Beurscommentaar: Het gaat nu even omlaag, bergafwaarts

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-06-16: 414,05)

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken aan de gang
Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Vorige week schreven wij dat de markt omhoog was gericht. Hier is verandering in gekomen, zij het nog maar zeer beginnend. Men ziet dat op dagbasis de indicatoren aan het dalen zijn evenals de koersen. Op weekbasis is de daling in de indicatoren zich aan het inzetten dat wil zeggen in Amerika. Europa ligt wat dat betreft achter. Op maandbasis laat tot nog toe iedere maand een hogere koers zien, maar de indicatoren zijn reeds lang aan het dalen. Op korte termijn gezien wordt er nergens gedivergeerd. Niet negatief en niet positief, maar als men verder terugkijkt in de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, die al sinds het begin van 2009 duurt dan is er overal sprake van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken. Vorige week lieten wij u ook een plaatje zien van de gemiddeldes, die op het punt stonden het fenomeen van de Mean Reversal te gaan bewijzen. Hieruit bleek hoe overspannen de markt was. Wij laten u hieronder een grafiek zien van de S&P500 die op dezelfde overspannen situatie duidt.

BLOG 20140616 S&P500 FIG1

Figuur 1.

Het is een grafiek gebaseerd op DMI-studies. In de onderste grafiek staan drie ADX-lijnen en in de grafiek daarboven staan de positieve (de blauwe) en negatieve (de rode) DMI’s. Uitslagen zijn belangrijk en uitslagen(signalen) van de DMI moeten worden bevestigd door uitslagen in de ADX. U ziet in het begin van de grafiek (december 2013) dat de blauwe DMI’s toen hoog lagen en een top werd toen ook gezet. Het duurde even voordat de koersen volgden maar daarna werd pas een dieptepunt in de koersen gevonden ruim honderd punten lager toen de rode DMI’s een top zetten (en de blauwe een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken vormden). Daarna bleven de DMI ‘s wat op en neer slingeren maar duidelijke toppen (of bodems) werden niet meer gezet. Pas nu (en dat was afgelopen maandag) werd er een echte top gezet, die ook bevestigd werd door de ADX. De weg omlaag werd inmiddels gevonden en de koersen daalden in het, zoals u ziet, prachtige bullish kanaal dat getekend kan worden. De top in de blauwe DMI’s lag hoog en de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken in de rode lag zeer diep. De top in de ADX Average Directional Movement Indicator. Een indicator die gebaseerd is op de DMI analyse en die men gebruikt om een verandering in de trend te herkennen. Deze indicator werd ontworpen door J. Welles Wilder. Copyright Vladerackenlag ook hoog. Dit betekent, dat de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken een duidelijke omvang gaat aannemen (zeg 10%), maar wij hebben nog geen zekere indicaties, dat de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken om zal slaan in een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken ook al liggen de hiervoor benodigde aanwijzingen op de loer. Bij de DJIA waren de uitslagen zo mogelijk nog groter dan bij de S&P500.

Voor Europa liggen de kaarten echter iets anders geschud. De opgang was niet zo constant en de uitslagen van de DMI en van de ADX Average Directional Movement Indicator. Een indicator die gebaseerd is op de DMI analyse en die men gebruikt om een verandering in de trend te herkennen. Deze indicator werd ontworpen door J. Welles Wilder. Copyright Vladerackenzijn daarom niet zo pregnant. Wel is het zo dat er toppen gevormd zijn, maar deze liggen dus duidelijk minder hoog.

Men verwijst tegenwoordig in commentaren meer en meer naar de zeer lage notering van de VIX. Afgelopen week werd 9,65 aangestipt. Maar studies wijzen uit dat men (in vele onderscheidene gevallen) niet zonder meer van een enkelvoudige notering mag uitgaan. Men werkt liever met gemiddeldes. In het geval van de VIX werd geconstateerd dat een MA20, dat reikte onder 11,15, in 3 van de 4 gevallen een sell-off in aandelen ten gevolge had. Op dit moment ligt het MA20 van de VIX op 13,09. Dit is ongetwijfeld een diepe stand maar het is dus nog geen diepte, die een sell-off tengevolge zou hebben. Maar  een daling groter dan 10% zouden wij ons op dit moment moeten wensen want wanneer de VIX vanuit zijn huidige niveau een forse stijging zou meemaken dan gaat dit gemiddelde zeker weer stijgen (de lage stand in de VIX is er al lang) en een sell-off is dan voorlopig van de baan. De langdurige rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, de hoge stand van de beurzen op dit moment, de overbought studies en de sentimentindicatoren, die overal negatief zijn, zijn allemaal aanwijzingen dat de beurzen ruimte zoeken. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is begonnen. De vraag blijft open of deze reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken nog door een stijging gevolgd zal worden voordat we van een echte correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken gaan spreken. Wij zien dat voor Europa inderdaad mogelijk, maar de stand in Amerika spreekt dit duidelijk tegen. In een dergelijke tegenstelling, zo is in het verleden vaak gebleken, speelt Amerika de hoofdrol.

De Rente

De rente heeft zich in de afgelopen week iets hersteld van zijn diepe val na de maatregelen van Draghi. Dit herstel lijkt meer dan een simpel antwoord op een iets te snelle daling. De markt is voorzichtig aan het draaien, maar dit alles is nog te pril om nu al zeker te kunnen zijn van een komende stijging. Wij wachten nog een weekje af.

De US$ in €’s uitgedrukt

Met een mooie witte weekcandle werd opnieuw het 74-niveau aangestipt. De vraag blijft of er een koers zal ontstaan boven 74,2. Dit is alleszins mogelijk want de week- en maandgrafieken zien er goed  uit. Maar de daggrafiek laat enige aarzeling zien. De komende week zal een duidelijker antwoord brengen.

De prijs van een troy ounce Goud

Met vier achtereenvolgende witte candles heeft de prijs van een troy ounce goud zijn tanden laten zien. De stijging was overtuigend maar er zijn nog geen weerstanden gebroken anders dan het 10-daags voortschrijdend gemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken. Met een prijs van US$1.277 ligt de eerstvolgende weerstand op US$1.281 (het MA40) zeer dichtbij en de spanningen in het Midden Oosten en de aan de gang zijnde reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de aandelenmarkten zullen er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat dit obstakel ook snel genomen gaat worden. Toch kan men pas spreken van een gefundeerde instap wanneer de grens van US$1.390 wordt gehaald maar daarvoor moet ook nog een weerstand van US$1.348 als slachtoffer vallen.

De prijs van een vat Brentolie

De ISIS heeft het dan klaar gekregen. De prijs van een vat Bentolie is uit zijn gelijkbenige driehoek gestegen. Hiermede is geen einde gekomen aan het consolidatiepatroon, want de bovengrens van het horizontale kanaal ligt op US$119 per vat. Wel werd tegelijkertijd met de doorbraak van de driehoek ook het belangrijke steunniveau van US$112 genomen. Alles wijst erop dat aan de stijging nog geen einde is gekomen en dat mag men onder de dreiging van een oorlog in het Midden Oosten ook niet verwachten. Het plaatje is dus aan het draaien en de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken heeft alles op groen staan.

Strategie

Wij blijven rustig aan de kant staan. Maar wel zullen de liquiditeiten vergroot worden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.devermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 16 juni 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.