Hom of kuit voor de AEX Index?

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (14 mei 2023) 752,99

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Afgelopen week is de spoeling in de aandelenmarkten wereldwijd wederom dunner geworden. Dit jaar is 80% van de stijging van de S&P 500 Index veroorzaakt door zes grote tech-bedrijven. Zes bedrijven op een totaal van 500 ondernemingen die met hun koersstijging voor het positieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken zorgen dat in de VS tot nog toe is gezien. Dat betekent vooral dat de breedteHet fenomeen dat de meeste aandelen op een beurs stijgen (“de marktstijging wordt breed gedragen”) versus de situatie waarbij slechts enkele aandelen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de index (“de markt heeft geen breedte”). Hetzelfde fenomeen doet zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor. Copyright Vladeracken van de markt fors is verslechterd. Men ziet dat terug ni de ontwikkeling van veel grotere indices afgelopen week. De Nasdaq 100 indexEen index samengesteld uit de 100 naar marktwaarde gemeten grootste, meest verhandelde, nonfinancial aandelen met een notering op de Amerikaanse schermenbeurs. Copyright Vladeracken tekende nog voor een positieve week, de Nikkei Dow Jones eveneens, maar veel andere beurzen bleven binnen een kleine marge heen en weer bewegen waarbij het momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken ook nog eens duidelijk verzwakt is. Negatieve divergenties zijn inmiddels in veel technische plaatjes te zien. En de beweging in de VS afgelopen vrijdag stemt niet hoopvol voor komende week. De markt is aan het draaien en zeker niet ten goede.

Ondertussen zit het cijferseizoen er weer bijna op. Er waren behoorlijk wat meevallers, maar vrijwel elke onderneming waarschuwde voor naderend onweer. De aandelen van bedrijven met zwakke balansen moeten worden verkocht, want die komen het eerst in de problemen als het weer slechter wordt op de beurs.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

In de figuur is te zien hoe twee trendlijnen elkaar naderen en hoe de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zich binnen deze twee lijnen beweegt. 749 aan de onderkant en 755 aan de bovenkant is nu de marge. En dat betekent, dat een van de twee binnen afzienbare tijd gebroken gaat worden. Komende vrijdag is het een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken expiratie dag, in een fase waarin vrije dagen zich aaneenrijgen. Natuurlijk kan de index ook in zijwaartse richting uit dit patroon breken, feit is dat van een positieve hervatting pas gesproken kan worden als de zwarte trendlijn erboven gebroken wordt. En die ligt nu op 768, nog wel wat hoger dan het huidige niveau. Maar de indicatoren eronder bevestigen het adagio: “Sell in May and go away”.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De obligatiemarkt maakte afgelopen week een pas op de plaats. Nu de FED een adempauze heeft ingelast en de ECB weinig verrassend de rente met 0,25% heeft verhoogd maar ook een volgende verhoging heeft aangekondigd wordt het wachten weer op meer economisch nieuws. Daalt de inflatie voldoende en blijft de economische neergang beperkt of gaan we een flinke recessie tegemoet?. Wij zijn er sceptisch over maar een definitieve richting is door de markt nog niet ingeslagen. De beweging van de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken futureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken in de voorbije week bleef zelfs geheel onder de lange termijn dalende trendlijn.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ steeg afgelopen week behoorlijk. De kracht waarmee dat gepaard ging doet vermoeden, dat het einde van deze stijging nog niet in zicht is. Dat is op zichzelf genomen vreemd, want als het renteverschil tussen de VS en Europa afneemt omdat in Europa de rente nog verder verhoogd zal worden terwijl de FED al een pas op de plaats heeft aangekondigd, dan zou je juist een sterker wordende € moeten verwachten. Maar technisch gezien is het hoog tijd voor een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken waarbij de $ zich enigszins herstelt. Een terugkeer naar de oplopende trendlijn die nu op pari ligt is dan niet eens een vreemde reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. En dat alles geschiedt boven de belangrijke steun van 0,89 – 0,91. Short gaanHet verkopen van effecten die men niet in bezit heeft. Ook de aankoop van Putopties valt onder dit begrip. Copyright Vladeracken in de $ is momenteel geen goed idee.

De Brent Olie prijs

De olieprijzen hebben even een poging tot herstel ondernomen, maar de stijging liep al snel weer vast. De hele beweging vindt nog steeds plaats binnen een almaar smaller wordend dalend patroon en dat is op zichzelf een bullish patroon (althans voor wat Brentolie betreft). Maar daarbinnen kan de daling zich nog steeds voortzetten en is het dus afwachten geblazen.

De prijs van een troy ounce Goud

Opnieuw een richtingloze week voor goud, althans gemeten in $’s. Want in € steeg de koers van een troy ounce goud keurig verder. Maar dit alles geschiedt nog steeds onder de top van augustus 2020 en daarmee kan er in feite weinig gezegd worden over de richting waarin de koers zich trendmatig zal ontwikkelen. Sterker nog, hoe langer een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog op zich laat wachten, des te zwakker wordt het technische beeld. Indicatoren beginnen nu ook op de weekgrafieken negatief te divergeren en als dat gepaard gaat met het uitblijven van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken, dan wordt de kans op een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken of zelfs een trendomslag groter. Maar zolang goud in $’s gemeten nog boven US$1.915 per troy ounce blijft hangen is er weinig aan de hand.

Strategie

Wij zijn ook afgelopen week weer verder gegaan met de aankoop van eerste klas langer lopende obligatieposities.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 5 juni 2023 verschijnen.

Den Haag, 14 mei 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.