Heeft de AEX het oog van de storm verlaten?

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (12 maart 2023) 743,03

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het grote nieuws afgelopen donderdag was natuurlijk het plotselinge failliet van de Amerikaanse SVB Bank (Silicon Valley Bank). Ineens bleek de stijgende rente echte consequenties te kennen, die bovendien niet meer beperkt bleven tot de virtuele wereld van de cryptovaluta maar nu ook de reële wereld hebben bereikt. Deze bank heeft veel jonge technologische ondernemingen in haar boeken staan en gefinancierd. Zij kwam afgelopen week met de mededeling dat zij een emissie had uitgeschreven om ruim US$2,2 miljard aan vers kapitaal binnen te halen. Dat kapitaal was nodig om een verlies van ruim US$1,8 miljard op de eigen obligatieportefeuille te dekken. Het vreemde is, dat die verliezen niet plotsklaps zijn ontstaan, maar gedurende 2022 geleidelijk in de boeken terecht zijn gekomen. Want dat de rente steeg bleek al vrij snel dat jaar en de stijging heeft zich in een vrij constant tempo gedurende het gehele jaar afgespeeld. Het vreemde is verder ook, dat ondanks alle administratieve rapportageverplichtingen, die banken en andere financiële instellingen hebben, die onder toezicht van Centrale Banken en andere toezichthouders zoals in Nederland de AFM staan, dit soort faillissementen toch als bij toverslag kunnen plaatsvinden. Reken maar, dat er in de weken voorafgaande aan dit faillissement al veel contact is geweest tussen de betreffende bank en toezichthouders in de VS. Maar het is natuurlijk schrijnend om te zien dat al die duurbetaalde toezichthouders uiteindelijk geen deuk in een pak boter kunnen schieten als het er echt op aan komt.

Hoe het ook zij, eindelijk wordt zichtbaar, dat de stijgende rente wel degelijk enorme consequenties kan hebben. En dus doken aandelenkoersen over een breed front omlaag. Natuurlijk waren het om te beginnen de (groot)banken en verzekeraars, die een (koers)veer lieten, maar de dalingen zijn over een breed front zichtbaar geweest. Van echte uitbraken is in de VS al wel sprake geweest, in Europa was de vrijdag negatief, dat wel, maar niet overal werd daarbij een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omlaag bereikt die een verdere daling aankondigt. Toch gaan wij ervan uit, dat die daling nu wel begonnen is. Het oog van de storm is vrijdag over een breed front verlaten.

Doorbraken omlaag (waarbij de recente oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken werd beëindigd) zijn er te zien geweest in de S&P 500, de Russell 2000 en de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken, maar bijvoorbeeld net niet in de Nasdaq 100 IndexEen index samengesteld uit de 100 naar marktwaarde gemeten grootste, meest verhandelde, nonfinancial aandelen met een notering op de Amerikaanse schermenbeurs. Copyright Vladeracken. En de Nikkei Dow Jones Index zakte terug in het al maanden bestaande consolidatiekanaal, nadat eerder in de week een poging tot uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog werd gedaan. Dat is ook een slecht teken, maar de situatie is hier duidelijk anders (beter) dan in de VS. In Duitsland is ook nog geen definitieve daling ingezet, maar, zoals wij in de meest recente Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken al opmerkten, het lijkt er hier wel op, dat de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van enkele maanden geleden afgelopen week slechts is aangeraakt vanaf de onderzijde en de weg omlaag nu ook hier is ingezet.

De consequenties van het faillissement van vrijdag zijn waarschijnlijk vooralsnog beperkt. De FED heeft ingegrepen en de bank genationaliseerd. Maar belangrijker is de vraag die in de markt nu heerst, te weten, wie heeft er nog meer zoveel last van de gestegen rente? En het antwoord daarop zal voor de gemiddelde burger waarschijnlijk zelfs geruststellende genoemd kunnen worden. De hoek waar de meeste schulden op balansen staan is die van de private equityVerzamelnaam voor alle vormen van aandelenkapitaal in niet-beursgenoteerde ondernemingen met een beleggingshorizon van 2 tot 7 jaar. Copyright Vladeracken en dan met name de investeerders die in de voorbije jaren voor veel geld in allerlei grote start-ups gestapt zijn. Herfinanciering van de schulden die hier zijn aangegaan is nu een moeilijk probleem. Maar beleggers in die schulden zitten ook met een probleem (en daar zitten weer veel hedgefondsen en andere institutionele beleggers bij, maar ook sommige banken en verzekeraars). En het is juist deze hoek die relatief zwaar met schulden beladen is. Dat de burger hier waarschijnlijk weinig last van gaat hebben, zit hem in het feit, dat deze sectoren niet de grootste werkgevers zijn en dat het hier veelal gaat om kapitaal, dat in handen van de ultravermogenden en van pensioenfondsen als eindbeleggers gaat en niet om de gemiddelde boterham van de gewone man. Die krijgt hier pas last van als deze financieringscrisis overloopt in een algemene depressieEen langdurig krimpende economie. Copyright Vladeracken. En daar is vooralsnog geen direct zicht op, dat is nog niet aan de orde.

