De eerste verkoopgolf is voorbij

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (slot 17 oktober 2021) 800,41

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief, correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in bullmarkt

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Afgelopen vrijdag was het weer raak, een expiratie en wel die van oktober. Wereldwijd lopen dan de oktober –series in de optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken- en futuresmarkten af. Handelaren moeten dan hun risicoboek herzien. Veel opties lopen dan waardeloos af, maar veel andere opties worden de zaterdag na afloop van de expiratie uitgeoefend en afgerekend. Het leidt tot een forse vermindering van het aantal openstaande posities en daarmee ook tot een flinke daling van de uitstaande marginverplichtingen. En daarmee komen er ook grote geldstromen op gang. Het gevolg is soms een duidelijke afwijking van marktgedrag, trends lopen dan ten einde of worden juist even versterkt. Vaak is er rond een expiratie sprake van een trenddraai.

Dit keer stond vrijdag in het teken van een flink aantal korte termijn trenddoorbraken. Dalende trends in veel markten werden gebroken. Een van de meest opvallende uitbraken was de sprong die de Dow Jones Composite Index maakte, een index waarin veel meer aandelen zijn opgenomen dan de grootste dertig die in de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken zijn opgenomen en die veel meer aandacht krijgt van beleggers dan de Composite. Maar de laatste is breder en een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken van deze index betekent dan ook veel meer. Het wijst er op, dat de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken weliswaar nog niet voorbij hoeft te zijn (en wij gaan daar ook vanuit), maar dat de huidige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken niet het einde van de lange termijn positieve trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor aandelen betekent. Het onderstreept onze al langer op dit platform geuitte mening, dat er sprake is van een sectorrotatie, niet van het einde van de lange termijn bullmarkt voor aandelen.

Tegelijkertijd is de korte termijn uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken in veel gevallen niets anders geweest dan een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken omhoog waarbij de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, die al sinds vorig jaar aan de gang is en die in veel gevallen in september neerwaarts werd gebroken, is aangeraakt. Dat heet in jargon een mogelijke “kissing the trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken goodby”-reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken of wel een pullback. Het zet beleggers op het verkeerde been, als zou de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken al voorbij zijn. Maar kort daarna (en de lagere openingen maandag in Europa bevestigen dit scenario, wordt de neergaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken dan in alle hevigheid weer hervat. Wij gaan er dan ook vanuit, dat de expiratie van afgelopen vrijdag het tussenstation markeerde van de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken die al enige tijd aan de gang is. Daar hoort nog een tweede poot omlaag bij en die zou deze week wel eens van start kunnen gaan. Het is dus nog te vroeg om te besluiten weer vollop in de markt te stappen.

De AEX Index op dag basis

Figuur 1.

Vrijdag raakte de AEX de lange termijn oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, hier in rood in de grafiek getekend. Dat is positief, maar de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken op deze expiratiedag verliep met een verhoudingsgewijs lage omzet. Daarmee heeft het er alle schijn van dat hier sprake is van “kissing the trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken”. Met de lagere opening op maandag wordt het spannend, want daarmee is voorlopig slechts een pullback te constateren en is de kans groot dat in de komende dagen de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken weer hervat wordt. De indicatoren staan hoog, maar divergeren niet negatief, in tegendeel, men zou zelfs van enige positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken kunnen spreken. Hoe het ook zij, dit is geen goed moment om in de markt te stappen en wij willen graag meer bewijs zien voor wij afstappen van ons meest waarschijnlijke scenario, een tweede poot omlaag die deze week zijn aanvang neemt en als doel heeft de lange termijn steun op 718 – 722 voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.

De Rente

De BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken futures en de US TreasuriesSchuldpapier van de Amerikaanse overheid uitgegeven door het Bureau of Public Debt. Men onderscheidt Treasury bills, Treasury notes, Treasury bonds en TIPS. Copyright Vladeracken hebben afgelopen week de onderkant van een groot zijwaarts kanaal bereikt. Zoals te verwachten viel daalde de 10-jaars rente daarop weer ligt, in beide markten. Er is dus nog hoop op een gematigde reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de obligatiemarkten. Maar het is veel te vroeg om hieruit te concluderen dat daarmee groeiaandelen weer gekocht kunnen worden. De obligatiemarkten hebben afgelopen week slechts gezegd: voor we verder onderuit gaan, laten we even wachten op de volgende acties van de centrale banken in de VS en in Europa. Het Beige Book van de FED, waarin deze een inschatting geeft over haar verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie wordt woensdagavond gepubliceerd. Daar kan positief (uitstel van taperingGeleidelijke afbouw van de kwantitatieve verruiming in de Verenigde Staten. Copyright Vladeracken) en negatief (taperingGeleidelijke afbouw van de kwantitatieve verruiming in de Verenigde Staten. Copyright Vladeracken start in november) op gereageerd worden door obligatiemarkten.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ is in gevecht met de vorige week al omschreven licht oplopende lange termijn trendlijn, die vooralsnog dus als weerstandlijn dienst doet. De weekcandle was negatief en de eerste indicatoren draaien omlaag vanuit overbought positie. Maar het definitieve verkoopsignaal is nog niet gegeven. Zoals wij vorige week al zeiden: Wij gaan er nog altijd vanuit, dat de $ per saldo binnen afzienbare tijd de lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken gaat hervatten. Maar “the jury is stil out”.

De Brent Olie prijs

“Oil is climbing a wall of worry”, zoals een oud beursgezegde luidt. Men doelt daarbij op een almaar stijgende koers, terwijl de berichten over de onderliggende waarde voortdurend negatief zijn en men vanuit economische analyses het omgekeerde zou verwachten. Nu is natuurlijk de gasprijs weer de aanjager. Ondertussen wordt de ene na de andere weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken gebroken en nadert de belangrijkste, de lange termijn dalende trendlijn die voor Brent nu op US$88 per vat ligt. Veel ruimte is er dus niet en indicatoren op de lange termijn grafieken divergeren al enige tijd negatief.

De prijs van een troy ounce Goud

Het gaat langzaam en schokkerig, maar de prijs van een troy ounce goud wil omhoog.

Strategie

Wij hebben een mooie kaspositie en flink wat goud in portefeuilles en blijven lekker even aan de zijlijn staan.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

20 oktober 2021 11.00 Europese consumentenprijzen (inflatie)
20 oktober 2021 20.00 Publicatie Beige Book FED (inschatting stand van economie)
21 oktober 2021 14.30 Initial jobless claims en Phili Fed verwachtingen industrie
22 oktober 2021 10.00 Europese PMI-cijfers (stand van industrie en dienstensector)
22 oktober 2021 15.45 Amerikaanse PMI-cijfers (stand van industrie en dienstensector)
25 oktober 2021 10.00 IFO Zakelijk klimaat Duitsland
26 oktober 2021 15.00 / 16.00 Amerikaanse huizenmarkt en consumentenvertrouwen

Het cijferseizoen is weer begonnen, de eerste winst- en omzetwaarschuwingen zijn een feit (Philips, Umicore). Dit en het feit dat het oktober is en beurzen met een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken bezig zijn kan voor extra volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken zorgen.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 1 november 2021 verschijnen.

Den Haag, 18 oktober 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.