En weer steeg de rente.

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (15 april 2023) 761,40

Onze conclusies:

Korte termijn: draait omlaag

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Heel even leek het er op, dat de bulls de overhand zouden krijgen en stegen koersen. Maar opnieuw werd die beweging al binnen ene dag weer ongedaan gemaakt en de rest van de week bleef er van dat aanvankelijke optimisme maar bar weinig over. Nergens konden uitbraken van enige betekenis worden geconstateerd. We gaan nu een fase in waarin veel dividenduitkeringen plaatsvinden maar ook waarin de eerste kwartaalcijfers op tafel gaan komen. En die gaan ongetwijfeld voor de nodige verrassingen zorgen. Als schot voor de boeg kwam Taiwan Semiconductors al met de mededeling dat de vraag naar chips significant was teruggevallen, zo sterk zelfs dat TSMC het nodig vond om haar eigen investeringsplannen drastisch in te perken en enkele projecten voorlopig uit te stellen. De vraag naar mobiele telefoons loopt terug, in veel Westerse markten ligt de markt voor nieuwbouw volledig gestrekt op haar rug, en overheden komen maar niet verder met hun investeringsplannen. De enige hoek waar momenteel duidelijke groei te constateren is lijkt wel de hoek van de wapenindustrie en de daaraan verbonden wereld van technische toeleveranciers. Alleen de Nikkei Dow Jones in Japan liet een mooie week zien met en slotkoers net boven een lange termijn dalende trendlijn. Van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken mag hier nog niet gesproken worden omdat de koers is blijven steken net onder de vorige top van enkele weken geleden, maar dit is wel het meest veelbelovende plaatje dat wij konden vinden kijkend naar de grotere beurzen in de wereld. Voor de rest ogen veel plaatjes vooral als een pullback onder langs een eerdere oplopende trendlijn. En dat is gevaarlijk.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken perste er nog net een klein plusje uit voor de week. Maar per saldo is het beeld ten opzichte van een week geleden verslechterd. Want in de daggrafiek divergeren indicatoren nu negatief omdat aan het begin van de week de beurs heel even een duidelijke stap omhoog zette tot aan de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op ongeveer 70, om direct daarna weer in te zakken. Natuurlijk hoeft het niet bij deze ene poging te blijven, maar feit is wel dat in die daling de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken de korte termijn trendlijn bark en nu dus in staat van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken verkeert met het risico, dat nu weer de onderkant van de range wordt opgezocht. En die range is in de figuur duidelijk te zien, tussen 735 en 770 mag geen actie worden ondernomen en moeten beleggers een pas op de plaats maken.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Het probleem, dat zich onderliggend manifesteert is dat de rente op de kapitaalmarkten opnieuw is gaan stijgen. Het correctiepatroon waarover wij al enkele weken spreken, en dat sinds september 2022 in de maak is, heeft wederom gezorgd voor een kentering in de obligatiemarkten. De bovenkant van het kanaal is zowel in de VS als in Europa geraakt en de weg omlaag (en dus de weg omhoog voor de rente zelf) is weer ingeslagen. Het dilemma, waar de markten al een hele tijd tegenaan hikken blijft dan ook kaarsrecht overeind staan. Gaan we een recessie tegemoet, met een dalende rente als gevolg en dus goed nieuws voor met name tech- en groeiaandelen of gaat het allemaal meevallen maar zal als gevolg daarvan de rente structureel hoger blijven? In het eerste geval zullen uiteindelijk bedrijfswinsten onder druk komen te staan, in het tweede geval zal de rente hoog blijven en zijn aandelen daarmee te duur. Het enige dat hier uitsluitsel in kan brengen is het feitelijke economisch nieuws. En dat wijst er nog steeds op, dat de tweede helft van dit jaar in het teken van een recessie zal komen te staan. Wat ons betreft is de vraag zelfs niet meer of dit een milde recessie zal zijn of niet, dit soort ontwikkelingen vallen altijd meer tegen dan veel analisten vooraf inschatten. Het betekent overigens ook, dat wij ons in het kamp van de rentegematigden bevinden. Een recessie al leiden tot het einde van de rentestijgingen, althans op korte termijn. Maar wij gaan er ook vanuit, dat het rentepeil in de wereld structureel hoger komt te liggen dan in de voorbije paar decennia. Een negatieve 10-jaars rente zal voorlopig wel ver uit beeld blijven.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ zakte kortstondig door de steun van 0,91 maar herstelde zich aan het einde van de week tot precies op die grens. Maar het lijkt erop, dat dit slechts uitstel van executie gaat betekenen. En als 0,91 eenmaal definitief gebroken wordt, dan ligt een verdere verzwakking van de $ in het verschiet tot ca 0,845, de ;laatste grote lange termijn steun vooraleer de $ weer op weg gaat naar een waarde van 2$ per €, een koers die wij jaren geleden al hebben neergelegd als lange termijn doelstelling.

De Brent Olie prijs

Voor Brentolie wordt het nu “make or break”. De bovenkant van het correctiepatroon werd afgelopen week geraakt. Het vreemde is, dat een stijgende olieprijs in feite wijst op toenemende vraag en dus op een relatief milde recessie of zelfs een zachte landing in het Westen. Toch wijzen heel veel andere macro-economische cijfers op een almaar verslechterende economische omgeving. Dat zou betekenen, dat de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog voor OPEC-olie, die al wel afgelopen week plaatsvond, althans in $’s gezien, een valse uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken is. Dit lijkt ondersteund te worden door het feit dat de gasprijzen in de wereld alleen maar verder gedaald zijn. Ook hier kan iedereen zijn visie ondersteunen door uit de brij van gegevens precies die data te kiezen die bij zijn / haar visie passen. En dus is het zaak om aan de kant te blijven. Gegevens zijn niet eenduidig en verrassingen kunnen dus ernstige gevolgen hebben.

De prijs van een troy ounce Goud

In $’s gemeten steeg de prijs van een troy ounce goud opnieuw, nu tot ongeveer 1,5% onder de oude high van US$2.075 per ounce. In € daarentegen was afgelopen week een week van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. Het is te vroeg om nu al een conclusie te trekken uit dit tegenstrijdige beeld, men kan hooguit stellen, dat de prijs van goud wederom met een adempauze bezig is, niet of die het einde van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken gaat inluiden of niet.

Strategie

Beleggen is vooral een oefening in eindeloos geduld. Wij blijven dan ook opnieuw aan de kant staan.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 1 mei 2023 verschijnen.

Den Haag, 15 april 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.