Hoop tegen de draad in

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (26 april 2021) 715,77.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         positief

Middellange termijn:               positief, maar verdeeld

Lange termijn:                        positief, met gevaar op termijn

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De week sloot af met een mooie stijging maar de top van een aantal dagen daarvoor werd bijna nergens bereikt. En dat was niet het enige minder goede nieuws. De indicatoren op de weekgrafiek hebben overal de daling ingezet. Het goede nieuws is echter dat de indicatoren op de daggrafieken overal stijgende zijn. De fundamentele argumenten zoals die zich op dit moment presenteren geven de daggrafieken gelijk. Corona heeft voor wat betreft de economische gang van zaken in vele landen de strijd verloren. In de belangrijkste economieën, China en de Verenigde Staten voorop, heeft men het over hoge groeicijfers, die op dit moment ook al waar neergezet worden. De geldpompen draaien nog op volle toeren, De Europese Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken heeft het deze week nog maar weer eens bevestigd. Men wil de rente nog steeds laag houden. De markt verzet zich daar weliswaar tegen, maar zolang het financiële manna uitgestrooid wordt heeft de markt weinig kans. De inflatie steekt zijn kop op en zolang dit niet de spuigaten uitloopt is het een positief gegeven. Het zwakke seizoen komt er aan. Veelal werd als reden aangegeven, dat het door de vakantiemaanden komt ,dat de markt tijdens de zomer het minst positief is. Op dit moment staan de massale vakantieplannen nog op een laag pitje. Het ziet er naar uit dat er ook in deze zomermaanden relatief gezien nog weinig uitgegeven wordt. Het excessieve spaargeld zoekt zijn weg naar enige opbrengst wat men niet vindt op de obligatiemarkt. Kortom, de fundamentele factoren pleiten voor een sterke beurs en daar zijn de indicatoren op de weekgrafieken het dus niet mee eens. En misschien krijgen deze weekgrafieken wel ondersteuning van de verdere bekendmaking van de belastingplannen van Biden in de komende dagen. Het is niet aan ons om een uitspraak te doen over wie dit gaat winnen, maar wel willen wij er op wijzen, dat de omslag op de weekgrafieken pas afgelopen week plaatsvond. Dit kan nog steeds een vals signaal zijn. Een sterke beurs in de komende week zou zoiets kunnen bevestigen. Wij doen geen uitspraak maar wij hebben wel goede hoop.

 

De AEX Index op dagbasis

Met een koers van 715,77 bleef de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken één puntje onder het slot van de voorgaande week die eindigde op 716,80. Maar dat was voldoende om ons aarzelend te maken. Drie weken geleden tikte de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken een hoogste koers aan van 717,69. Op maandag van afgelopen week raakte hij 718,50. De laagste koers die gezet werd was 699,06. De markt consolideerde dus in de afgelopen drie weken. En zover nu te zien valt was er sprake van een minidip. Ware het niet dat de weekindicatoren in die zwakke periode een draai maakten, dan zouden wij geconcludeerd hebben, dat wij komende week weer een mooie week krijgen. Het slot van vrijdag, dat op de hoogste koers van die dag lag, pleit voor een hogere opening op maandag aanstaande. De indicatoren onderaan in de figuur pleiten alle drie voor een verdere stijging. Als deze groot uitvalt, is het mogelijk, dat er op de weekgrafieken opnieuw gedraaid wordt. Dat zou een mooie tijd aan kunnen kondigen. Opvallend is het dat vele aandelen intussen sterk gedaald zijn. De zeer korte termijn indicatoren op hun daggrafieken wijzen erop dat zij opnieuw een stijging in willen zetten.

 

De Rente

De aankondiging van Lagarde zorgde deze week voor een daling van de rente, maar daar is weer een kentering in gekomen. In europa is daarmee de kapitaalmarktrente opnieuw iets gestegen afgelopen week. In de VS daarentegen is sprake van een lichte daling. Op dit moment is het niet duidelijk welke van de twee het gaat winnen.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is verder gedaald. Er zijn geen aanwijzingen dat dit komende week gaat veranderen.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolie index ging iets omlaag deze week, maar daar komt verandering in.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De stijging van de prijs van een troy ounce Goud komt onder druk. De markt gaat eerst een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in.

 

Strategie

Portefeuilles deinen momenteel mee op de korte termijn consolidatiegolf. Maar wij gaan er vanuit, dat met name het meer conservatieve stuk nog behoorlijk veel potentie heeft. Het cijferseizoen heeft tot op heden hoegenaamd geen tegenvallers in de portefeuilles opgeleverd, en daarmee achten wij ze goed gepositioneerd voor een vervolg van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken in de komende weken.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

26 april 2021            10.00 IFO-cijfers Duitsland

27 april 2021            16.00  Consumentenvertrouwen VS

28 april 2021            12.00  Bijeenkomst OPEC

28 april 2021             20.00 Rentebesluit Amerikaanse FED

29 april 2021            11.00  Consumentenvertrouwen Eurozone

30 april 2021            11.00  Binnenlands Bruto Product-cijfers (GDP) Eurozone

3 mei 2021                 8.00  Duitse cijfers detailhandel

3 mei 2021               16.00  Inkoopmanagers (ISM) Verenigde Staten

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 mei 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 26 april 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.