie

De volgende minidip heeft zich aangediend, na een piek afgelopen week tot ruim boven $70 per vat moesten de olieprijzen snel weer terrein prijs geven. Een nieuwe, waarschijnlijk kleine reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is ingezet, deze week mag u dus weinig vuurwerk verwachten hier.

De Prijs van een troy ounce Goud

De koersontwikkeling van het goud wijst op het begin van een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, die de koers zomaar 10% terug omlaag zou kunnen brengen. Daarmee komt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken niet in gevaar, maar het betekent wel een periode van rust in deze markt. Wie nog geen positie heeft gaat een kans op een mooi instapmoment krijgen, maar die zal zomaar enkele weken op zich kunnen laten wachten.

Strategie

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

14 januari 2020           8.00  Chinese data handelsbalans

14 januari 2020         14.30  Amerikaanse consumptieinflatiecijfers

15 januari 2020         11.00  Europese binnenlandse productiecijfers

15 januari 2020         17.00  1ste fase overeenkomst China – VS wordt getekend

15 januari 2020         20.00  Publicatie beige book FED

16 januari 2020         13.30  Publicatie notulen beleidsvergadering ECB

17 januari 2020           3.00  Chinese cijfers binnenlandse productie

17 januari 2020         11.00  Inflatiecijfers Eurozone

21 januari 2020         11.00  ZEW verwachtingen Duitse industrie

De laatste week van het jaar is aanstaande, dat is een periode met notoir lage omzetten, weinig nieuws en marginale bewegingen tot gevolg.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 februari 2020 verschijnen.

Den Haag, 13 januari 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.