Aandelenmarkten worden nerveuzer

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (27 februari 2023) 756,25 (slot de dag ervoor 746,41)

Onze conclusies:

Korte termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Over een breed front zijn aandelenkoersen afgelopen week gedaald. Vandaag werd daarvan weer een flink deel ingelopen (wij schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken dit stuk rond vier uur, de dag is nog niet voorbij), maar het beeld, dat de grafieken laten zien is met dit herstel niet bepaald op orde gekomen. Een aantal indices sloot vrijdag net onder de oplopende trendlijn, die al sinds oktober vorig jaar in takt is. Een herstel vandaag kan dit ongedaan maken, maar dit herstel is pas van waarde als koersen boven de hoogste koers van afgelopen donderdag sluiten. Tot die tijd is het huidige herstel weinig anders dan een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op de wel erg stevige koersdaling van vrijdag. Deze wispelturigheid mag beleggers niet vreemd voor komen. Markten balanceren immers tussen de vrees voor een recessie, met mogelijk snel weer versoepelende Centrale Banken (en dus rentedalingen op de obligatiemarkten) en beter dan verwachte economische cijfers, die weliswaar goed zijn voor bedrijfscijfers, maar die ook een snelle versoepeling in de weg staan. Dat er tussen deze twee scenario’s nog geen duidelijke keuze gemaakt kan worden zorgt ervoor dat beurzen de ene dag gedreven worden door het eerste scenario end e andere dag door dit tweede scenario, met flinke koersuitslagen tot gevolg, zonder dat er een duidelijke richting te zien is. En dat is de definitie van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken- of omkeerfases. Het is dan gevaarlijk om een beleggingskeuze te maken vooruitlopend op de keuze van de markt. Geduldig afwachten aan de zijlijn is hier de enige juiste houding.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Ook de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken sloot vrijdag onder de oplopende trendlijn, maar met een koers van 756 is de doorbraak nog niet bevestigd. Wel is een doorbraak omlaag in overeenstemming met de indicatoren eronder, maar ook dat is pas een feit als de doorbraak door de koersontwikkeling wordt bevestigd. In deze grafiek is zelfs nog een ander scenario denkbaar, namelijk een herstel, dat nog een week aanhoudt waarbij de koers blijft bewegen tussen het dieptepunt van vrijdag (746) en de top van donderdag (762) alvorens alsnog een doorbraak omlaag volgt. Het wordt dus spannender komende week / weken in Amsterdam!

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De rente op de kapitaalmarkten in de VS en in Europa (10-jaars) is afgelopen week opnieuw gestegen en wij naderen nu de toppen van oktober 2022. Dat de aandelenmarkten hier nog niet op gereageerd hebben bevreemd ons, maar het is niet ongebruikelijk dat dit soort bewegingen niet geheel synchroon verlopen. En daarmee is het zaak om heel voorzichtig te blijven, want nog zo’n zwakke week en obligatiemarkten breken naar nieuw negatief territorium door met alle consequenties voor met name de grotere groei- en big-tech ondernemingen van dien.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ is al enkele weken met een kleine opmars bezig richting 0,965. Zolang de koers niet door deze grens breekt maar eronder blijft is er weinig aan de hand in die zin dat de weg dan omlaag gericht blijft. De stijgende rente in Europa is een argument voor verdere verzwakking, zeker als de cyclus in de VS eerder stopt dan in Europa.

De Brent Olie prijs

De windstilte voor de olieprijzen blijft nog even voortduren. De bewegelijkheid nam ook afgelopen week verder af, van echte koersstijgingen of -dalingen is geen sprake. En dat is het kenmerk van consolidatiefases. Wij wachten op richtinggevend nieuws en een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit het correctiepatroon dat al bijna drie maanden in ontwikkeling is. Wel kan gezegd worden dat het patroon er meer en meer bearish begint uit te zien hetgeen een voortzetting van de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zou inhouden.

De prijs van een troy ounce Goud

Opnieuw een lagere week, maar wederom niets anders dan een verdere correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken boven de lange termijn oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Niets aan de hand dus. Maar het wordt nu spannender, de grafiek oogt op de korte termijn wat oversold en de steun voor een troy ounce goud op US$1.810 is nu wel erg dichtbij. Zolang die steun overeind blijft is een hervatting van de weg omhoog naar de top uit 2022 (vlak onder US$2.070) de meest waarschijnlijke uitkomst, houdt die steun het niet dan is er nog de Euro-koers en daar is iets meer ruimte. Afwachten dus, zoals zo vaak, is het devies.

Strategie

Wij blijven op zoek naar aandelen die wij kunnen verkopen, en naar langer lopende obligaties en obligatiefondsen om aan te kopen. Als onze visie inderdaad bewaarheid wordt, een volgende fase in de bear marktEngelse term voor een markt die in zijn geheel een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken laat zien. In essentie is het een periode waarin de aandelen in een lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zitten die vaak onderbroken wordt door scherpe rallies. Een bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markt bestaat normaal gesproken uit drie fasen. De eerste fase is topvorming ofwel distributie, de tweede fase bestaat uit een constant dalende markt en de derde fase bestaat uit bodemvorming welke vaak gepaard gaat met paniek uitmondend in een blow-off waarin zelfs de meest optimistische belegger zijn stukken verkoopt. Men gaat ervan uit dat van een BearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken Markt gesproken kan worden als er sprake is van een daling van 20% die voorafgegaan is door een stijging van 20%. Copyright Vladeracken voor aandelen en een stabiele obligatiemarkt waarin een verder rentestijging nog wel mogelijk is, maar niet meer erg sterk, dan is een switch uit aandelen in obligaties een logische stap in deze fase.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 6 maart 2023 verschijnen.

Den Haag, 27 februari 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.