Uitstel is geen afstel

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (15 februari 2021) 676,83.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         positief maar overbought

Middellange termijn:             positief, maar reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in aantocht

Lange termijn:                         positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

In Amsterdam was het weer een mooie week en dat gold ook voor bijna geheel Europa. Azië liet ook mooie resultaten zien. Amerika deed het iets minder maar de koersen eindigden de week wel iets hoger. Alleen in België bleef de representatieve index iets achter, maar dat lijkt meer een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de mooie week daarvoor. Maar in vele landen, wij noemen Amerika, Australië, Brazilië, Spanje, Frankrijk en Japan hebben de indicatoren op de daggrafiek de daling ingezet. De weekgrafieken tonen veelal een negatief beeld. China en Nederland laten nog mooie stijgende indicatoren zien maar in andere landen zijn er een aantal, als ze het niet allemaal zijn, die een daling hebben ingezet. Alles tezamen genomen lijkt het beeld iets beter dan wat wij eerder stelden, maar de mooie afgelopen week heeft overal vooral voor uitstel gezorgd van een onvermijdelijke reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, die ook hard nodig is.

 

De AEX Index op dagbasis

Met een koers van 676,83 sloot de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken een mooie week af. Wij moeten teruggaan tot 20 november 2000, dat wil zeggen tot net nadat de Internet bubble feitelijk knapte, om een hogere slotkoers te vinden. Er zijn nu nog 25 punten nodig om de All-Time High slotkoers van 701,86 (4-9-2000) te breken. Alles wijst erop dat Amsterdam dat gaat halen, maar dit zal niet onmiddellijk gebeuren. Eerst komt er een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. In de figuur hierboven vallen twee dingen op. Het eerste is dat het plaatje zo bijzonder positief is. Alles stijgt. Maar onmiddellijk daarna moet men vaststellen dat alles hoog ligt. De markt is overbought. Een herstel van deze positie is nodig wil de markt de bovenliggende weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken aan kunnen. De koers ligt nu 97 punten boven zijn MA200, dat is bijna 15% en dat is zonder meer veel te veel. Het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken Histogram stijgt ook maar het divergeert wel negatief. Het ziet er naar uit dat hij alleen zal blijven met dit signaal, dus laten wij dit voor wat het is. De Call/Put Ratio was zeer hoog maar is nu aan het teruglopen. De MoneyFlow heeft de opgang van de laatste week niet meer bevestigd. In de figuur hebben wij enkele steunniveaus ingetekend. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, als deze komt, zal hoogstwaarschijnlijk stoppen op het niveau van het MA50 (638) of iets daaronder op het niveau van de onderste lijn van het horizontale kanaal op 633.

 

De Rente

De rente is in de afgelopen tijd gestegen maar hier lijkt een einde aan te zijn gekomen. Op de korte termijn voorzien wij een daling.

 

De $ uitgedrukt in Euro’s

De daling van de dollar is gestuit op zijn MA50. Er hangt nu een stijging boven de markt.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolie index heeft na zijn consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken een flinke stijging ingezet. Dit is nog niet afgelopen maar er komen wel beren op zijn weg.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken van de prijs van een troy ounce Goud laat nog steeds op zich wachten. Toch zijn wij niet negatief. Er worden meer en meer positieve signalen zichtbaar.

 

Strategie

Het snelle herstel van afgelopen week noopte ons om nog even te blijven zitten. Bij- of aankopen is echter nog iets anders.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

16 februari 2021       11.00  ZEW Duits en Europees economisch sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken

17 februari 2021        14.30  Amerikaanse detailhandelscijfers januari

18 februari 2021        13.30  Publicatie notulen ECB-beleidsvergadering

18 februari 2021        14.30  Amerikaanse arbeidsmarktgegevens

19 februari 2021          9.30  Europese en Duitse Markit PMI-cijfers

22 februari 2021        10.00  IFO sentimentcijfers over de Duitse ecnomische vooruitzichten

 

De stroom bedrijfscijfers is nu in volle gang. Opvallend is dat het merendeel van de cijfers eigenlijk best meevalt.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal (waarschijnlijk) 8 maart 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 15 februari 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.