Een positieve uitslag

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (9 november 2020) 572,90.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         positief, reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken ten einde?

Middellange termijn:               positief

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Jantje lacht, Jantje huilt, Jantje lacht. Zo was het de afgelopen weken op de beurs. Maar nu lacht hij. En ditmaal kan het wel eens zo zijn dat het lachen wat langer duurt. Dat gaat er echter vanuit dat Trump zijn verlies zonder veel heisa zal accepteren. Als dat niet zo is dan staat de beurzen ongetwijfeld een verlenging van de consolidatieperiode te wachten. Deze duurt overigens al sinds mei  / juli van dit jaar. Het herstel dat wij in de afgelopen week gezien hebben was prachtig. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken steeg met 39 punten of wel 7,3%. De DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken deed het nog iets beter met 8,9%. De S&P500 schreef ook 7,3% bij. Een mooie week dus en de opleving was zo sterk dat ook de weekgrafieken overal positief zijn. En ware het niet voor de tot mislukking gedoemde strapatsen van Trump, die de uitslag van de verkiezingen niet accepteert, dan zou nu een mooie rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken volgen, die naar nieuwe toppen reikt. De gang van zaken afgelopen week brengt de markt natuurlijk dicht bij een overbought situatie. Het is echter nog niet zover. Het is daarom nog steeds mogelijk dat een of twee mooie dagen ervoor zorgen dat er in Amsterdam nieuwe toppen gezet worden. Een 3 punten hogere koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zou de positieve sfeer die vorige week nog heerste, kunnen bevestigen. Maar hoe dan ook een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is dicht bij en zolang er strijd gevoerd wordt over de uitslag in de VS zal de markt zijn fluctuaties doorzetten. Als er echter een dezer dagen een hogere koers neergezet wordt dan zullen de markten nog mooie eindejaarsresultaten aan zien. Wij zijn dus optimistisch, ook al blijft op de achtergrond de naderende BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken ons nog zorgen baren.

 

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op dagbasis

De meest dringende vraag is of er een nieuwe slotkoers neergezet gaat worden die circa drie punten hoger ligt dan de koers van vrijdag. Zoals men in de figuur hierboven kan zien is er tot nu toe sprake van dalende toppen en dalende bodems. Een negatief beeld dus. Maar een top die boven de vorige uitkomt dus boven 575,52 zet dit negatieve beeld om in een veelbelovende grafiek. En het is aan te nemen dat dit ook zal gebeuren want als men naar de gemiddeldes kijkt dan liggen die in de juiste volgorde ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de koers. Het MA50 is onlangs gaan stijgen. Ware het niet voor de drie dalende toppen dan was het beeld zonder meer zeer mooi. De indicatoren daaronder zijn alle drie stijgende. De CCI maakt zich klaar voor een daling. Dit wijst erop dat wij binnenkort een top(je) gaan zien en de vraag is dus of dit een hogere zal zijn. Alles lijkt daar klaar voor want meestal (lees dit als niet altijd) daalt de oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackeneen of twee dagen alvorens de koers dit gaat doen. Wij zijn dus optimistisch maar wij moeten een slag om de arm houden want de hogere top die zo hard nodig is, is nog niet gezet. Voor wat het weekbeeld betreft gaat dit wel gebeuren want op de weekchart is alles positief. Dit betekent dat wij een periode ingaan die weliswaar fluctuaties laat zien, maar die ieder op zichzelf gering zullen zijn. Een doorbraak door het niveau van 581,25 ligt daarmede binnen de mogelijkheden.

 

De Rente

Er waren in de maand oktober drie pogingen van de rente om te gaan stijgen maar drie keer mislukte dit. Op dit moment zijn er opnieuw aanwijzingen dat er een stijging op handen is, maar of deze zoden aan de dijk zal zetten is nog niet te bepalen. Wij zijn wel in (blijde) verwachting.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar had een slechte week en het ziet er niet naar uit dat daar in de komende week geen werkelijke verandering in gaat komen.

 

De Prijs van een vat Brentolie

De Brentolie prijs lijkt zich iets te gaan herstellen, maar zekerheid geven de grafieken niet.

 

De Prijs van een troy ounce Goud

Met een prijs van US$1.951 voor een Troy ounce lijkt het Goud de weg naar omhoog weer te hebben gevonden. Het technische plaatje is niet negatief maar of de top van 6 augustus, die op US$2.062 ligt, gebroken zal worden ligt nog niet voor de hand. Wij hadden liever een sterkere terugval gezien. Nu is de overbought situatie onvoldoende hersteld.

 

Strategie

Vrijdag kochten wij een eerste positie in de Benelux Selector met aandelen BPost. Maar er zullen snel meer aankopen gaan volgen.

 

Naschrift – Corona-vaccin van Pfizer – Maandag 9 november

Terwijl wij bezig waren ons blog te publiceren kwam het Amerikaanse Pfizer met de mededeling dat haar dochter BioNTech een score van 90% in de vaccinatie van proefpersonen bereikt heeft bij de behandeling van het Covid-19 virus. Markten sprongen daarop fors omhoog. Als vanavond de slotstand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken boven 581,25 ligt (en daar ziet het er wel naar uit), dan is daarmee de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken een feit. De sprong is erg fors (direct na dit nieuws tikte de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken even 599,20 aan) en dat is dan weer te snel. Bovendien werden ook de koersen van enkele aandelen (zoom als notoir voorbeeld) fors neerwaarts gezet. Dit soort scherpe bewegingen omhoog hebben even rust nodig, dus het kan de moeite lonen om niet direct achter deze beweging aan te lopen, maar het is wel de bevestiging van een goede uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken na een periode van 4 tot 5 maanden van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken en opent daarmee de deur naar een mooie eindejaarsrally.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

10 november 2020    11.00  Europese sentimentscijfers ZEW

13 november 2020      8.00  Duitse en Europese cijfers over de ontwikkeling van het bruto binnenlands product

16 november 2020      3.00  Chinese cijfers over de ontwikkeling van het bruto binnenlands product

17 november 2020    14.30  Amerikaanse detail;handels- en productiecijfers

 

Het halsstarrig volhouden door Trump, als zouden de verkiezingen door fraude zijn gestolen, kan tot onrust op markten leiden.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 7 december verschijnen.

 

Den Haag, 9 november 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.