The jury is still out

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (22 april 2023) 762,19

Onze conclusies:

Korte termijn: draait omlaag

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Gelukkig kan men afgelopen week niet echt geworden zijn van de beursontwikkelingen. Een pas op de plaats is zo ongeveer het beste dat te maken viel van de ontwikkelingen op de meeste beurzen wereldwijd. En vreemd is dat niet. Ten eerste kwamen de eerste bedrijfsresultaten al door en die vielen niet echt mee. Aangezien het merendeel nog moet komen worden beleggers logischerwijze terughoudender. Maar ondertussen steeg ook de rente op de obligatiemarkten weer verder, met name in Europa. Als bedrijfsresultaten dan niet wezenlijk verbeteren, dan maakt een rentestijging aandelen al duurder, ook als ze niet van hun plaats komen. En ten slotte beginnen er meer en meer gegevens in met name de VS zichtbaar te worden die erop wijzen, dat wij dit najaar toch echt met een mogelijk zelfs stevige recessie geconfronteerd gaan worden. Na een rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, zoals wij die afgelopen weken gezien hebben, is het dan helemaal niet vreemd dat beleggers een pas op de plaats maken. Onderliggend is bovendien te zien, dat er winst genomen wordt in de hoek van de technologie en groei-aandelen terwijl de afstraffing van met name bankaandelen weer geleidelijk ongedaan gemaakt is. Er vindt dus weer een switch plaats in aandelenmarkten terug naar de favorieten van dit voorjaar maar beleggers zijn per saldo niet meer geld in de aandelenmarkten aan het stoppen. Een veeg teken is het daarbij ook, dat met name de conservatieve hoek van voedingsmiddelenbedrijven het momenteel relatief goed doet, alsof beleggers bezig zijn om naar meer veiliger gewaande havens te manouvreren. En al deze bewegingen vinden plaats onder belangrijke weerstanden met als gevolg dat negatieve divergenties zichtbaar begonnen te worden. Het betekent dat er kracht aan het wegvloeien is.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

De lange termijn dalende trendlijn, die in de figuur in zwart is getekend en boven langs de koersgrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken loopt, ligt nu rond 770. De oplopende blauwe trendlijn rechtsonder in de figuur ligt rond 742. Daar komt ook de rode neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken uit, van een oud toppatroon, dat zich in de eerste maanden van dit jaar heeft ontwikkeld. Voor de komende periode zijn dit de twee meest belangrijke grenzen die in de gaten gehouden moeten worden. Alles dat daartussen plaatsvindt is vooral meer van het zelfde, een pas op de plaats in afwachting van doorslaggevend en richtinggevend nieuws. Wel belangrijk is het gegeven dat de indicatoren in de figuur allemaal in neerwaartse richting lopen en daarbij ook nog eens negatieve divergenties vertonen. Dat wijst erop, dat minstens nog een keer de steun op 742 opgezocht gaat worden. De adempauze van afgelopen week is dus nog niet voorbij.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De obligatiemarkten hebben opnieuw een zwakke week achter de rug. Maar met name in Europa is het technische beeld juist iets verbeterd. Het is goed mogelijk dat wij ons ni de staart van een topproces bevinden, dat wil zeggen in een proces waarin de lange rente weliswaar regelmatig stijgt, maar per saldo vooral binnen een bandbreedte die uiteindelijk juist tot een trendmatige daling kan gaan leiden. In de VS is dat proces niet zo helder, daar lijkt juist d e rentestijging op de obligatiemarkt meer momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken te krijgen. Dit tegenstrijdige beeld is precies de reden waarom het zaak is om voorzichtig te blijven. Bulls en bears zijn op diverse markten met elkaar in gevecht, zonder dat daar nu al een duidelijke overwinnaar in is aan te wijzen. Daarop vooruitlopen is altijd gevaarlijk. Maar wie in het recessiescenario gelooft, moet wel in de startblokken staan, want een mooi moment om positie te kiezen in de obligatiemarkten lijkt naderbij te komen.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Ook de $ maakte een pas op de plaats, boven de steun van 0,91. Maar de weekcandle is een zwakke, die de dalende korte termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bevestigt. Wij gaan er vanuit, dat 0,91 niet lang meer overeind blijft en als 0,91 eenmaal definitief gebroken wordt, dan ligt een verdere verzwakking van de $ in het verschiet tot ca 0,845, de laatste grote lange termijn steun vooraleer de $ weer op weg gaat naar een waarde van 2$ per €.

De Brent Olie prijs

Vorige week schreven wij dat “voor Brentolie het nu “make or break” zou zijn”. Welnu, voorlopig is het dus “Break” geworden. De bovenkant van het correctiepatroon is teveel gebleken en prompt zakten olieprijzen weer weg. De vrees voor een Amerikaanse recessie maakte dat de weg omhoog voorlopig weer even van de baan is. Een echte trendverandering zal volledig afhankelijk worden van signalen over de Amerikaanse economie. Wordt het een zachte landing of gaan we een stevige recessie ni de VS zien dit najaar?

De prijs van een troy ounce Goud

Zolang goud in $’s gemeten nog boven US$1.915 per troy ounce blijft hangen is er niet veel aan de hand. Maar ook hier geldt dat “the jury is still out”. Want van een duidelijk positieve trendhervatting kan pas gesproken worden als de oude high van US$2.075 per ounce opwaarts doorbroken wordt. In € ontwikkelt zich nu een milde correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in de vorm van een wimpeltje. Dat zijn doorgaans trendbevestigende consolidaties met een grote kans op een doorbraak omhoog in dit geval. Dat zou de burger dus moed moeten geven.

Strategie

En opnieuw hebben wij een week aan de kant gestaan. Het voordeel daarvan is wel, dat onze resultaten zich weer herstellen ten opzichte van de algemene markt, simpelweg omdat wij onze bank- en verzekeringsaandelen keurig vastgehouden hebben.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 1 mei 2023 verschijnen.

Den Haag, 22 april 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.