Stoom afblazen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-11-02) 462,12

Onze conclusies:
Korte termijn: positief, correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang
Middellange termijn: positief
Lange termijn: negatief, maar draait omhoog
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Na een aanvankelijke top van 468,64 daalde de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken vorige week tot een voorlopig dieptepunt van 458,27 op vrijdagochtend. Een daling van 10 punten na een rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken van ruim 63 punten (uitgaande van het dieptepunt eind september op 405,01) mag geen naam hebben. De oplopende trendlijn in figuur 1 werd echter wel op vrijdag kortstondig gebroken. Bovendien dalen de indicatoren in de figuur en divergeren met name de MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken en de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenop de korte termijn negatief. Met name deze laatste constatering doet ons vermoeden dat de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken nog niet voorbij is. Een pullback terug richting de laatste top uit september op 451,14, die nu als steun fungeert, zou wat ons betreft slechts betekenen dat de markt wat stoom afblaast na de krachtige beweging omhoog van oktober.
BLOG 20151102 FIG1 AEX INDEX
Figuur 1.

In andere markten is het beeld zelfs positiever. In de VS laten veel indices zoals de S&P500 en de NYSE Dow Jones Composite Index zelfs een patroon zien dat als een “running correction” zou kunnen worden aangemerkt. Het tempo van de stijging is duidelijk lager geworden, maar elke teruggang wordt afgesloten met een nieuwe, net hoger liggende top. Erg veel komt de markt daarmee niet verder, maar indicatoren krijgen in deze fase wel de kans om weer iets terug te vallen uit een overbought positie. En dat is precies de ademruimte die nodig is om daarna de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken weer met kracht te kunnen hervatten.
Het is daarbij wel gevaarlijk om al te risicovolle posities in te nemen, want de scherpte van de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken kan nog steeds in de staart van de beweging zitten. Geduld is dus hier het toverwoord.

De Rente

De rente is nog iets verder gedaald in de €-zone. Maar schijn kan hier bedriegen. Want de daling vond plaats in het begin van de week, voorafgaande aan de FED-bijeenkomst. Na die bijeenkomst steeg de rente weer en in het weekbeeld werd daarmee zelfs een potentieel omkeerpatroon gevormd. Marktvorsers gaan er vanuit dat de rente in de VS zal gaan stijgen in de loop van de maand december en dat de Europese rente die stijging niet zal meemaken, althans niet zolang het QE-programma in Europa wordt voortgezet. Maar daar kunnen beleggers zich wel eens lelijk in vergissen. Een long positie in langlopende €-staatsobligaties is een groot risico op het ogenblik!

De US$ in €’s uitgedrukt

Ook de dollar heeft een ommekeer doorgemaakt. Steeg de koers nog stevig voorafgaande aan de FED-bijeenkomst en direct daarna, donderdag en vrijdag was het afgelopen, toen daalde de koers weer. Maar hier is meer aan de hand. Want er is in de afgelopen weken een dalende trendlijn gebroken en de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van afgelopen week vond boven deze trendlijn plaats. De kansen dat de $ de stijging weer hervat op korte termijn lijken daarmee groter te worden. En dat is in tegenspraak met onze renteopmerkingen, dus ook hier geldt: geduld!

De prijs van een vat Brentolie

Olie heeft wel kunnen profiteren van de opmerkingen van de FED. De prijs van een vat olie is gaan stijgen en een aanval op de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken rond US$ 54 lijkt te zijn ingezet. Maar echt positief mag u pas worden als de barrière van $54 per vat wordt geslecht!

Het Goud

Hier is het, net als vorige week, kommer en kwel. De koers van het goud zakt, en doet dat inmiddels ook gemeten in €. Afblijven dus.

Strategie

Wij hebben onze korte termijn long-posities opgeruimd. Het is tijd om even de kat uit de boom te kijken.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 2 november 2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.