Beurscommentaar: Een Bull Trap?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-09-22: 425,77)

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken aan de gang
Middellange termijn: verdeeld, nog positief
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Schotten hebben het weer mooi voor elkaar. Eerst wordt er gesteld, dat ze onafhankelijk willen zijn. De markten reageren daar zeer lauw of niet op. Daarna wijzen ze de onafhankelijkheid af en de markten vliegen omhoog. Het doet denken aan de man die eerst het kind in het water gooit, waarna hij erin springt om het te redden. Zo kan hij een medaille verdienen. Wij hebben hoogstwaarschijnlijk gelijk als wij datgene wat er vorige week gebeurde betitelen als een Bull TrapEen signaal dat suggereert dat de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken hervat is hetgeen later blijkt vals te zijn. Zie ook Sucker’s RallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken. De markt in Londen deed aan de misplaatste euforie uiteindelijk niet mee. En ook de andere grote internationale markten, die eerst positief reageerden, hielden het halverwege de dag vrijdag voor gezien. Alleen Amsterdam begon de dag met een sprong omhoog en eindigde op het hoogste punt van de dag. Maar daar zal men gauw van terugkomen. Wij nemen hieronder de daggrafiek van de AEX op en wij willen u laten zien hoe fragiel de markt in Amsterdam wel is.

BLOG 20140922 AEX FIG1a

Figuur 1.

U ziet een mooie opgaande grafiek, die ligt in een stijgend kanaal. De Index heeft de bovenkant van het kanaal bereikt en volgens de geleerden zal hij nu omlaag gaan om de onderkant van het kanaal op te zoeken. Dit uitgangspunt is niet zo vreemd want de laatste candle, die gezet werd, was een Gravestone. In een opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken heeft de Gravestone zelfs geen bevestiging nodig van de volgende beurssessie. Hij geeft simpelweg aan dat het gedaan is met de stijging, althans voor het moment. Als er maandag een negatieve dag volgt dan vormt zich nog een ander patroon. Er zal dan een Evening StarEen patroon van drie op elkaar volgende candlesticks waarbij de eerste een lang wit lichaam heeft. De tweede opent duidelijk hoger dan het slot van de eerste en heeft een klein wit of zwart lichaam en de derde opent lager dan het slot van de voorgaande dag en sluit diep in de eerste (grote witte) kandelaar. Het is een bearish omkeer patroon. Copyright Vladeracken ontstaan en dat betekent dat er twee negatieve patronen op het beeld staan en dat is extra negatief.

Onder de koersgrafiek vindt U de twee  meest gebruikte sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren in Nederland. Eerst ziet u een AD- studie en daarna de CPR. U hoeft geen technisch analist te zijn om vast te stellen dat geen van beiden de top van afgelopen vrijdag bevestigde. En allebei lagen zij op een hoog niveau toen de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zich inzette. Deze reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken werd onderbroken door het goede nieuws (het kind was gered) uit Schotland, maar de AD noch de CPR indicator kon daardoor opgewonden raken. Allebei zullen ze verder omlaag gaan en dat betekent dat de verkopers voorlopig in de meerderheid zullen zijn.

