Gaat de correctie (niet) lang duren?

Stand AEX op moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (5 Oktober 2010): 330,4

Het was gisteren dus goed mis. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zakte door het 200-daags Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken en bleef steken op het 50-daags Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken.
Het 200-daags VG wordt door velen (anderen hebben het over het 250-daags VG) gezien als de grens tussen goed en slecht. Ligt de koers erboven dan is de markt omhoog gericht. Ligt hij eronder dan gaat hij richting omlaag.

Amerika

In tegenstelling tot Amsterdam heeft de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken in Amerika in de afgelopen dagen een zogenaamd Golden CrossEen bullish signaal dat gegeven wordt wanneer een korter termijn voortschrijdend gemiddelde een langer termijn voortschrijdend gemiddelde in opwaartse richting kruist. Als standaard voor een haussesignaal wordt aangenomen dat het 50-daags het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde naar boven toe moet kruisen. Copyright Vladeracken neergezet. Dit is een doorkruising van het 50-daags VG naar boven door het 200-daags VG. Een Golden CrossEen bullish signaal dat gegeven wordt wanneer een korter termijn voortschrijdend gemiddelde een langer termijn voortschrijdend gemiddelde in opwaartse richting kruist. Als standaard voor een haussesignaal wordt aangenomen dat het 50-daags het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde naar boven toe moet kruisen. Copyright Vladeracken wordt in de literatuur gezien als een bullish feit. In de praktijk wordt het door veel beleggers aangezien als het signaal om in de markt te kunnen stappen. New York bevindt zich overigens nog steeds in een hausse periode. Dit Cross heeft dit nog eens onderstreept en het is eigenlijk het laatste signaal aan beleggers dat alles op groen staat.

Duitsland

De DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken uit Frankfurt gaf dit signaal al in juni 2009. De DAX gedraagt zich sinds langere tijd als de beste beurs van West Europa en het is een van de weinige beurzen, die zich niet in het rijtje geschaard hebben van de negatieve beurzen. Het feit dat twee grote en invloedrijke beurzen zich in een duidelijk opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bevinden, zal het voor de andere beurzen moeilijk maken om zich tegendraads te bewegen, maar niet vergeten mag worden dat beurzen die zich in een hausse bevinden ook correcties doormaken. En dat is nu aan de hand. Amerika en Duitsland laten evenals de markten die er minder goed uitzien op dit moment veel negatieve divergenties zien in de indicatoren die men uitzet in de daggrafieken. Dit wijst op een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken fase. In de weekgrafieken ziet men deze divergenties niet en tezamen met het gegeven dat twee belangrijke beurzen op twee belangrijke continenten zich in een hausse bevinden, mag men aannemen dat de huidige correctiefase gematigd zal zijn.

Nederland

Voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken geldt dat de eerstvolgende steun ligt op 329. Dit niveau zal nog wel doorschreden worden maar daarna volgt een steun op 324 en 320. Wij gaan ervan uit dat hier ergens het omkeerpunt zal liggen. Het niveau van 308-310 zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer gehaald worden.

Blog-20101005-AEX-Fig1

Figuur 1

Oktober is statistisch gezien de beste maand om in de markt te stappen. Lees dit goed. Oktober is dus statistisch gezien de slechtste maand van het jaar. Wij adviseren u daarom om nog even de kat uit de boom de kijken, maar maak gebruik van deze “slechtste maand’ om te proberen op een dieptepunt in te stappen.

Onze Strategie in de komende tijd

Wij hebben de aandelen Crucell nu allemaal verkocht. Het is inderdaad heel goed mogelijk dat er nog een beter bod uit de bus gaat komen, maar wij hebben dit niet af willen wachten. De kans bestaat dat enkele grootaandeelhouders hun posities niet op willen geven, waardoor het bod nog een ellenlang periode van wachten kan afdwingen. Voor het overige bijden wij onze tijd. Iets later in de maand oktober, zo verwachten wij, zullen wij voluit in de markt gaan, om te proberen te profiteren van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken die er aan zit te komen. Als eerste daad zal de dekking in de portefeuilles worden opgeheven.

En voor de liefhebber: de nieuwe Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken is uit!

Den Haag, 5 oktober 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.