Zorgen over het Sentiment op de Beurs

Stand van de AEX Index (6 februari 2011) 365,51

In de AEX grafiek kan men een Fan tekenen. De koers ligt op de derde Fanlijn. Een doorbraak hierdoor (dus lager dan 363) is negatief.
In figuur 1 vindt u onder de AEX het Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken van 20 en 50 dagen van de Summation IndexHet totaal van de dagelijkse waarden van de McCLellan Index. Copyright Vladeracken en de Call/Put Ratio. Van beide werd het getekend. Het korte gemiddelde heeft het lange naar beneden doorschreden. Dit duidt op een afzwakkende ondertoon.

Blog-20110206-AEX-Summation-Index-Fig1

Figuur 1

De pijltjes in de grafiek staan bij de toppen. Deze liepen bij de indicatoren ver vooruit op de top in de index (negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken). Hiertegenover staat dat de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken zijn korte termijn negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken heeft opgeheven (de beide historgrammen in het onderste deel van de figuur).
Er is nog een element dat in figuur 1 de aandacht vraagt. Gedurende de laatste vijf en twintig dagen dat de koers dus langzaamaan steeg waren er 14 zwarte (dalende) candles en 11 witte (stijgende). In een echte rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken moet het aantal witte candles het aantal zwarte overtreffen. Dit is waarom wij deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken in onze blog van afgelopen week als een Echternach processie betitelden. Het duidt op onzekerheid in de markt. En als er één conclusie uit figuur 1 getrokken kan worden is het wel dit. Er is onzekerheid in de markt en dat kan leiden tot onverwachte uitschieters. In dit geval dan naar beneden.

De Rente

In de afgelopen week werd weer een forse sprong voorwaarts gemaakt. Even zag het ernaar uit dat we toch nog een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken naar de 2,97% kregen, maar deze beweging werd al snel omgedraaid in een nieuwe ruk omhoog. De indicatoren zijn weer stijgende dus gaan wij ervan uit dat de opmars zal worden voortgezet. Vrijdag jongstleden noteerde de 10-jaars rente 3,44%. In New York ging het nog harder. Daar werd 3,63% bereikt. Vorige week vrijdag verscheen het eerste deel van een artikel van onze hand over

een gratis verzekering tegen dalende obligatiekoersen

. Aanstaande vrijdag verschijnt het tweede (laatste) deel. Hierin zult u gewezen worden op de gratis signaallijn, die aan- en verkoopmomenten zal verstrekken. Als u daarin geïnteresseerd bent dient u zich te melden op het Twitteradres “Vladeracken”. Mocht u niet over een twitteradres beschikken en toch geïnformeerd willen worden dan dient u contact op te nemen met Vladeracken zelf.

De Dollar

De steun op 75,3 werd gemakkelijk genomen en maar vervolgens werd de veel zwaardere grens van 72,3 bereikt en die heeft vooralsnog standgehouden. Nu wil hij, in reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, door het niveau van 73,7 breken. Dat zal wel lukken. Het is geen weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken die voeten heeft in het verleden, maar er is ook nog sprake van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken en een stijgende Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken. Wij gaan ervan uit dat de dollar in de komende tijd verder gaat stijgen.

De Prijs van een vat Brentolie

De angst voor problemen in het Suez kanaal deed de Prijs van een vat Brentolie boven de $100 noteren. Wij gaan ervan uit dat de terugtocht snel zal worden ingezet als de toestand in Egypte opklaart. Technisch gezien is er geen enkele reden waarom de olieprijs verder zou stijgen op dit moment. Alleen politieke redenen kunnen de oorzaak van een verdere stijging zijn. De Gap die is ontstaan tijdens de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken boven $100 zal eerst gesloten worden. Daarna ligt een verder daling voor de hand gegeven de overtrokken situatie in de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken. Steun ligt er op US$88,8, maar of hij daar zal komen is een andere vraag.

Onze Strategie

Wij gaan de posities die gericht zijn op de zeer korte termijn in de komende week afbouwen. In de portefeuilles zullen alleen veranderingen aangebracht worden als onze systematiek daartoe aanleiding geeft. In het kader van het Selector programma werd winst genomen op Melexis, maar nieuwe posities werden nog niet ingenomen mede in afwachting op een nieuwe reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken omlaag.

Den Haag, 6 februari 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.