Niet in de figuur te zien is een beeld van de Mean Reversal. Enige weken geleden lieten wij u daarvan een grafiek zien. Deze toonde zeer duidelijk aan dat de markt overbought was en dat de daar getoonde gemiddeldes naar het koersniveau terug moesten. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die daarna inzette betekende het begin van een herstel, maar de afgelopen week heeft de overbought situatie nog groter gemaakt en dus is een herstel (terug naar het midden) alleen maar dringender geworden.
Het is vaak zo dat er zich op of direct na een expiratiedag een verandering van de korte termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken inzet. Wij verwachten dat dit ook dit keer zal gebeuren. De uitschieter van afgelopen week kan daarmede als een Bull TrapEen signaal dat suggereert dat de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken hervat is hetgeen later blijkt vals te zijn. Zie ook Sucker’s RallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken betiteld worden en uw conclusie moet zijn dat de markt zijn reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken gewoon doorzet.
De middellange termijn is niet zo uitgesproken. Het beeld is verdeeld. Zo ziet men dat de S&P500 wordt begeleid door reeds dalende indicatoren. Andere indexen zijn nog niet zover en uiteraard hoeft het ook niet zover te komen, maar er zijn ook indicatoren, die iets zeggen over de lange termijn en dat is niet zo vrolijk. Reeds enkele maanden geleden wezen wij u op de statistiek van de Volatility. Als een 20-weeks gemiddelde daarvan onder 11,15 kwam dan was er 75% kans dat een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zou volgen. Afgelopen week kwam dit gemiddelde op 11,12. Statistisch gesproken is er dus 75% kans dat er binnen enkele weken de zo lang verwachte correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken gaat optreden.
Er is nog een andere statistische studie. Deze onderzocht de invloed van de Money Supply op de koersen. En hieruit bleek dat de markt gaat dalen als het MA5(dag) gedurende 20 weken stabiel blijft. Aan deze voorwaarde werd een week geleden voldaan. Men rekent op 5 weken daarna (dus 3 vanaf nu) waarop de crash zich zou moeten inzetten. Wij hebben de genoemde studies niet gedaan en het is welbekend dat de markt niet altijd aan de studies voldoet, maar een gewaarschuwd man telt voor twee. En daarenboven kan het niemand ontgaan dat de markt zich op een keerpunt bevindt of binnenkort zal bevinden.
En ten slotte moet ook de beursgang van Alibaba in de VS te denken geven. Een dergelijke grote beursgang, die dan op de eerste dag ook nog eens zo zwaar door het dak schiet is een belangrijk negatief signaal. Dit zijn het soort gebeurtenissen die op de toppen van markten plaatsvinden, niet op bodems!

De Rente

Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaars Nederlandse Staat leningen is zich iets aan het herstellen, lees aan het dalen. De daggrafieken wijzen ook op een aanstaande daling, maar dat zal toch niet veel om het lijf hebben want in de hogere time frames wijst alles op een stijging. De daling die men nu ziet wijst dus op een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de voorgaande forse stijging. Een verdere stijging is daarom niet uitgesloten. En alles bij elkaar genomen moet men deze ook verwachten. Als dit proces van stijging zich opnieuw laat zien dan zou dit wel degelijk een trigger kunnen zijn van datgene wat de grafieken van de aandelen reeds langere tijd voorspellen.

De US$ in €’s uitgedrukt

De dollar sloot afgelopen week af met een stand van 77,9. De weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken ligt op 78,9. Nog een punt te gaan dus om daar te komen. Eenmaal daar aangekomen zal er een stagnatie optreden. Dat kan ook al eerder gebeuren want de indicatoren blijven al achter. Dit wil niet zeggen dat het daarna afgelopen zal zijn met de opmars van de dollar. Niets wijst op een dergelijk scenario. Een onderbreking van de stijging moet dus eerder aangemerkt worden als een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die nodig is om de eerstvolgende weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken te breken.

De Prijs van een vat Brentolie

Het ziet er naar uit dat de prijs van een vat Brentolie een steun gevonden heeft op het niveau van US$96. Afgelopen week steeg hij. Het is nog niet zeker dat hij verder gaat stijgen maar het heeft er alle schijn van. Uiteraard is US$98 een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken maar dat hij naar US$105 zal gaan ligt meer voor de hand.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud is opnieuw gedaald. Hij ligt dicht bij de steun van US$1.237. Er zijn tekenen dat er een verandering op til is, maar de draai heeft nog niet plaats gevonden. Het is dus nog steeds mogelijk, dat hij de diepere steun op US$1.162 gaat opzoeken. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de aandelenbeurzen zou goudbeleggers van dienst kunnen zijn, want als de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken feller wordt is het goud van nature een vluchthaven.

Strategie

Wij zijn overal sterk liquide en dat houden wij voorlopig zo.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 22 september 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.