Artikel Bij ons in de residentie 2016

‘Vermogensbeheer gaat om vertrouwen’

Artikel Gijsbrecht_Column Bij ons in de residentie 2016

Mijn gezin staat op nummer 1 en ik vertoef graag met hen en mijn vrienden in ons tuintje, dat ik met veel plezier verzorg. Planten staan bij mij symbool voor lange termijn-groei. Verzorg je ze goed, dan tonen zij hun dankbaarheid door prachtig te bloeien, net als de pioenrozen op de foto. Het duurt een aantal jaren voordat dit soort planten op de koude grond tot bloei kunnen komen.

Al sinds 1998 ben ik actief als zelfstandig vermogensbeheerder aan de Frankenstraat in Den Haag. Mijn klantenkring bestaat uit particulieren die op zoek zijn naar rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op hun vermogen en naar een kennisgedreven vakman, die financiële ontzorging levert. Als je zoals ik al achttien jaar je eigen zaak runt, waar veel klanten van het eerste uur nog altijd klant zijn, gebeurt er kennelijk iets dat klanten waarderen.

Ik ben een consciëntieus, sociaal maar ook principieel mens. Alles wat ik doe, pak ik grondig aan. Ik ben een goede analist. Verder heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel. Een grote organisatie met veel politieke structuren, stuit mij dan ook tegen de borst, omdat hier vooral veel tijd wordt besteed aan zaken, die niets met het vak en het belang van de klant te maken hebben. Dit is dan ook de reden waarom ik eind 1997 bij MeesPierson ben weggegaan en begonnen ben als zelfstandig vermogensbeheerder. Ik wil een eerlijk product leveren met aan de basis hiervan een stevige vertrouwensrelatie met mijn klanten.

Ten eerste is voor een gedegen vermogensbeheer, diepgaande kennis nodig op een aantal gebieden. Zo is het belangrijk om de consequenties van het huidige ECB-beleid te kunnen beoordelen, op korte, maar ook op lange termijn. Je moet dus begrip hebben voor macro-economische processen en de geldmarktDe markt waarop geld wordt geleend en uitgeleend tussen financiële instellingen. Copyright Vladeracken. Ook moet je in staat zijn om een balans en een verlies- en winstrekening te lezen, een prospectus te doorgronden, etc.

Kennis op deze gebieden stelt mij in staat om uitgebreide en gedegen analyses te maken op grond waarvan ik beleggingsbeslissingen neem. Ik vind het belangrijk dat ik al mijn keuzes kan verantwoorden en begrijpelijk kan uitleggen. Al dit onderzoek zet ik op papier en is via onze eigen website voor iedereen toegankelijk.

Veel van mijn klanten komen bij mij terecht na teleurstellende ervaringen met private banks en grote vermogensbeheerders. Helaas hebben de meeste accountmanagers van banken niet de kennis in huis die voor een goed gefundeerd vermogensbeheer nodig is. Klanten lopen hierdoor vaak tegen muren op. Een bijkomend belangrijk punt is dat klanten merken dat nog altijd niet hun belang maar dat van de private banker centraal staat. Niemand is persoonlijk aanspreekbaar en de organisatie heeft zich contractueel ingedekt. Bij een kleine zelfstandige vermogensbeheerder kan niemand zich verschuilen achter het grotere geheel.

Deze ervaringen doen sommige klanten besluiten om mij in de arm te nemen als coach. Dit klinkt misschien wat merkwaardig, maar naast vermogensbeheer verzorg ik ook de coaching van klanten, die (een deel van) hun vermogen bij andere vermogensbeheerders hebben neergelegd. Hierbij functioneer ik als klankbord voor de particulier omdat ik in staat ben om door de façade heen te prikken die de financiële wereld opwerpt.

Het vertrouwen dat de klant in mij heeft, is ontegenzeggelijk de basis van mijn werk. Ik moet dit vertrouwen natuurlijk winnen. Mijn grondige kennis, mijn morele instelling en mijn vermogen mijn bevindingen op begrijpelijke wijze te delen, stellen mij hiertoe in staat. Ik mag met trots vermelden dat driekwart van de klanten, die in de eerste vijf jaar bij mij gekomen zijn, nog steeds klant zijn. Ik werk onafhankelijk, voor particuliere klanten in binnen- en buitenland. Dat wil niet zeggen dat ik mij op een eiland bevind. Ik ben lid van de VBA (Vereniging van BeleggingsAnalisten) en lid van het team van specialisten bij de ALEX Academie. Regelmatig spreek ik andere analisten en strategen om meningen uit te wisselen. Als iedereen er hetzelfde over denkt als ik, ga ik mij afvragen wat wij met z’n allen niet of verkeerd zien.

Ik ben iemand die kijkt naar de continuïteit in het vermogensbeheer op de lange termijn. Mijn klanten komen om rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken, stabiel rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken. Wat zij uiteindelijk krijgen, is een gedegen vermogensbeheerder, die de klant financieel ontzorgt en altijd beschikbaar is voor tekst en uitleg.

Het is net als de pioenroos, je kunt de wortelstok in de grond stoppen, maar pas na enkele jaren van goede zorg en veel zon gaat hij bloeien (www.vladeracken.nl).

Den Haag,
Oktober 2016
Gijsbrecht van Dommelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.