De onzekerheid duurt voort.

Stand AEX op moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (10 Oktober 2010): 336,53

Opnieuw was het een week waarin niets gebeurd is ook al was er een toename van de waarde van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.
Het gebrek aan richting op de beurs baart velen zorgen, want de onzekerheid die daaruit spreekt kan gemakkelijk leiden tot een negatieve stemming. Daartegenover staat dat de beurs in New York week na week een hogere koers neerzet. Aldaar heeft de Index zich genesteld in een veilige en zo het ernaar uitziet sterke uptrend.

Amerika

Afgelopen week werd opnieuw een hogere top neergezet. Bij de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken (DJIA), die wij hieronder tonen is er sprake van opeenvolgende hogere toppen en hogere bodems. De koersen liggen boven hun lange termijn gemiddeldes Deze gemiddeldes liggen in een correcte volgorde (de kortere gemiddeldes liggen boven de langere) en er is geen sprake van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken. Bij de S&P500 Index en bij de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken Composite Index treft men dezelfde positieve signalen aan.

Blog-20101010-DJIA-Fig1

Figuur 1

Nederland

In Nederland ligt het beeld genuanceerder. De weekkoersen liggen net boven hun lange termijn gemiddeldes. Er is sprake van een hogere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken en met een beetje goede wil kan men ook nog stellen dat er sprake is van een hogere top. Maar de koers komt niet los van zijn gelijkbenige driehoek. En de divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken is zeker niet positief. Alhoewel Nederland niet alleen staat in de onzekerheid die hieruit spreekt zijn er zoals wij u vorige week lieten zien ook positieve beurzen in Europa, zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX, die zeker niet onder doen voor de DJIA. Het ligt dus in de lijn van de verwachting dat Amsterdam zijn grote broers zal gaan volgen, maar dat is nog geen opgelegd pandoer. Want overal is er op de dagplaatjes sprake van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken en er is een duidelijke dwarsligger in dit geheel en dat is de dollar.

De Dollar

De Duitse economie draait op volle toeren en ook de Amerikaanse bevindt zich ondanks de vertraging waarvan in de afgelopen maanden sprake was, in een duidelijk betere positie dan de overige Europese economieën. Europa profiteerde zeer van de verhouding dollar/euro, waarin de euro de zwakkere broeder was, maar aan deze underdog positie is in juni een einde gekomen met duidelijk negatieve gevolgen. Als dit misschien niet meteen in de exportcijfers vertaald wordt dan wordt het in ieder geval weerspiegeld door het sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken op de beurs, waar de dollar op dit moment ongetwijfeld de grote boosdoener is.

Figuur 2

De angst dat de verslechterende verhouding van de euro ten opzichte van de dollar onze economie negatief zal beïnvloeden, is de reden van de onzekerheid die heerst op de beurs en in de grafiek die wij hierboven laten zien is geen aanleiding te vinden dat het met deze verslechtering binnenkort afgelopen zal zijn. De dollar viel door een sterke steun en er is geen sprake van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken (ook niet in de daggrafiek)

De AEX Index

Alleen een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken naar boven door het 240/243-niveau zet de zaak op groen. Blijf uit de markt zolang deze horde niet is genomen. Aan de onderkant ligt een steun op 329 en verderop zal de AEX een steungebied vinden op 324/320. Vluchten naar Amerikaanse aandelen zal u weinig helpen, want in Europa zit u in ieder geval met de omrekeningsverhouding te kijken. Dit geldt overigens ook voor het Goud, dat door velen als vluchthaven wordt aangeprezen. Op zichzelf moge het zo zijn dat de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken stijgende is, maar het helpt u weinig als u de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken om moet gaan rekenen van dollars naar gestegen euro’s.

Onze Strategie in de komende tijd

Wij blijven de kat uit de boom kijken. Daar waar dit volgens de afspraken is blijven wij gedekt. De posities die wij hebben houden wij aan.

Den Haag, 11 oktober 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.