Is het mooie beursweer voorlopig voorbij?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (18 juni 2021) 728,48

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               positief

Lange termijn:                        positief, met gevaar op termijn

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het was eer eens een “alle ballen op de FED”-week en vrijdag kwam daar nog eens een belangrijke wereldwijde optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken-expiratiedag overheen. En dat maakte dat het vuurwerk in de staart van de week terecht kwam. De eerste berichten die de FED in de VS publiceerde susten de markten nog even in slaap. Maar toen vervolgens individuele leden van de FED met hun nadere toelichtingen kwamen schrokken markten zich rot. Want ineens staat de normalisering van het beleid van het Amerikaanse Centrale Bankstelsel op ieders radar. Er moet natuurlijk een keer een einde komen aan het opkoopprogramma van obligaties door Centrale Banken wereldwijd. En aanvankelijk riepen Centrale Banken in koor, dat deze programma’s nog zeker dit jaar, maar waarschijnlijk ook volgend jaar nog wel zouden worden volgehouden. Maar vervolgens riepen Amerikaanse Centrale Bankiers waaronder de voorzitter van de FED, dat een eerste rentestijging eerder al in 2023 werd voorzien dan in 2024. En die rente kan eigenlijk pas omhoog, als het inkoopprogramma niet alleen stopgezet wordt, maar er ook een begin met het afbouwen van dat programma is gemaakt. En ineens zij President van de FED mijn heer Powell dus tussen de regels door, dat hiermee al in 2022 een begin gemaakt zal worden. De meest negatieve analisten voorzagen al de aankondiging van het afbouwen van het opkoopprogramma in september van dit jaar. En die lijken nu gelijk te krijgen. En dus moesten grote beleggers vrijdag, midden in een drukke expiratiedag, hals over kop hun beleggingsstrategie herzien. Of de soep zo heet gegeten gaat worden of niet gaan we komende week waarschijnlijk zien. Want in feite is er nog geen sprake van een trendbreuk. Markten daalden, maar in de meeste gevallen werd slechts de bovenkant van de correctiefase bereikt, die in april en mei van dit jaar is ontstaan. Pas een breuk met de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, die nog daaronder ligt, maakt een verkoopsignaal compleet.

De AEX Index op dagbasis

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken was afgelopen week geen uitzondering. De koers dook vrijdag omlaag om stil te vallen op het MA20, waar ook de bovenkant van het correctiepatroon ligt, dat in de figuur met oranje lijnen is gemarkeerd. Dit noopt tot voorzichtigheid, dat wel, want, zoals wij in ons commentaar van een week geleden al zeiden, het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken is weg uit de markt en is nu zelfs negatief. Ook de CCI daalt en heeft (zoals gebruikelijk) als eerste een duidelijk verkoop signaal gegeven. Wij houden echter voorlopig vast aan de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, die nu rond 715 ligt. Een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken tot aan dat niveau met een stijging tot boven 720 daarna zou slechts de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bevestigen en is dan juist een signaal om posities  verder uit te breiden. Daar staat tegenover, dat dit alles plaatsvindt na een langdurige opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, in een periode die statistisch bezien als het zwakke seizoen geldt. Hardlopen met aankopen doen we dus niet, zoeken naar verkoopkandidaten juist wel.

De Rente

En ineens, nadat de FED eerst geroepen had, dat er nog lang geen einde aan de verruimende maatregelen zou komen, stelden individuele leden van het Amerikaanse stelstel van Centrale Banken inclusief hun voorzitter, dat de rente al veel eerder zal worden verhoogd dan het zich eerder dit jaar liet aanzien. En prompt kwam er een einde aan de rentedaling op de kapitaalmarkten. Vrijdag herstelden de Bunds zich nog enigszins, maar als de markt inclusief de Bunds vanaf dit niveau opnieuw een daling inzetten, dan is het alle hens aan dek in obligatieland.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Een week geleden schreven wij dat “Terug naar 0,855 is zelfs mogelijk”. Daar zijn we nog niet, maar afgelopen week is er een flinke stap in die richting gezet met een al langere tijd niet meer geziene sprong van meer dan 2 cent omhoog. Dat de renteperikelen hier debet aan zijn leidt geen twijfel, de VS stevent af op een sneller einde aan de verruimende maatregelen van de zijde van de Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken (de FED) dan Europa. Maar aan de langere termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken verandert het niets. U bent dus gewaarschuwd.

De Brent Olie prijs

Ook de olieprijzen liepen nog wat verder op, nu dus ook in Euro gemeten. Maar het week MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken daalt nog steeds, dus ook hier houden wij het er op, dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken aan het spartelen is, een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken omlaag staat voor de deur. Brent kan terug, in eerste instantie, naar US$52 per vat.

De prijs van een troy ounce Goud

Goud tikte hard omlaag afgelopen week. Uiteraard kan een flink deel van de daling op het conto van de stijging van de $ worden geplaatst, waarmee de daling in euro nog wel meeviel, maar waar wij al enige tijd bang voor waren lijkt bewaarheid te worden, binnen de lange termijn opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is nog een tweede correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken omlaag nodig, mogelijk zelfs helemaal terug tot US$1.550 of zelfs nog iets lager. Het verandert niets aan het lange termijn beeld, maar het zal beleggers in goud wel onrustig maken, precies wat een goede correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in een bull marktEngelse term voor een markt die zich in een stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bevindt. Normaal gesproken is dit een lange periode waarin de aandelen stijgen. Deze bullEen belegger die positief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markt is, net als de bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markt, te verdelen in drie fasen. De eerste fase is accumulatie, de tweede fase is een periode van geleidelijk stijgende prijzen gecombineerd met een stijgend volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken. De derde fase bestaat meestal uit een periode waarin het grote publiek de aandelenmarkt ontdekt en speculeert op als maar verder stijgende koersen. Men gaat ervan uit dat van een BullEen belegger die positief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken Markt gesproken kan worden als er sprake is van een stijging van 20% die voorafgegaan is door een daling van 20%. Copyright Vladeracken hoort te doen.

Strategie

Wij hebben afgelopen weken wat wisselingen uitgevoerd en her en der wat individuele posities verkocht om weer wat meer stroomlijning in portefeuilles te verkrijgen. Maar de beweging van afgelopen week noopt ons waarschijnlijk om de kaspositie nu weer geleidelijk te gaan uitbouwen. Echt goed waren de voorbije twee weken niet voor ons, want in feite zijn de waarde-aandelen al langere tijd aan het corrigeren en is de recente rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken voornamelijk gedreven geweest door de grotere tech-fondsen. En een draai ten goede van waarde-aandelen is heel goed mogelijk op dit punt, dus haast met verkopen maken we nog niet.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

22 juni 2021              10.00  Duitse IFO verwachtingen (zakelijk klimaat)

22 juni 2021              16.00  Consumentenvertrouwen Eurozone

23 juni 2021                9.30  PMI-cijfers Duitsland (producentencijfers)

24 juni 2021              10.00  Duits zakelijke klimaat (IFO SentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken)

24 juni 2021              14.30  Stand van de Amerikaanse economie (orders, werkgelegenheid etc)

29 juni 2021              11.00 Consumentenvertrouwen Eurozone

29 juni 2021              16.00  Consumentenvertrouwen VS

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 5 juli 2021 verschijnen.

 

Den Haag,20 juni 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.