Maar op korte termijn gaan beleggers wel last krijgen van deze crisis, want het duurt even, vooraleer duidelijk is wie nu precies last heeft van dit type problemen en wie niet.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Vrijdag dook ook de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken omlaag en hier vond wel een duidelijke doorbraak plaats. In de figuur hebben wij met een rode lijn de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken getekend van een kopschouderpatroon. De koers sloot precies onder die lijn. Als maandag de weg omlaag wordt hervat, dan is het eerstvolgende koersdoel 714, 30 punten lager dan de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken. Rond 716 ligt de volgende horizontale steunlijn, een logisch eerste doel voor de volgende beweging omlaag. Rond 735 ligt ook nog steun, die is best stevig, en dus gaan wij ervan uit, dat de index eerst deze steun opzoekt en dan kortstondig terug naar de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken stijgt vooraleer de dalende beweging richting 714 daadwerkelijk plaats gaat vinden. Alles hangt af van de persberichten die wij nu mogen gaan verwachten van allerhande financiële instellingen naar aanleiding van het debacle van donderdag in de VS. Maar wat ons betreft heeft de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken inderdaad het oog van de storm verlaten. De bear marktEngelse term voor een markt die in zijn geheel een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken laat zien. In essentie is het een periode waarin de aandelen in een lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zitten die vaak onderbroken wordt door scherpe rallies. Een bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markt bestaat normaal gesproken uit drie fasen. De eerste fase is topvorming ofwel distributie, de tweede fase bestaat uit een constant dalende markt en de derde fase bestaat uit bodemvorming welke vaak gepaard gaat met paniek uitmondend in een blow-off waarin zelfs de meest optimistische belegger zijn stukken verkoopt. Men gaat ervan uit dat van een BearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken Markt gesproken kan worden als er sprake is van een daling van 20% die voorafgegaan is door een stijging van 20%. Copyright Vladeracken lijkt te worden hervat.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De grote winnaar van de crisis in de VS was natuurlijk de obligatiemarkt en dan met name die in de VS. Daar zakte de lange rente flink met een mooie koerssprong (omhoog welt e verstaan) van Amerikaanse staatsobligaties tot gevolg. Ook in Europa steeg de koers van de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken futureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken, zij het minder dan in de VS de vergelijkbare 10-jarige Treasury index. En ook hier moet verondersteld worden, dat de ingezette opleving niet ten einde is. Maar op geen enkel obligatiemarkt is de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zelfs maar bereikt, laat staan gebroken. Op zijn best hebben wij zojuist het begin van een bodemproces gezien. Instappen op dit niveau kan, maar u hoeft nog niet al uw kruit te verschieten, want het duurt nog wel even vooraleer de obligatiemarkt een duidelijke bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken heeft neergezet die tot mooie koopsignalen kan leiden. Een veeg teken is het feit, dat de opleving van de rente nu niet gepaard ging met een opleving van koersen van big tech-aandelen. Aandelenbeleggers stapten uit en zochten de veilige haven van staatsobligaties. Dat is normaal, maar zij verkochten daarbij aandelen over een breed front, en dat hebben we in de voorbije maanden diverse keren heel anders gezien.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ bleef onder al het rentegeweld verbazingwekkend goed liggen. Gelet op het verschil in de reacties op de Europese versus de Amerikaanse obligatiemarkten, had het in de rede gelegen als de $-koers verder zou zijn verzwakte ten opzichte van de €. En dat is niet gebeurd, de $ bleef in feite redelijk liggen. Maar schijn bedriegt, want als men naar de daggrafieken kijkt, dan is het beeld veel negatiever. Vrijdag daalde de $-koers wel degelijk flink en hier lijkt zich nu een korte termijn dubbele topformatie af te tekenen. Ook de $-koers kan wel eens een volgende forse stap omlaag gaan zetten in de komende dagen.

De Brent Olie prijs

De problemen in de VS versterken het idee, dat de VS in de tweede helft van dit jaar een recessie in zal gaan. En dat is slecht nieuws voor de olieprijzen. Die daalden dan ook afgelopen week, maar slechts beperkt. De windstilte voor de olieprijzen is nog niet voorbij. Wel kan gezegd worden dat het patroon er meer en meer bearish begint uit te zien hetgeen een voortzetting van de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zou inhouden.

De prijs van een troy ounce Goud

Onzekerheid is altijd goed voor de prijs van goud en dus steeg ook afgelopen week de koers van een troy ounce goud. En afgaande op de grafieken is de net begonnen rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken nog niet ten einde. De steun voor een troy ounce goud op US$1.810 is keurig overeind gebleven en daarmee is een hervatting van de weg omhoog naar de top uit 2022 (vlak onder US$2.070) de meest waarschijnlijke uitkomst.

Strategie

Wij hebben afgelopen week de aandelen Heineken Holding binnen de Amsterdam Selector verkocht. Het aandeel had het prima gedaan, maar de controverse over de problemen in Rusland, het bereiken van een belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken end e algemene condities van de markt waren redenen om meer liquiditeiten te zoeken en juist dit aandeel daarbij voor verkoop in aanmerking te laten komen. Wellicht dat ook in de komende dagen nog meer posities aan de kant gezet worden.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 april 2023 verschijnen.

Den Haag, 12 maart 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.