Vergeet de koopjesjacht ditmaal

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (18 februari 2022) 744,89

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken, 2de verkoopgolf is aan de gang

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Amerikaanse aandelenmarkten beginnen nu echt in de gevarenzone te komen. De S&P 500 Index is voor de vierde keer op weg naar de steunlijn die rond 4.260 ligt. Maar nu gebeurt dat nadat een nieuwe maar lagere top werd bereikt dan de voorgaande top. Als deze steun het niet houdt, en wij achten de kans klein dat deze steun het gaat houden dit keer, dan doemt een koersdoel op van 3.700, het niveau dat als steun diende in maart 2021 vlak voordat de S&P 500 aan een indrukwekkende tech-rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken begon. Maar dat betekent wel een daling van nog eens ruim 10% voor de gehele brede Amerikaanse aandelenmarkt. En dit beeld staat niet op zichzelf. Voor de Russell 2000 geldt in dit scenario een koersdoel van 1.750. Dat betekent in dit geval een daling van 15% vanaf het huidige, toch al lagere niveau. Het is allemaal nog niet zover, want de S&P 500 bevindt zich nog boven deze steun, maar laat u niet gek maken door de schijnbare koopjes in de markt, de onrust van de afgelopen maanden is nog niet voorbij.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Maandagochtend brak de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken omlaag uit een korte termijn oplopend correctiepatroontje. Vervolgens koerste de index terug naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en werd en passant nog de gap van maandagochtend gesloten. Maar donderdag was het allemaal alweer voorbij en vrijdag, een expiratiedag, zakte de index vervolgens nog verder. Tijdens de expiratie werd er nog even wild heen en weer geslingerd, waarbij de index steeds de neiging had om net boven 747 te willen eindigen (je vraagt je wel eens af of dit nu een teken van handelsmacht van beursspelers is of een natuurlijk proces van tegen elkaar in handelende marktspelers), maar uiteindelijk wonnen de bears het pleit van de dag en sloot de index dicht bij het laagste punt van de dag op 744,89. In Nog is de steun van 736 in dit geweld overeind gebleven. Maar het koersdoel dat berekend kan worden op basis van een kopschouder top die in januari van dit jaar werd voltooid met een eerste uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omlaag, staat fier overeind: 660! Er ligt rond 718 – 722 ook veel steun, daar zal wel even adem gehaald worden, maar de weg omlaag is ingezet, beleggers dienen hun kruit droog te houden en er is zelfs ruimte voor enkele bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken-posities in actieve, offensieve portefeuilles.

De lange (10-jaars) rente

De lange rente maakte opnieuw een forse draai afgelopen week, waarmee een tweede vrijwel identieke weekcandle neergezet werd t.o.v. die van een week geleden. Dat is opnieuw een signaal, dat bulls en bears in de obligatiemarkten flink met elkaar in gevecht zijn end t het niet uitgesloten is dat de bulls dit gevecht voorlopig gaan winnen. Aan het rentefront schemert daarmee goed nieuws door de grauwsluier van de afgelopen weken op de beurs.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers fluctueert alweer een paar weken binnen een smalle marge van 0,87 aan de onderkant en 0,90 aan de bovenkant. Daarbij lijkt zich een korte termijn kopschoudertop af te tekenen. Dat zou betekenen, bij een doorbraak omlaag onder 0,87, dat de koers op weg gaat naar de onderkant van een grotere oplopende steunlijn die momenteel rond 0,826 ligt. En dat zou dan het minimale doel zijn.

De Brent Olie prijs

Met alle onrust in de wereld en een stabiele $-koers zijn de olieprijzen over een breed front weer wat verder gestegen in de voorbije week. Indicatoren divergeren inmiddels negatief, maar of een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aanstaande is, dat is een open vraag. Gelet op de duur van de voorafgegane rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is het begin van een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op elk moment te verwachten. Als die correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken begint kan de Brent Index zomaar terug naar US$70 per vat (nu ruim US$81 per vat). Ondertussen bereikte de Brent Index afgelopen week het niveau van de piek uit 2018, een mooi weerstandspunt waaronder een dergelijke correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken kan plaatsvinden. Die geldt dan vooral als gezond, niet als het einde van de huidige bulltrend.

De prijs van een troy ounce Goud

Wij schreven een week geleden al, dat een hogere opening van de week een mooi koopsignaal zou opleveren. Wij hebben nog een paar dagen gewacht, om een bevestiging te krijgen, maar inderdaad, het koopsignaal is een feit. De volgende te nemen barrière is US$1.920 per troy ounce, maar wij verwachten daar weinig echte weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken en daarna is de weg vrij voor een mooie, lange termijn rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken richting US$2.900 per troy ounce.

Strategie

Wij hebben vrijdag in de meest actieve / offensieve portefeuilles een Turbo Short op de AEX gekocht voor ongeveer 15% van de onderliggende aandelenportefeuille met een stop op 817. Dat is een hoge stop, die wij verstandig achten gezien de enorme volatliteit die in bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markten bestaat maar ook gezien het feit dat de huidige (of zo u wilt voorbije) correctiefase een bandbreedte heeft van 735 – 775. Een stoploss moet dus boven 775 liggen. Bovendien dalen stoploss-niveau geleidelijk in de tijd en wij wilden enige ruimte inbouwen voor dat fenomeen.

Agenda voor de komende week

21 februari 2022 10.00 Europese PMI cijfers voor industrie en diensten
22 februari 2022 10.00 Duitse IFO-cijfers over het zakelijk sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken
22 februari 2022 15.00 S&P/Case Shiller Home Price Indices (huizenmarkt in de VS)
22 februari 2022 16.00 Amerikaanse consumentenvertrouwen
23 februari 2022 11.00 HCIP-inflatiecijfers Eurozone
24 februari 2022 14.30 Amerikaanse cijfers over arbeidsmarkt, productiviteit en consumentenbestedingen
25 februari 2022 14.30 Amerikaanse cijfers over nieuwe orders in de kapitaalgoederenindustrie en inkomenscijfers Amerikaanse consument
1 maart 2022 8.00 Duitse detailhandelscijfers

Rusland versus Oekraïne en de rente versus inflatie blijven een hoofdrol spelen in de markten.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 28 februari 2022 verschijnen.

Den Haag, 20 februari 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.