Wachten op de uitbraak

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2011-12-18): 294,03

Draghi liet het afweten en hiermede werd het wantrouwen in de oplossing van de Eurocrisis opnieuw gevoed. Daar kwam ook nog eens het bericht bij dat Duitsland en Frankrijk de begrotingscontrole aan een apart instituut willen ophangen dat verantwoording schuldig is aan de nationale politiek en dus niet aan de Europese Commissie.
Erger kan het niet zijn, want de wereld herinnert zich nog maar al te goed het onderonsje van deze twee grootmachten enkele jaren geleden, met als gevolg dat de Maastrichtregels werden opgeblazen. Het enige positieve nieuws dat deze week opkwam was het feit dat het nog niet duidelijk is of de kleinere landen (Nederland!) met deze koehandel akkoord zullen gaan. Al met al was er dus zeer weinig om de markten te bemoedigen. De grafieken laten de argwaan en de onzekerheid die er heersen duidelijk zien. Wij tonen u hieronder de weekgrafiek van de Duitse DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken.

Blog-20111219-AEX-Index-Fig1

Figuur 1.

Met de tweede zwarte candle op een rij lijkt er een duidelijk patroon te gaan ontstaan. Het kan een gelijkbenige driehoek worden. Dit is een patroon dat bij uitstek aarzeling en onzekerheid weerspiegelt. Aan welk kant de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken zal plaatsvinden (als dit patroon wordt afgemaakt) is onzeker, maar wij vrezen het ergste want de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken, die vorige week aan een stijging begon, is weer gaan draaien. De Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenis weliswaar nog positief, maar als wij nog een zwakke week gaan zien zal het daarmede ook gedaan zijn en is een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken naar beneden te verwachten. Met de doorbraak door het MA10 afgelopen week is een verdere daling meer voor de handliggend geworden maar in totaal genomen blijft onze analyse onbeslist.

Andere markten

In de meeste markten is een gelijkaardig patroon te onderscheiden. De Duitse markt staat dus niet op zichzelf. In Nederland werd het 306 niveau voor de derde, achtereenvolgende week getest, maar er was onvoldoende kracht aanwezig om deze barrière te nemen. Hierdoor is het algemene beeld verzwakt. De Summation IndexHet totaal van de dagelijkse waarden van de McCLellan Index. Copyright Vladeracken is opnieuw met een daling begonnen. De AD-lijn daalt en divergeert negatief. De Call/Put ratio is op vrijdag (uitoefendag) sterk gedaald en is daarmede in negatief territorium gekomen. De omzet was relatief hoog op een dalende koers, maar dit beschouwen wij als normaal voor een dag waarop opties expireren. De eerste steun vindt de AEX op 270. In Amerika blijft de markt er beter uitzien. Men kan daar ook een gelijkbenige driehoek constateren en het weekpatroon is daar ook aan het draaien maar er is een betere divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken te onderscheiden. De NewHigh/NewLow is overigens ook negatief (de Lows stegen sterk) en daarmede lijkt ook Amerika een negatieve week aan te kondigen. De markt staat voor de laatste tien handelsdagen van het jaar. Deze zijn over het algemeen positief (70% in het derde presidentiële jaar).

De Rente

Het is nu langzamerhand duidelijk aan het worden dat de Nederlandse economie niet alleen staat met haar negatieve groeicijfers. Meer en meer berichten verschijnen er dat de wereld op grote schaal naar een recessie onderweg is. Nog gaat men ervan uit dat deze recessie mild en kort zal zijn, maar goede argumenten zijn daar nog niet voor gegeven. De komende recessie zou weerspiegeld kunnen worden in de rentestand die plotseling sterk is gaan dalen en nu met en stand van 2,18% bijna aan de vorige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van 2,12% reikt. (De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit het dubbele bodempatroon is dus een valse geweest.) Er is sprake van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken op dag- en weekbasis hetgeen betekent dat de daling zich kan doorzetten ook al zal er wel een rustpauze volgen. Ook de 3-maands Euribor is weer gaan dalen. Het gedrag van de rente bevestigt dus eigenlijk een dalende aandelenmarkt.

De Amerikaanse Dollar

De dollar heeft zich gedragen zoals voorzien maar nu is hij overbought geraakt. De daling die zich de afgelopen week heeft aangekondigd zou wel eens een aantal weken kunnen duren.

De Prijs van een vat Brentolie

Deze daalde in de afgelopen week met 6% naar US$103,35 per vat. En er is geen enkele reden in de grafieken te vinden waaruit valt op te maken dat het hiermede gedaan is. Er ligt een steun op US$100.

Het Goud

Het was een wederom een zwarte week voor de goudbezitters onder ons. De steun op US$1.583 werd bereikt. Hoogstwaarschijnlijk zal de markt hierop reageren en een stijging inzetten, maar voorlopig zien wij een dergelijke stijging als een rustperiode waarin krachten verzameld worden om in een later stadium de aanval op het steunniveau opnieuw te openen. Een stijging van het goud is nou ook niet direct een ondersteunend signaal voor een stijgende aandelenmarkt. Overigens valt de schade in € gemeten mee, het goud is mede onder invloed van een sterke dollar gedaald.

Onze Strategie

Wij blijven voorzichtig en wachten af.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 19 december 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.