De reactie is nog niet voorbij

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2 april 2017) 516,54

Onze conclusies:
Korte termijn: VS negatief, EU positief
Middellange termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Negatieve divergenties en onvoldoende breedte

Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn als men naar de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken en de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken kijkt. De DAX behaalde afgelopen week een nieuwe top en de AEX (waarin het dividend niet wordt gecorrigeerd in tegenstelling tot de DAX) naderde de vorige top en sloot op de hoogste stand van de afgelopen week. In beide gevallen stijgt ook het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken en zijn alle korte termijn indicatoren weer omhoog gedraaid. Maar schijn bedriegt. Want dit is het beeld van de daggrafieken in Europa, niet dat van de weekgrafieken en ook niet dat van de Amerikaanse daggrafieken. Daar divergeren indicatoren negatief en, belangrijker nog, is de breedteHet fenomeen dat de meeste aandelen op een beurs stijgen (“de marktstijging wordt breed gedragen”) versus de situatie waarbij slechts enkele aandelen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de index (“de markt heeft geen breedte”). Hetzelfde fenomeen doet zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor. Copyright Vladeracken van de markt nog altijd dalende.

De Vladeracken Index en de Breedte van de markt

In figuur 1 ziet u het beeld van de MSCI Wereld Index met daaronder onze eigen Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken. Deze index wordt samengesteld uit een totaal van meer dan 800 individuele aandelen waarvan wekelijks bepaald wordt of zij in een stijgende of dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken verkeren.
BLOG 20170402 MSCI
Figuur 1.

Rechts in de figuur is te zien dat de MSCI Wereld Index nu al drie weken een min of meer zijwaartse correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken doormaakt. Afgelopen week ging de koers weliswaar omhoog, maar van een doorbraak is geen sprake. Dat zou maandag natuurlijk alsnog kunnen gebeuren, maar gezien de zwakke positie van de Amerikaanse beurzen geloven wij daar niet in. Onderin de figuur is te zien dat onze Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken ondertussen al sinds eind november voortdurend daalt. Een steeds groter aantal aandelen is niet meer in staat om de “rat race” omhoog vol te houden. Deze index ligt wel al laag, dus veel aandelen zijn al langer met correcties bezig. Een sectordraai in de markt zou dus kunnen ontstaan, maar dat zal de grotere indexen niet persé naar nieuwe hoogtes brengen. Logischer zou het zijn als de laatste “leaders” in de markt nu ook aan een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken beginnen en de grotere indices daarmee enkele procenten lager brengen. In het beeld in figuur 1 is een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van de huidige stand van 1.860 terug naar 1.810, ruim 2% niets bijzonders, maar wel voldoende om de markt rijp te maken voor de volgende opgang.

Beperkte reactie verwacht

Wij gaan niet uit van een forse reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. In de figuur hebben wij ook twee neklijnen getekend die elk een kopschouderbodempatroon markeren (elk met dezelfde Linker Schouder, hetzelfde Hoofd en een eigen Rechterschouder). Het koersdoel van beide patronen is nog niet gehaald. Bij het laagste patroon ligt dat rond 1.930 en bij het tweede patroon zelfs bij bijna 2.000. Die doelen zullen naar alle waarschijnlijkheid eerst gehaald gaan worden alvorens de beurzen aan een grotere correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken toe zijn. Qua timing zou dit betekenen dat dit jaar het adagio “sell in may and go away” weer van belang gaat zijn. Maar tot die tijd kan nog met een gerust hard het dividendseizoen worden doorgemaakt.

De Rente

Waar de lange rente in de VS min of meer gelijk is gebleven in de voorbije drie weken is de Europese lange rente weer wat gezakt. Alles bij elkaar zelfs ruim 20 basispunten, terug tot onder 0,6% voor de 10-jaars rente in €. Voorlopig lijkt dit niets meer dan een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken te zijn binnen een stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Als dat zo is, dan zou de rente in de komende week weer wat moeten gaan oplopen in Europa. Wie weet zijn de notulen van de vergadering van de ECB, die donderdag aanstaande gepubliceerd worden, daar de aanleiding voor. Maar vooralsnog moet er van het rentefront niet veel verwacht worden anders dan een uiteindelijk weer stijgende tendens.

De US $ in €’s uitgedrukt

Ondertussen wordt het renteverschil weer groter ten faveure van de Amerikaanse rente en is de $ afgelopen week daarmee weer wat sterker geworden. Veel heeft het allemaal niet om het lijf en bovendien lijkt een verzwakking al weer ingezet. Een lagere opening voor de $ maandagochtend betekent een hervatting van de dalende tendens van de afgelopen weken.

De prijs van een vat Brentolie

De olieprijzen lijken hun pullback te hebben voltooid. De opwaartse trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is weer ingezet en wij gaan dan ook uit van hogere koersen in de komende weken. Een sectorrotatie terug naar de energiesector is daarmee goed denkbaar en, gezien het koersbeeld van veel toeleveranciers, misschien zelfs al ingezet.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud is bezig met een kleine correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken omlaag langs een dalende trendlijn. Maar de koers bevindt zich boven die trendlijn. De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog heeft zich al een maand geleden voorgedaan en het koersdoel op korte termijn blijft daarmee US$1.300.

Strategie

Wij hebben een voorzichtig begin gemaakt met de aankoop van nieuwe aandelen, zo werd afgelopen week het aandeel Leoni in Duitsland aangekocht, al duur, maar wel na een goede klassieke uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit een lange termijn bodempatroon.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

3 april 2017 12.00 Producentenprijzen en werkloosheidscijfers Eurozone
3 april 2017 16.00 Industriële PMI-cijfers V.S.
5 april 2017 20.00 Notulen FED-vergadering (FOMC)
6 april 2017 02.00 Ontmoeting Xi Jinping met Trump
6 april 2017 13.30 Notulen ECB-vergadering
7 april 2017 14.30 Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en uurlonen

Alleen al afgelopen weekeinde: meer dan 20 Trump-tweets.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 2 april 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.