Beurscommentaar: Dan wordt het een weekje later

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-06-23: 417,9)

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken aan de gang
Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Eerst was er het Draghi-effect en toen kregen wij het Yellen-effect. Het waren beiden opwaarts gerichte rimpelingen in een markt, die naar beneden ging. De daling waarover wij reeds enkele weken spreken werd hierdoor uitgesteld, maar hij werd daardoor niet afgesteld. In Europa eindigden de beurzen over het algemeen met een Gravestone candle, waarbij die van de DAX het meest duidelijk was. De top, die op de meeste beurzen in de afgelopen week gezet werd (of aangetipt werd), werd nergens bevestigd en overal werd er negatief gedivergeerd. Ondanks de hogere koersen afgelopen week zijn de weekgrafieken aan het draaien. De markten zijn overbought en zij worden  niet meer ondersteund door de CPR, de AD-lijn of de New HighsHet aantal aandelen waarvan de slotkoers hoger is dan alle slotkoersen van het betreffende aandeel in de voorafgaande 12 maanden. Copyright Vladeracken. Alleen het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken is nog correct. De VIX is inmiddels op 9,07 gekomen. Een notering beneden 11,15 leidt met grote waarschijnlijkheid tot een sterke stijging van deze indicator (lees een daling van de S&P500). De “customline” die wij beschreven in ons artikel van 24 mei 2012 “De veelzijdige Volatility Index (6) Handelen in de Spread” is onder zijn onderste grens gekomen hetgeen wil zeggen dat men een spread kan leggen op een stijgende VIX (lees dalende S&P500). Uit deze grafiek volgt dus hetzelfde signaal. Kortom er is niets goeds te melden en daarmede concluderen wij, dat het beeld niet echt veranderd is ondanks de aankondigingen van de extra liquiditeiten, die in de markt gepompt kunnen gaan worden of de verzekering dat de rente voorlopig laag zal blijven (zie hieronder). Tokio komt er in het algehele beeld het beste af, maar ook deze markt draait naar beneden. Een grafiek van een van de indexen of van een indicator laten wij ditmaal achterwege want er is geen verschil met vorige week met dien verstande dat de koersen nog iets hoger liggen en dus meer overbought zijn. Wel is het interessant te vermelden dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zijn interim top van 15 augustus 2008, die op 417,42 lag, met een top van 419,57 afgelopen week heeft doorschreden. Deze doorschrijding lijkt sterk op het einde van het vermaak.

De Rente

Men zou verwachten dat de aankondiging van Yellen en de maatregelen van Draghi tot een scherpe reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken (lees daling) van de rente zouden leiden. De korte termijn rentes (bijvoorbeeld de Euribor) zijn inderdaad sterk gedaald maar met de langere termijnrentes is het anders gesteld. Om u dit te tonen hebben wij hieronder een weekgrafiek van de 10-jarige Amerikaanse TreasuriesSchuldpapier van de Amerikaanse overheid uitgegeven door het Bureau of Public Debt. Men onderscheidt Treasury bills, Treasury notes, Treasury bonds en TIPS. Copyright Vladeracken opgenomen.

BLOG 20140623 US TREASURIES FIG 1

Figuur 1.

Het zag er naar uit dat er een Hoofd/Schouderpatroon gevormd ging worden en inderdaad, aangekomen op de NeklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken, ging de rente omhoog. En nu kunt u zien dat er drie weken van stijgende rentes zijn geweest ondanks de aankondigingen van Yellen. De dalende trendlijn is gebroken en de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken divergeert positief. Alles wijst erop dat de markt een voorlopig einde aan de lage rente ziet komen. Extra liquiditeiten die nog in de markt gepompt worden doen er blijkbaar niet meer toe. Dit beeld is nog zeer pril. De doorbraak van de trendlijn kan nog steeds een foute doorbraak zijn, maar het beeld dat u in de figuur ziet wijst erop dat wij ernstig rekening moeten gaan houden met een stijgende rente. Als dit tot de belegger door gaat dringen is dit een extra argument om aan lagere aandelenkoersen te gaan denken. Er zijn nu twee mogelijkheden: het Kop/Schouderpatroon wordt afgemaakt en dat wil zeggen dat de rente ergens onder het niveau van 3,02% weer gaat dalen in welk geval het patroon verder wordt afgemaakt en de rente zijn eerdere dieptepunt opzoekt op 1,41%. Het ander scenario betekent dat het niveau van 3,02% weer wordt doorschreden en dan is de rente definitief op stap naar hogere regionen. In beide gevallen echter hebt u voorlopig te maken met een stijgende rente.

De US$ in €’s uitgedrukt

Het ziet er naar uit dat het niveau van 74,2 op dit moment te sterk is voor de dollar om daar zonder meer doorheen te gaan. De week- zowel als de daggrafiek is gedraaid. De tijd lijkt gekomen om krachten op te doen en dat betekent dat het eventjes gedaan is met de stijgende dollar.

De prijs van een troy ounce Goud

Met een stijging van US$37 brak de prijs van een troy ounce goud op overtuigende wijze door de weerstand van het MA10 en het MA40. De cruciale weerstand op US$1.390 is daarmede dichtbij gekomen. Deze laatste weerstand ligt op de grens tussen positief en negatief. Eenmaal daardoor heen lijkt een investering in het goud een must. Maar meer agressieve beleggers hebben al positie ingenomen. Een doorbraak van dit niveau betekent echter meer. Het is een duidelijke indicatie dat de markt in zijn algemeenheid aan het veranderen is.

De prijs van een vat Brentolie

Opnieuw is de olieprijs gestegen, maar het cruciale niveau van US$119 is nog niet bereikt. Het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren want er is enige verlichting in het beeld te bespeuren. Maar de oorlog in Irak gaat door zodat men afhankelijk wordt van de successen van een van de partijen op het slagveld.

Strategie

Wij blijven rustig aan de kant staan. Maar wel zullen de liquiditeiten vergroot worden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.devermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 23 juni 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.