Het goede seizoen is in aantocht

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (28 oktober 2019) 583,81

Onze conclusies:
Korte termijn:verdeeld licht positief
Middellange termijn:nijgt naar positief
Lange termijn:negatief behalve Tokyo
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Van het politieke front is weinig opzienbarends te melden. De positie van Trump als president, wordt met de dag zwakker. China lijkt bereid te zijn om een interim afspraak te maken, die overigens niet veel oplost anders dan dat men iets dichter bij de toestand van voor de handelsoorlog komt. BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken gaat weer een nieuwe uitgestelde periode in en het is nog volledig duister voor de toeschouwer wat deze periode gaat brengen. Het desastreuze programma van Trump voor de wereldeconomie heeft niet aan impact verloren en dat zal ook in de komende tijd niet gebeuren, zo ziet het er naar uit. Lichtpuntje in de duisternis was de aantrekkende verkoop van Duitse auto’s in september.

Onder de bedrijfsresultaten, zoals die in deze dagen gepubliceerd worden, zitten duidelijke tegenvallers, maar de beurzen trekken zich daar weinig van aan. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, zoals die door de grafieken werd aangekondigd en die afgelopen week als een zekerheid boven de markt hing, heeft zich niet voorgedaan. In tegendeel overal zijn de markten voorzichtig verder gaan stijgen en een doorbraak van de vorige toppen lijkt op brede schaal aanstaande. Het is alsof beleggers zich klaarmaken voor het einde van een angstige periode. September en oktober maar heel zeker oktober zijn de maanden waarin zich vaak grote problemen hebben voorgedaan. Zij worden daarom niet voor niets als de beste maanden gezien om in te stappen. Het instappen waarmede beleggers op dit moment overigens al bezig zijn zal dit jaar dus niet op echt lage niveaus plaatsvinden. Het lijkt erop alsof men een eindejaarsrally aan ziet komen en daarmede is het verklaarbaar waarom de ondertoon van de markt zich zo sterk toont. Maar vergis u niet. Bomen groeien niet tot in de hemel en koersen stijgen niet in rechte lijn. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die zich vorige week aankondigde maar die het uiteindelijk liet afweten is niet uit het zicht verdwenen. De negatieve elementen op de markt zoals bijvoorbeeld de NewHighs en NewLows zijn er nog steeds. De ruimte die de stijgers op korte termijn beschikbaar staat is klein en de Small caps blijven nog steeds sterk achter.

Haast bij het innemen van nieuwe posities, nu de betere periode aanbreekt, is dus niet nodig. Afwachten kan u nog steeds betere instapprijzen opleveren, maar al met al heeft de markt zich in de zwakkere periode dit jaar strek getoond en daar is, zo lijkt het, geen verandering in gekomen. Met andere woorden een eindejaarsrally is heel wel mogelijk, ook vanaf de huidige niveau’s.

De AEX Index op dagbasis

Het Kopschouderpatroon, zoals wij dat eerder in de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken (zie hierboven) getekend hadden, is deze week zonder bevestiging ten grave gedragen. De top op 584,29 werd weliswaar niet gebroken, maar als men de afweging in slotkoersen maakt, dan is er wel sprake van een hogere top. Zo zette de AEX HerbeleggingindexDagelijks berekende CBS-index op basis van de slotkoersen van alle beursgenoteerde Nederlandse aandelen met uitzondering van vastgoed aandelen, beleggings- en houdstermaatschappijen. Het uitgekeerde dividend wordt meegenomen door te veronderstellen dat het wordt geherinvesteerd in dezelfde aandelen waarop het eerst ontvangen werd. Copyright Vladeracken afgelopen week ook een nieuwe top. Wij zien dit patroon daarom niet meer als relevant. Let op: er was door ons nog een veel groter Kopschouder patroon genoemd en dat negatieve patroon is nog volledig in takt. Wij denken nu dat het gaat om een oplopende driehoek (vet getekend) of misschien een gelijkbenige driehoek (zwakke bovenlijn). Voor onze conclusie maakt dat niet uit. Als het een gelijkbenige driehoek betreft dan is er al sprake van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken maar in beide gevallen zien wij graag dat de intradayHet koersverloop binnen een handelsdag. Copyright Vladeracken High op 584,29 gebroken wordt. Het ziet er naar uit dat dit een dezer dagen ook gaat gebeuren. Want de indicatoren onder aan in de figuur zijn stijgende. Dit is ook het geval met de indicatoren op de weekgrafiek. Waren deze in de afgelopen week nog steeds dalende, dan is daar met het mooie resultaat van deze week verandering in gekomen. Op brede schaal hebben zich in de weekgrafieken stijgingen ingezet en derhalve lijkt het opgelegd pandoer, dat de genoemde intradayHet koersverloop binnen een handelsdag. Copyright Vladeracken High gebroken gaat worden. Uiteraard ligt er dan nog een eerdere High (van 25 juli van 586,32) op de weg omhoog, maar wij zien ook deze barrière geveld worden. Daarna wordt het moeilijker want de markt zal overbought zijn tegen die tijd, maar uiteindelijk lijkt er een koers van 609 (een oud weerstandniveau uit mei 2001) haalbaar. Op dus naar de laatste twee maanden van dit jaar. Daarna wordt het hoogstwaarschijnlijk andere koek, want veel negatieve aanwijzingen zijn nog volledig aanwezig.

De Rente

Er lijkt een kentering in de maak. Weliswaar zijn de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken Futures nog steeds aan het dalen, maar men ziet in de grafieken de eerste weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken opduiken. Dit zou inhouden dat er een nieuwe periode van rentedalingen op komst is. Vreemd overigens, want dat strookt niet met het optimisme over de aandelenmarkten op korte termijn.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar had de wind in de zeilen en dat zou nog wel even aan kunnen houden. Het is echter niet zo dat wij exorbitante stijgingen zien zitten. 0,92 lijkt nog steeds een bovengrens.

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie doet het wonderbaarlijk goed. Inmiddels is hij al tot bijna US$62 gestegen en er lijkt nog meer in het vat te zitten. Hij is op weg naar US$70 en het ziet ernaar uit dat hij daar gaat komen. Zou de recessie zijn einde naderen?

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud is opnieuw gestegen naar een notering boven US$1.500. Het opmerkelijke is dat de charts er positief uitzien, terwijl ook de aandelen nieuwe toppen lijken neer te gaan zetten. Er zou een verklaring gevonden kunnen worden in de mogelijkheid dat de centrale banken meer goud kopen. Ook zilver lijkt in de lift te gaan zitten. Maar kloppen doet het allemaal niet.

Strategie

Wij zullen niet ontkomen aan het positievere beeld en trachten om toch her der en dar wat posities op te gaan bouwen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

30 oktober 2019        19.00  Rentebesluit Amerikaanse FED

31 oktober 2019        11.00  Inflatiecijfers Europa

31 oktober 2019        14.45  Chicago Purchasing Managers Index

Het cijferseizoen is in volle gang en veel tegenvallers lijken er niet te zijn geweest. Maar individuele verrassingen zijn niet uit te sluiten.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 28 oktober 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.