Een crash ontwikkeling

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (10 maart 2020) 489,42

Onze conclusies:
Korte termijn:negatief
Middellange termijn:negatief
Lange termijn:negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het gaat nu allemaal wel heel erg hard omlaag en de kernvraag is dan, wat moet de belegger nu nog doen? Stap je alsnog uit, blijf je zitten, koop je bij, dek je alsnog de portefeuille af, sluit je short posities, allemaal vragen die nu in de achtergrond van een algehele paniek spelen. Want dat er van paniek sprake is, dat is helder. Het is niet de eerste keer dat beurzen in dit tempo omlaag denderen, en het zal ook niet de laatste keer zijn. En wat ook een zekerheid is, ook deze crash eindigt.

Belangrijk is het nu om de beweging te beoordelen voor wat hij is, namelijk een crash. Dat is een emotionele beweging, waar rationeel denken weinig plaats meer heeft. Berichten die u leest over oorzaken en gevolgen hebben geen enkel nut meer. Niemand weet precies wat het uiteindelijke effect zal zijn van de virus-uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken of de handelsoorlog tussen Rusland en Saoedie Arabië. Want niemand kan een zinnig woord zeggen over de gevolgen en niemand weet hoever de pandemie zich uiteindelijk zal verspreiden, noch in hoeverre de hele of halve mensheid er aan ten gronde zal gaan (deze laatste gedachte is natuurlijk volstrekte onzin). Crashes hebben de neiging te eindigen zonder direct nieuws. Dat komt omdat ze eindigen wanneer de laatste verkoper verkocht heeft. Als iedereen short zit of zijn of haar posities verkocht heeft, dan zal de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken bereikt zijn. De eerste keer stappen kopers snel in de markt en vindt een snelle ommekeer plaats. Maar al ras beginnen kopers te twijfelen aan de houdbaarheid van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken en volgt een volgende verkoopgolf. Elke volgende beweging zal groter zijn dan de vorige en zal ook meer omzet met zich meebrengen. Totdat uiteindelijk de verkoopdruk ophoudt. De laatste beweging omlaag gaat gepaard met aanzienlijk minder omzet en bereikt soms net wel soms net niet een nieuw dieptepunt. Alle commentaren in de media zijn dan negatief. Een nieuwe, negatieve werkelijkheid is dan gearriveerd en Times Weekly zal op haar voorpagina aangeven dat het nooit meer goed komt met aandelenbeleggingen. Dat is het moment waarop de crash voorbij is.

En tot die tijd moet u niet slimmer dan de markt proberen te zijn, dus als short zit, probeer ergens uw winst veilig te stellen, als u niet short zit, ga dan niet mee in de verkoopgolf maar blijf zitten waar u zit en vertrouw op de kwaliteit van de ondernemingen in uw portefeuille. De echte vraag is of hun balans sterk genoeg is om een tijdelijke economische neergang te doorstaan.

En tegen de tijd dat het moment om in te stappen is aangebroken, verkoop dan een deel van uw obligaties en koop die aandelen die het sterkst gedaald zijn (ING bijvoorbeeld) of die de beste marktpositie als onderneming hebben (ASML bijvoorbeeld). Op deze manier profiteert u alsnog van de kans die zich momenteel aan het voordoen is.

De AEX Index op dagbasis

In figuur 1 is de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken opgenomen, nu met een wat langere horizon dan u van ons gewend bent. In de grafiek is nog niet de koersontwikkeling van vandaag ingetekend, maar vooralsnog is sprake van een pullback naar de rode oplopende trendlijn die in de ochtend plaatsvond gevolgd door een hernieuwde daling in de middag toen in de VS de beurzen open gingen. In de figuur hebben wij ook een set horizontale stippellijnen getekend die bekend staan als de FibonacciIs een Italiaanse wiskundige die een reeks getallen heeft gedefinieerd waarvan het kenmerk is dat de breuk van twee elkaar opvolgende getallen in de limiet gelijk is aan 1,618, ook wel het gouden verhoudingsgetal genoemd. De reeks wordt verkregen door steeds de twee opeenvolgende getallen bij elkaar op te tellen waardoor het volgende getal verkregen wordt. De getallenreeks is als volgt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc. Copyright Vladeracken-retracement lijnen. We zijn onderweg naar een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van 61,8% (met een steun op 472) van de beweging die sinds medio 2016 is ingezet. Daar ligt erg veel steun en dat zou een logisch punt zijn om een volgende poging te wagen om de crash tot stilstand te brengen. Dat punt is niet ver weg meer. Maar de omzetten zijn nu al hoog, dus dat punt zal ongetwijfeld in de dagen of weken erna nog een keer getest gaan worden. 472 is dus alleen een punt om shortposities te verkopen.

Een strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken die dan wel gehanteerd kan worden is het verkopen van put-opties met oog op het binnenkrijgen van aandelen. Want de volatility in de markt is ongekend hoog en dat uit zich in zeer hoge optiepremies. Die loopt er op een gegeven moment uit, dus in deze markt is het schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken van put opties, mits u dat doet rond dit soort belangrijke steunpunten, een logische, zij het niet geheel risicoloze strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken.

De Rente

Waar aandelen in sneltreinvaart dalen zal de rente zakken omdat eerste klas obligaties dan het enige alternatief vormen. Maar het omgekeerde is dan ook waar. Dus in deze hoek nadert het moment om uw winsten veilig te stellen.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opvallend is de enorme daling van de $ t.o.v. de €. En of de schade aan dit beeld blijvend is, dat is nog te vroeg om te stellen. Wellicht had u verwacht dat men in tijden van crisis naar de $ zou vluchten, maar wat er gebeurt is dat niet-$-beleggers hun geld uit de Amerikaanse markt halen en de opbrengsten naar hun eigen munt repatriëren. En dus worden er per saldo meer dollars verkocht dan gekocht en daalt de koers. Maar na een crash komen beleggers niet zo snel weer terug. En dus is de kans op een snel herstel van de $ ook niet zo groot, zeker niet als de FED, overigens volkomen zinloos, ook nog eens aan de korte rente blijft peuteren.

De prijs van een vat Brentolie

Spreken we bij de aandelen van een crash, dan is hier sprake van een supercrash. Maar ook die komt een keer ten einde, al was het maar omdat de Amerikaanse schalieolieproducenten niet heel erg lang overeind blijven met dit soort lage prijzen.

De Prijs van een troy ounce Goud

En ook het goud blijkt geen wezenlijk alternatief. Maar dat komt omdat hier een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken al enige tijd hoog nodig is. Gelukkig is hier niet van een crash sprake en dat ondersteunt de lange termijn bullmarkt voor goud.

Strategie

Wij doen niets, wij gaan proberen op mooie momenten onze aandelenposities uit te breiden. Gelukkig is er veel cash voorradig bij onze klanten.

Agenda voor de komende week

Op dit moment is er maar een ding van belang, de verspreiding van het Corona-virus en daarmee samenhangend de algehele paniek op beurzen. Het wachten is op een technische ommekeer.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 februari 2020 verschijnen.

Den Haag, 10 maart 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.