Stoelriemen vast

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (1 februari 2021) 637,11.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Het was een flinke slachting, die er op de beurs plaatsvond afgelopen woensdag. Veel representatieve indexen vielen door hun MA50. Enkelen werden door hun MA50 gestuit en slechts weinigen bleven er nog met enige afstand boven. Donderdag volgde een mooi herstel, maar de daggrafieken gaven geen indicatie als zou het afgelopen zijn met de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. En inderdaad vrijdag ging de slachting verder. De weekgrafieken tonen nu over een breed front dalende indicatoren. Bij de OMX en bij enkele beurzen in Azië ziet men nog enige sterkte, maar dat is het dan wel. Wereldwijd ziet men de weekindicatoren nu naar adem happen. Dit hoeft niet verkeerd te zijn. Een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken was broodnodig, maar een koersdaling kan altijd omslaan in een heftige negatieve beweging. Wij zien dat nog niet gebeuren maar het is wel een risico, dat nu in de markten te vinden is. In het beste geval (en daar gaan wij van uit) zal de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die nu gaande is zich manifesteren in een langer durende consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken waar goede en slechte dagen zich zullen afwisselen. Ergo, de tijd om goed naar de samenstelling van de portefeuille te kijken kan nu niet meer uitgesteld worden. De tijd is gekomen om de kas aan te vullen. De maandgrafieken tonen overal nog stijgende indicatoren. Dat wil zeggen dat de langere termijn er nog steeds goed uitziet.

De actie van kleine beleggers, die zich gezamenlijk en daarmede massaal na oproepen op sociale media stortten op de aankoop van een bepaald aandeel (zoals bijvoorbeeld Gamestop), waarin hedgefondsen forse shortposities hadden genomen, zorgde in één week tijd voor een koersstijging van meer dan 1000%. Er konden mooie winsten gerealiseerd worden door de kleine belegger. En er werden grote verliezen geleden door de grote shorters. Dit fenomeen is nieuw en hangt samen met de voorgaande automatisering in de wereld, maar het is als fenomeen, waar kleine beleggers zich massaal op het beleggen storten niet nieuw. En daarin is het een teken dat de markt op een belangrijk omslagpunt staat.

De AEX Index op dagbasis

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken raakte zijn steunlijn op 633 en sloot er met 637 vlak boven. Als een van de weinigen bleef hij nog boven zijn MA50. Er is duidelijk spanning uit de markt gehaald maar hier is het niet mee afgelopen. De indicatoren zijn nog dalende. Gelukkig liggen ze al diep, een herstel is daarom niet ver af maar hoogstwaarschijnlijk gaat de markt daarna opnieuw inleveren. Want de indicatoren kunnen dan misschien wel weer een stijging inzetten, maar de afstand tussen de koers en het MA200 is zonder meer nog veel te groot. Aan een minidip kan men dus nu niet denken. Zoals boven reeds gezegd zijn de indicatoren op de weekgrafiek nu aan het dalen. Als de middellange termijn neerwaarts is gericht zal de korte termijn hoogstens oplevingen tonen, maar zeker geen rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken inzetten. Wat wel mogelijk is, is dat zich korte oplevingen voordoen die zorgen voor licht herstel in het koersniveau. De markt zal dan zijwaarts gaan bewegen en dat is het scenario dat ons voorlopig het meest waarschijnlijke lijkt. De maandgrafieken zijn overal positief en zolang de langere termijn nog geen signalen uitzendt, dat het er slecht uitziet zal deze een matigende invloed uitoefenen. Als de markt meer dan 10% zakt dan spreekt men van een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. Maar als de daling beperkt blijft tot maximaal 10% dan spreekt men van een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. Een daling van 10% zou de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op 587 brengen. Hier liggen ook duidelijke steunpunten. Wij hebben dit niveau in de grafiek aangegeven met een rode horizontale lijn. Zolang wij geen andere aanwijzingen krijgen houden wij het erop dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken ergens tussen zijn huidige niveau van 637 en het zojuist aangegeven steunniveau van 590 een draai gaat maken.

 

De Rente

Het is nu voor de derde achtereenvolgende keer dat de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken FutureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken op zijn MA50 ligt. Er is een kans dat hij daar doorheen breekt. Dat zou betekenen dat de rente nog iets gaat stijgen, maar grote ontwikkelingen verwachten wij niet.

 

De $ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is in de afgelopen week iets gestegen, maar dat wil niet zeggen dat zijn positie sterker is geworden. Integendeel alles wijst erop dat er opnieuw een daling komt, ook al zal deze op de korte termijn geen grote omvang aannemen.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolie index consolideert al vier weken lang in een zeer smal horizontaal kanaaltje. De indicatoren liggen nu diep. Mogelijkerwijze gaat de consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken nog even door maar lang zal het niet meer duren en dan volgt een stijging.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud kwam nog iets lager maar de daling lijkt nu afgelopen. Als wij de indicatoren mogen geloven volgt er nu een stijging.

 

Strategie

Afgelopen woensdag hebben wij een eerste stap gezet om meer liquiditeiten te creëren door onze posities in het Van Eck Gaming, Entertaiment en eSport ETF te verkopen. Er is door onze klanten goed aan verdiend, maar het is ook een van de hoeken van de markt waarin aandelen extreem duur zijn geworden.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

1 februari 2021         8.00  Duitse detailhandelscijfers

1 februari 2021        16.00  Amerikaanse ISM cijfers voor industrie (PMI ea)

2 februari 2021        11.00  Europese cijfers binnenlands product (GDP)

2 februari 2021        15.45  Amerikaanse ISM cijfers voor dienstensector (PMI ea)

7 februari 2021          3.00  Chinese handelsbalanscijfers

8 februari 2021          8.00  Duitse industriële productie maand op maand

10 februari 2021       10.00  Economisch sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken in Eurozone (ZEW)

 

 

De stroom bedrijfscijfers zal komende week verder toenemen. Opvallend is dat hele goede techcijfers worden afgestraft en minder goede conventionele cijfers worden beloond.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal (waarschijnlijk) 8 februari 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 1 februari 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.