De tweede verkoopgolf komt er aan

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (slot 23 oktober 2021) 812,97

Onze conclusies:

Korte termijn: positief, maar gevaarlijk

Middellange termijn: negatief, correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in bullmarkt

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Beleggers die de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken als benchmark gebruiken hebben afgelopen week opnieuw kunnen constateren hoe sterk onze index momenteel erbij ligt. Opnieuw een All-Time high, waarbij het vorige record met een goede marge werd verbeterd. Een stijgende olieprijs en meevallende cijfers op verschillende fronten zorgden voor herstelbewegingen in verschillende zwaargewichten die samen tot deze nieuwe top hebben geleid. Het lijkt el of er geen einde aan het uithoudingsvermogen van de bullEen belegger die positief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken is. De stijgende rente hielp ook nog eens, omdat daardoor ook de bankaandelen verder konden doorstijgen.

De AEX Index op dag basis

Figuur 1.

Maar de indicatoren in de grafiek volgen de beweging niet en de candle van vrijdag was een negatieve, mits maandag de beurs lager opent. En dat de kans hierop groot is moge blijken als wij naar andere beursindices kijken, indices waar de oververtegenwoordiging van grootheden als ASML en Koninklijke Olie een minder grote rol spelen. Want het klinkt allemaal niet alleen te mooi om waar te zijn, dat is het ook als men naar bijvoorbeeld onze buren kijkt.

De DAX Index op dag basis

Figuur 2.

Bij wijze van uitzondering tonen wij u in dit blog een tweede grafiek, namelijk de daggrafiek van de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken. En daarin ziet u een volkomen ander beeld ten opzichte van dat van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken in figuur 1. Hier is zelfs sprake van een zeer gevaarlijk patroon in ontwikkeling, een kopschoudertop. Als de markt in de komende week of weken in Duitsland niet verder oploopt maar juist opnieuw omlaag duikt, dan komt de tweede verkoopgolf op gang die, bij voltooiing van dit patroon, als koersdoel een daling tot de zone tussen 13.500 en 14.232 krijgt. Laat u dus niet bedotten door de kracht van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van dit najaar in de aandelenmarkten wereldwijd is nog niet voorbij!

De Rente

Even leek het er op, dat zich een adempauze zou voordoen in de stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de lange rente. Maar afgelopen week was het opnieuw raak: weer een week van stijgende rentes. Een doorbraak, een hele belangrijke doorbraak, staat voor de deur, maar het definitieve signaal is opnieuw nog niet gegeven. De kans echter op een definitieve doorbaak is afgelopen week wel fors toegenomen. De rentegrafieken zeggen daarom: aan de kant blijven!

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Ook de $-koers begint in gevaar te komen. De korte termijn oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de voorbije paar weken is niet gebroken, maar na opnieuw een zwakke week ligt een doorbraak omlaag op de loer. En als die korte termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken breekt, dan kan het wel eens heel hard gaan!

De Brent Olie prijs

De olieprijzen daarentegen hadden opnieuw een goede week. En nu de laatste top uit 2020 gebroken is, ligt de weg naar ca US$85 tot 90 per vat open. Maar indicatoren divergeren negatief. Wij denken dat het nog wel los gaat lopen met de te verwachten stijging van de energieprijzen. Een duidelijke correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken is nabij.

De prijs van een troy ounce Goud

De goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken begint MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken omhoog te winnen. De week was niet alleen goed, maar de uitslag binnen de week was weer groter dan de week ervoor. Het lijkt alsof er een trampoline besprongen wordt waarbij elke sprong die volgt steeds hoger komt. Dat is de aanloop naar een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog. En die staat voor de deur. De grens die gebroken moet worden is US$1.830 per troy ounce.

Strategie

Wij hebben een mooie kaspositie en flink wat goud in portefeuilles en vertrouwen de aandelenmarkten nog steeds niet, dus wij blijven lekker nog even aan de zijlijn staan. Maar wij zijn wel beducht voor sectorrotatie en dat betekent dat wij voorzichtig her en der zullen beginnen met het bijkopen van de achterblijvers.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

25 oktober 2021 10.00 IFO Zakelijk klimaat Duitsland
26 oktober 2021 15.00 / 16.00 Amerikaanse huizenmarkt en consumentenvertrouwen
27 oktober 2021 14.30 Durable goods orders VS
28 oktober 2021 13.45 Rentebesluit ECB
28 oktober 2021 14.30 Amerikaanse arbeidsmarktcijfers
29 oktober 2021 12.00 Bruto binnenlands product Eurozone
1 november 2021 9.55 PMI cijfers Europese maakindustrie
3 november 2021 16.00 Cijfers Amerikaanse industrie en dienstensector
3 november 2021 19.00 Rentebesluit Amerikaanse FED

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 1 november 2021 verschijnen.

Den Haag, 25 oktober 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.