Krijgen we dan toch weer een crash?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (9 oktober 2022) 647,11

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De enorm toenemende volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken op de aandelenbeurzen belooft voor komende week weinig goeds. De rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken die begin van de week markten flink deed opveren, werd afgelopen vrijdagnacht in de VS volledig teniet gedaan. De meeste beurzen in de rest van de wereld, waaronder in Europa, hebben daar nog niet op kunnen reageren, dus maandag zal het wel hommeles worden. Kijkt men alleen naar de weekgrafiek van de Nikkei, dan zou men zelfs kunnen bedenken dat er een nieuwe rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is begonnen. Maar ook hier heeft men de forse tik van afgelopen vrijdag in de VS niet meer meegekregen en moet daar dus nog op gereageerd worden maandagochtend. Het had allemaal te maken met de hoop, die een week geleden de markt in sloop, dat de FED het einde van de cyclus van renteverhogingen naderde. Als de economie in de VS inderdaad een recessie in gaat, dan is er voor de FED komende maanden minder reden om de rente nog veelvuldig te verhogen, zo redeneerden beleggers. Maar vrijdag werd die hoop de grond in geboord, toen bleek dat de werkgelegenheid in de VS opnieuw was toegenomen en met meer banen, dan de markt had verwacht. En dus is er voor de FED, op basis van deze cijfers, geen reden om te stoppen met het verhogen van de rente en gaat men er dus vanuit, dat er de eerstvolgende vergadering wederom een rente verhoging va 0,75% in het vat zit. Maar ondertussen begint de markt minder liquide te worden. Meer en meer beleggers staan aan de zijlijn en doen niet meer met dit spelletje mee. Het gevolg is grotere uitslagen, een typisch fenomeen dat vlak voor het einde van de meeste bearmarkten plaatsvindt. Het is daarbij heel goed mogelijk, dat wij in de komende twee weken alsnog een crash gaan meemaken, maar die luidt dan wel meteen het einde van de bearmarkt in. En dat betekent, dat de horizon van kleur begint te veranderen, ten goede wel te verstaan!

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Figuur 1 laat in feite niets verontrustends zien. Er is een sprong omhoog gemaakt afgelopen maandag. Daarbij is een GAP ontstaan, die vrijdag gesloten werd. Indicatoren draaiden weer mee omlaag, maar ze divergeren nu wel positief. Toch moet men vrezen, dat de markt nu opnieuw een lagere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken gaat zetten, waarbij het heel goed mogelijk is, dat die bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken uiteindelijk diep en met een flinke snelheid bereikt gaat worden. Het scenario voor een paniekachtig einde van deze bearmarkt is het meest waarschijnlijke, dat dit beeld laat zien. Als de steun rond 631 wordt gebroken, dan is een snelle daling naar 600 niet meer dan logisch. Maar hoe scherper de beweging omlaag, des te groter is ook weer het herstel dat dan volgt. Het is tijd om stil te zitten en niet te bewegen.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Even leek het er op, dat de lange rente weer zou gaan dalen. Maar aan het einde van de week, toen de werkgelegenheidscijfers in de VS zichtbaar maakten dat het nog altijd niet zo slecht gaat in de VS, steeg ook de lange rente weer. De hoop, dat de FED komende maand wellicht het tempo van renteverhogingen iets zou kunnen gaan afzwakken werd de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken ingeslagen. Toch is de weekcandle in de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken en in de 10-jarige TreasuriesSchuldpapier van de Amerikaanse overheid uitgegeven door het Bureau of Public Debt. Men onderscheidt Treasury bills, Treasury notes, Treasury bonds en TIPS. Copyright Vladeracken niet verkeerd. Hij indiceert, dat een top in de grafieken van de kapitaalmarktrente nabij is. De rentemarkt bevestigt daarmee het beeld van de aandelenmarkten, de ellende is nog niet voorbij, maar we zijn wel dichtbij het keerpunt.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ liet enig herstel zien in de tweede helft van afgelopen week, maar in drie weken tijd is er per saldo toch een mooi toppatroon gevormd. Dit beeld ziet er steeds zwakker uit, waarmee nu long in $’s zitten niet aan te raden valt. Als de $ nogmaals onder pari zakt, dan wordt het zelfs tijd voor put opties (short posities)!

De Brent Olie prijs

De prijzen voor een vat Brentolie vloog afgelopen week flink omhoog, maar de prijzen van OPEC-olie deden dat niet. Daarmee moet de prijsstijging van Brentolie vooralsnog gewantrouwd worden. Wij houden nog steeds US$76 per vat Brentolie als koersdoel aan met een waarschijnlijk vervolg naar US$61 per vat.

De prijs van een troy ounce Goud

Het begint er meer en meer op te lijken, dat de doorbraak omlaag, onder de steun van US$1.675, een valse is geweest. De koers van een troy ounce goud ligt niet alleen weer boven deze grens, hij raakte afgelopen week ook de dalende trendlijn, die nu als weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken geldt. Een slotkoers boven US$1.730 per ounce zou wel eens het startschot kunnen betekenen voor een krachtige rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken omhoog. Want veel beleggers zitten in deze hoek short of onderwogen en dat is nu een gevaarlijke positie om in te verkeren.

Strategie

De markt is in paniek, wij hebben vrijwel overal 20% tot 30% liquiditeiten en een relatief conservatieve mix van aandelen en blijven dus rustig aan de kant staan. Wij bestuderen momenteel de ruil van aandelen Philips in aandelen Atos, een ander tak van sport, maar wel een turn-around, die al in een verder gevorderd stadium is dan die van Philips.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

12 oktober 2022 20.00 Publicatie notulen afgelopen FED-vergadering
13 oktober 2022 10.00 Duitse inflatiecijfers HCIP
13 oktober 2022 14.30 Amerikaanse inflatiecijfers consumentenbestedingen
13 oktober 2022 14.30 Amerikaanse detailhandelsomzetcijfers
13 oktober 2022 16.00 Amerikaanse consumentenvertrouwen
18 oktober 2022 4.00 Chinese cijfers binnenlands bruto product
18 oktober 2022 11.00 Duitse ZEW sentimentcijfers

Het cijferseizoen gaat komende week weer van start, in aanvang nog met een beperkt aantal ondernemingen, maar die kunnen wel een toon gaan zetten met vooral veel onduidelijkheid en slagen om de arm over de nabije toekomst, met nog meer onzekerheden tot gevolg.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 31 oktober 2022 verschijnen.

Den Haag, 9 oktober 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.