Geen licht te bespeuren

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (21 augustus 2017) 519,64

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De meeste aandelenindices bewegen binnen een dalend kanaal omlaag

Het was een mooie poging, die aan het begin van de afgelopen week de markten omhoog stuwde. Maar donderdag was het alweer afgelopen. Vrijdag openden de markten in Amerika opnieuw hoger maar dat was zo bleek in het verloop van de beurstijd toch te optimistisch. Uiteindelijk sloot Amerika negatief en werden er zelfs nieuwe lagere bodems gezet. De DAX profiteerde van de mooie opening in de Verenigde Staten en sloot de dag positief af. Dat maakte voor de DAX dus een mooie dag maar dat was dan ook alles. Hij zit sinds 12 juni toen hij zijn laatste top zette (er ligt nog een hogere in mei) in een dalend kanaal. En dit geldt voor vele markten. De inzet van dit dalende kanaal kwam voor een aantal beurzen waaronder Amsterdam, een maand eerder (mei) maar op dit moment is er geen enkele, die geen dalend patroon laat zien. In Amerika bleven de beurzen toch nog lange tijd omhoog gaan, maar ook daar heeft de recessie toegeslagen. Op basis van slotkoersen zetten de Dow Jones Industrial Index en de S&P 500 index hun laatste top op 7 augustus. In Japan was de Dow Nikkei reeds voorgegaan op 20 juni. Als dus nu op dit moment alle beurzen hetzelfde beeld van een dalend kanaal vertonen (zij het niet allemaal even lang of diep) dan zijn ze nog op een ander gebied volledig met elkaar in overeenstemming. Negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken ziet men overal. Zowel in de week- in de dag- en in de maandgrafieken. Uitgezonderd de DJIA zijn alle indexen ook door hun MA50 (dag) gevallen. De DAX heeft zijn MA200 al geraakt. Het ziet er dus beroerd uit en er zijn geen tekenen van herstel op korte termijn. Iedere beweging op de beurzen laat goede en slechte dagen zien. Er zullen dus wel degelijk nog goede dagen opduiken, maar de beweging, die in juni al (voor sommige afzonderlijke aandelen reeds medio mei) werd ingezet is omlaag gericht. Dit wil ook niet zeggen dat er geen goede (stijgende) aandelen zijn. Natuurlijk zijn die er wel maar ze zijn schaars en dus moeilijk te vinden. Bovendien bestaat daar het risico dat deze aandelen alsnog eenr eactie in duiken en dan ook nog eens een inhaalslag omlaag maken.

De S&P 500 Index en de DAX Index op dagbasis


Figuur 1.

Wij laten in figuur 1 de daggrafieken van de S&P500 en de DAX zien. U ziet bovenin de figuur de beste (behalve de DJIA, die er nog iets minder slecht uitziet) en onderin de slechtste.

De S&P500 heeft lange tijd de bovenkant van het stijgende kanaal gevolgd. Aanvankelijk deed de DAX dat ook maar in juni verwijderde hij zich van deze trendlijn. Zes dagen geleden kwam de DAX aan op het MA200. In de afgelopen week kwam er een licht herstel, hetgeen men verwachten kon, want hij raakte een dubbele steun. Op dit moment ligt hij tegen de onderste trendlijn aan. De S&P500 heeft in de afgelopen week de steun van het MA50 verlaten. Hij is nu duidelijk op weg naar beneden. En als u even in gedachten neemt wat wij hierboven schreven over de divergenties dan zult u zich geen illusies maken. De S&P500 en ook de DAX zijn op weg naar lagere koersen. In het blauw hebben wij de notering per afgelopen vrijdag neergezet van de beide MA50’s. En daarboven ziet u in het zwart de slotkoers van diezelfde vrijdag. Het laken wat voor de schaar van de S&P500 ligt alvorens hij op het MA50 aankomt, telt 79 punten. En de DAX heeft nog 209 punten te verliezen alvorens hij op de cruciale scheidingsgrens van hausse en baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken aangekomen is. Voor de S&P500 is dat 3,2% en voor de DAX komt dit uit op1,7%.

De Rente

Zes weken geleden werd de laatste top gezet. Sindsdien is het weer hommeles. De reden is duidelijk. De malaise op de aandelenmarkten zorgt er voor dat er veel kapitaal naar de obligatiemarkten (terug)vloeit. Zolang de beurzen niet terugkomen in hun opwaartse trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zullen we er rekening mee moeten houden, dat deze tendens zich doorzet. Misschien gaat Draghi op afzienbare tijd optreden als de white knight, die weer orde schept. Dat wil zeggen, die ophoudt (of aankondigt), dat het al dan niet welletjes is geweest met de openstaande geldkraan.

De US$ in €’s uitgedrukt

De laatste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken die de dollar neerzette werd niet meer bevestigd door de indicatoren. Deze indicatoren liggen ook erg laag. Ze zijn duidelijk bezig met een poging om een stijging in te zetten. Wil de dollar uit zijn baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken komen dan moet de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 86 gebroken worden en daarna komt op 87 al het volgende obstakel. Een kort herstel zit er daarmee wel in.

De prijs van een vat Brentolie

Ondanks het feit dat er vrijdag een fors herstel op trad in de prijs van een vat Brentolie, werd het niveau van US$54 niet doorschreden. De vraag is of dit de komende week wel zal gelukken. Het week MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken heeft de eerste stap naar beneden reeds gezet. Een sterk herstel kan dit nog te niet doen, maar de overbought zone ligt al binnen bereik. Veel vertrouwen op een mooie week hebben wij daarom niet.

Het Goud

De weekgrafiek van de World Gold Index laat een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit en dalende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken zien, maar overtuigend is dit beeld (nog) niet. Het is zeer god mogelijk dat er nog een pullback gevormd gaat worden. Wel kan men zien dat de dagelijkse fluctuaties zeer nauw reageren op de fluctuaties van de aandelenmarken en wel in tegengestelde richting. Een slot boven US$1.307 moet afgewacht worden alvorens een aankoop te effectueren.

Strategie

Wij blijven zeer voorzichtig en zullen waar mogelijk eerder opties schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken en aandelen verkopen dan posities opbouwen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

21 augustus 2017 14.30 Chicago FED National Activity Index
23 augustus 2017 9.00 Speech ECB President Draghi
24 augustus 2017 2.00 Jackson Hole Symposium centrale bankiers
25 augustus 2017 2.00 Jackson Hole Symposium centrale bankiers
25 augustus 2017 9.00 Speech ECB President Draghi
25 augustus 2017 18.00 Speech FED voorzitter Yellen

Daarnaast worden deze week militaire oefeningen gehouden door Zuid Korea en Amerika, die als een bedreiging gezien worden door Nood Korea en dus tot reacties kunnen leiden.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 21 augustus 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.