Hij is er nog niet

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-10-26) 465,05

Onze conclusies:
Korte termijn: positief, raakt overbought
Middellange termijn: positief
Lange termijn: negatief, maar draait
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken in de afgelopen week ging op sterke vleugels. Geen enkele markt bleef achter. En nu zitten de markten hier en daar al weer dicht bij hun overbought zones. Maar men ziet wel verschillen. Amsterdam loopt vooraan in de stoet. Amerika heeft nog heel wat ruimte en Duitsland, dat zijn achterstand snel aan het inlopen is, kan ook nog verder omhoog. Al met al zijn wij dus positief maar het zou ons niet verwonderen als er al tegen het einde van de week enige slechte dagen komen. Het was Draghi, die de markten, die technisch gezien sinds 15 oktober al op kopen stonden, uiteindelijk de duw omhoog gaf. Maar naast trigger betekende zijn optreden meer. Zijn uitspraken over extra stimulering, indien nodig, wijzen erop dat zijn progamma nog verre van beëindigd is. En de kansen zijn groot dat hij in december extra maatregelen gaat treffen, want zolang de olieprijs niet werkelijk stijgt is er geen enkele motor die de inflatie zo maar plotseling op een hoger niveau gaat tillen. Dit betekent dat de markten hoogstwaarschijnlijk een echte najaarsrally hebben ingezet. Dit wordt echter nog niet door de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken bevestigd. Nog één goede week op de effectenbeurs kan dit beeld veranderen, waarmede ook technisch gesproken de langere termijn weg omhoog is ingeslagen. Wij laten hieronder de lange termijn voor wat hij is, maar wij zullen u de middellange termijn laten zien aan de hand van een weekgrafiek van de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken.

BLOG 20151026 FIG1 DAX INDEX

Figuur 1.

De koersgrafiek zoals u hem hierboven ziet toont een dalend kanaal. Er is ook nog een Death Cross te zien. De rode lijn (het MA10) is nog steeds dalende. Vergist u zich dus niet: de markt zit in een baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken en voorlopig is er nog geen kijk op dat hij daar uit komt. Er zijn echter een aantal positieve elementen aan te wijzen. De drie indicatoren, die wij onder de koersgrafiek hebben opgenomen zijn alle drie stijgende en zij hebben nog voldoende ruimte om te stijgen. Ook de koersen zijn aan het stijgen. Afgelopen week braken zij door de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken, die getrokken kan worden op het einde van het bodempatroon. Vanuit deze doorbraak is een doel te berekenen, dat uitkomt op 11.699. Dit is het niveau van de voorgaande top die op 11.669 ligt. Om daar te komen zullen de koersen het dalende kanaal aan de bovenzijde verlaten, want deze ligt rond 11.450. Als dit doel wordt bereikt dan begint het er allemaal veel vriendelijker uit te zien. Maar er zal meer moeten gebeuren. Overal, waar men ook kijkt, ziet men de indicatoren van de weekcharts negatief divergeren in de periode tussen de eerste bodem van augustus en de tweede bodem van september. In de figuur hierboven zou men op het eerste gezicht kunnen denken dat de CCI hieraan niet meedoet, maar de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken is bij de andere twee duidelijk te onderkennen. De CCI is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. De negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken kan natuurlijk worden opgeheven door een positieve performance van dezelfde indicatoren. Maar daarvoor moeten ze nu nog wel een doorgaande stijging laten zien.
Voor Amsterdam zijn de vergelijkbar cijfers 504 voor de voorgaande top en 500 voor de bovenzijde van het dalende kanaal (hier ligt ook het doel berekend uit het bodempatroon). Maar de AEX ontmoet eerst op 472 het MA30 (dat daar samenvalt met het MA40) en dat kan een eerste reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken doen inzetten. Deze moet dan zeer gematigd blijven teneinde de rest van het scenario niet in gevaar te brengen. Er is echter nog meer te zeggen over de daggrafieken. Zij lijden aan een gelijkaardig gevaar als de weekgrafieken.
Er moet een dreigende negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken worden opgeheven. Hiervoor moet er nog flink gestegen worden en daarvoor is er bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken onvoldoende ruimte over. Maar de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, die slechts van geringe omvang is, zal zich grotendeels aansluiten bij zijn grotere broers, zo verwachten wij. Al me al zijn wij dus positief maar wij houden wel een forse slag om de arm.

De Rente

De woorden van Draghi hadden naast het positieve effect op de aandelenbeurzen een negatief effect op de ontwikkeling van de rente. Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op Nederlandse 10 jaar staatsleningen werd gesteund door een lijn op 0,79% maar daar zakte het dus nu door en kwam op 0,686%. Hiermede bevindt het zich nog in een dalend kanaal en daar lijkt nu voorlopig toch geen uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit mogelijk tenzij het is aan de onderkant. Pensioenfondsen zullen hier niet blij mee zijn. De grafieken zien er overigens niet zo slecht uit.

De US$ in €’s uitgedrukt

Ook de dollar was blij met de Draghi uitspraken want hij vloog omhoog, maar toch ook hier niet voldoende om uit het al langer bestaande consolidatiekanaal te breken. Op de lange termijn chart, waar een dalend kanaal is te onderscheiden, kwam hij niet verder dan een stapje omhoog naar de bovenkant van dit kanaal. Veel is er dus in feite niet veranderd. En wij zien hem in de komende tijd ook geen grote sprongen maken. Niet omhoog en niet omlaag, maar technisch gezien gaat hij eerder omlaag.

De prijs van een vat Brentolie

Er is voor wat de olie betreft een duidelijke kink in de kabel gekomen. Het weekbeeld is negatief aan het draaien en ook de dagcharts zien er negatief uit. De prijs van een vat Bentolie beweegt zich sinds de laatste 8 weken in een horizontaal kanaal waarvan de bovenzijde rond US$54 ligt en de onderzijde rond US$46. Er zijn geen aanwijzingen, dat hij in de komende korte termijn daaruit gaat breken.

Het Goud

Sinds 7 dagen geleden is er een dalend kanaaltje ontstaan in de notering van de World Gold Index. Dit kanaaltje kan zich nog iets verder doorzetten, maar een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken aan de bovenzijde lijkt aannemelijk. Wij zien het US$1.180 niveau op niet al te lange termijn opnieuw doorbroken worden, maar dit moet wel gebeuren alvorens wij positie in gaan nemen.

Strategie

Wij hebben inderdaad hier en daar, waar dit mogelijk was, korte termijn posities ingenomen. Wij zijn met een zeer kritisch oog bezig de portefeuilles te bekijken want wij willen van de goede stemming op de beurs gebruikmaken om zwakke broeders af te stoten Wij hopen deze te vervangen door meer belovende fondsen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 26 oktober 2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.