Hoe ver gaan we dalen?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (slot 28 september 2021) 773,71

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in bullmarkt

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het is telkens weer bijzonder om te zien dat beurzen in feite ondanks alle technologische vooruitgang steeds weer door hetzelfde hoepeltje springen en daarmee in feite niets lijken te leren van de geschiedenis. Weer zien we een spoeling die almaar dunner wordt, indexen die uiteindelijk nieuwe highs bereiken uitsluitend gedreven door een klein aantal winnaars terwijl onderliggend alle andere aandelen in langdurige correctiepatronen verzeild raken waardoor de waarderingen van de winaars tot buitenproportionele hoogte worden opgezweept en andere bedrijven op historisch lage waarderingen terecht komen. Waar de belegger momenteel geen enkel probleem ziet in een waardering van meer dan zestig keer de winst voor ASM Lythographie (“want ze hebben een monopolie en dus is een waardering van 100 keer de winst ook geen probleem”) worden banken voor de helft van de boekwaarde van de hand gedaan (“oud, stoffig, kan nooit meer wat worden”) en is het drinken van bier definitief voorbij (AB Inbev, 13,5 keer de winst voor 2022). Natuurlijk, hier worden appels en peren vergeleken, maar de rode draad is dat de dure aandelen extreem ver van hun eigen langjarige gemiddelde zijn afgeweken in de overdrijvende zin en de goedkope aandelen juist extreem ver onder die gemiddeldes noteren.

De andere rode draad in dit verhaal is de rente op de kapitaalmarkten. En daarin is de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van de beurs in feite verbazingwekkend. Want dat centrale banken na de Covid-pandemie de goedkoopgeldpolitiek op zijn minst moeten gaan stabiliseren is nooit een vraag geweest, hooguit het moment waarop. Vervolgens is al meer dan twee weken geleden duidelijk gewordend at dit moment nu daar is. En toch is de eerste tik pas in de afgelopen drie dagen uitgedeeld. En reken er maar op, dat dit de eerste tik is, niet de laatste.

Want net zoals iedereen achter elkaar aan loopt in de weg omhoog en dus uiteindelijk alle beleggers alleen nog maar big-tech en fin-tech aandelen kopen, zo moeten al die beleggers straks ook weer door dezelfde deur naar buiten. En die deur staat nu open.

De AEX Index op dag basis

Figuur 1.

In de figuur is goed te zien hoe de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken dinsdag (gisteren) de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken heeft doorbroken. Vandaag, terwijl dit blog geschreven wordt, is de markt opgelopen naar 782 voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, precies het niveau waar die oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken nu ligt. Een typisch voorbeeld van “kissing the trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken goodby”. Alle indicatoren, zowel op de dag- als op de weekgrafieken wijzen op het feit dat deze correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken nog niet voorbij is. Een daling richting de steun van 718 – 722 is waarschijnlijk het minste waar u aan moet gaan denken. Vrijwel alle grote aandelenindices bevestigen dit beeld, maar enkele indices laten zelfs nog veel gevaarlijkere beelden zien. Want als de markt daar nu 10% daalt, dan worden grote toppatronen aan de onderkant gebroken en ligt een nog veel scherpere correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken voor de hand.

De lange termijn belegger hoeft overigens niet te denken dat het nu tijd is om alles maar te verkopen. Want de rente zal wel oplopen, maar het gaat geen jaren-70 stijging worden (de Nederlandse staat gaf in 1978 een obligatieEen schuldbekentenis aan toonder voor een bepaald bedrag (nominale waarde) met een van tevoren vastgestelde rentevergoeding en met een terugbetalingconditie van de hoofdsom op een van tevoren vastgesteld tijdstip. Copyright Vladeracken uit met een looptijd van 10 jaar en een coupon van 12,75%!!!!). Wij gaan er vanuit, dat de huidige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken er een van het type “gezonde sectorrotatie” is. En dat betekent dat op enig moment alles daalt, maar de fundamenteel sterkere nu al goedkopere aandelen dar prima doorheen zullen komen.

Hoe het ook zij, wij hebben momenteel ca 25% cash in de aandelenportefeuilles van onze klante en zijn daar heel tevreden mee.

De Rente

De lange rente, zowel in de VS als in Europa, is verder doorgestegen, en die stijging is nog niet voorbij.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ wint momenteel aan kracht, maar de stijging vindt nog altijd plaats binnen het correctiepatroon dat al maanden aan de gang is. Lange termijn betekent dit dus niets meer dan een laatste stuiptrekking. 0,865 is en blijft de grens waarboven pas ons negatieve scenario voor de $ ter discussie komt te staan.

De Brent Olie prijs

Ook de olieprijzen lopen weer op. Hier is wel een nieuwe weg omhoog ingeslagen, maar er doemen al snel weer flinke weerstanden op, dus de oliemarkt zal niet de markt zijn die de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in de aandelenmarkten tot staan zal brengen. Veel ruimte voor een echte structurele stijging richting US$100, zoals sommige analisten afgelopen weken lieten horen, is er vooralsnog niet.

De prijs van een troy ounce Goud

In tijden van onzekerheid is goud altijd een alternatief. De daling tot net onder US$1.750 per troy ounce van de afgelopen week is daarmee niet verontrustend. Zoals vorige week al gezegd: Als het technische patroon, zoals wij dat interpreteren, klopt, dan gaan we volgende week rond dit niveau een nietszeggende week tegemoet waarna de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken weer kan gaan stijgen. En dat past in een onrustiger wordende aandelenmarkt! Het betere instapmoment is daar.

Strategie

Wij hebben een mooie kaspositie en blijven lekker even aan de zijlijn staan.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

29 september 2021 11.00 Industrie- en Consumentenvertrouwen Europa
29 september 2021 17.45 en 18.30 Speeches van de presidenten van de FED (Powell) en de ECB (Lagarde)
30 september 2021 14.30 Cijfers over de Amerikaanse consumentenbestedingen en werkgelegenheid
1 oktober 2021 10.00 Europese inflatiecijfers consumentenbestedingen
1 oktober 2021 16.00 Producentenvertrouwen Amerika
4 oktober 2021 OPEC Bijeenkomst

De markt verkeert op een gevaarlijk punt. Verdere paniek is niet alleen goed mogelijk, maar kan in een fase komen waarin automatische verkoopprogramma’s de paniek versterken.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 4 oktober 2021 verschijnen.

Den Haag, 29 september 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.