De Steun is zeer fragiel

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2011-07-17) 327,72.

In de figuur hieronder ziet u de koersen van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op dagbasis. Ze zijn aangekomen op de onderzijde van een dalend kanaal. Normaliter zou er nu een stijging volgen die de bovenkant van dit kanaal opzoekt. De steun die er op dit moment ligt pleit daar ook voor. Maar voor de rest is het beeld aller-bedroevendst. De koers zou aangekomen kunnen zijn op de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van een dubbele bodemTwee op elkaar volgende dieptepunten in de koersontwikkeling die min of meer op gelijk niveau liggen. Vaak betreft het een trendomkeer. Copyright Vladeracken (vandaar de extra steun). Een koers lager dan 328 geeft een bevestiging van de doorbraak door deze neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken. Graag gaat dat dan gepaard aan een relatief hoge omzet. Deze is in de afgelopen week laag gebleven zeker voor een expiratieweek. Maar de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken is negatief gaan divergeren en dat belooft niet veel goeds. Wij houden het daarom op een doorbraak naar beneden en dat zou betekenen dat het nieuwe doel berekend kan worden op 315.

Blog-20110717-AEX-Fig1

Figuur 1

Als men naar de sterke landen kijkt dan ziet men pas echt hoe slecht het in Amsterdam gegaan is, maar ook deze sterke markten vertonen schade. De DAX heeft een dubbele bodemTwee op elkaar volgende dieptepunten in de koersontwikkeling die min of meer op gelijk niveau liggen. Vaak betreft het een trendomkeer. Copyright Vladeracken gezet en ook hier ziet men negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken. De MA50 werd doorschreden en de MA150 biedt nu de steun. In Amerika ligt de eerste steun nog op de MA50. Er is geen sprake van een dubbele bodemTwee op elkaar volgende dieptepunten in de koersontwikkeling die min of meer op gelijk niveau liggen. Vaak betreft het een trendomkeer. Copyright Vladeracken, maar de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken treft men ook hier aan. Wel is overal is de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackengaan stijgen, maar dat zegt pas iets als daarmee de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken zou worden opgeheven en dat is nog lang niet het geval. Bovendien bevestigt de tweede indicator nog niet.

De Week

Op de weekplaatjes ziet men dat de MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken in Duitsland is gaan dalen. Het wachten is dus op de Oscillator, maar of deze gaat bevestigen is nog niet zeker. De Amerikaanse beurzen laten nog een stijgende Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken zien. Maar ook daar wordt net als in Europa negatief gedivergeerd. Het laatste candlepatroon is negatief. Het is een bevestigde Evening StarEen patroon van drie op elkaar volgende candlesticks waarbij de eerste een lang wit lichaam heeft. De tweede opent duidelijk hoger dan het slot van de eerste en heeft een klein wit of zwart lichaam en de derde opent lager dan het slot van de voorgaande dag en sluit diep in de eerste (grote witte) kandelaar. Het is een bearish omkeer patroon. Copyright Vladeracken. Voeg hierbij de nog steeds dalende maandgrafieken en de negatieve sentimentindicatoren, dan weet u dat wij niet positief kunnen zijn over de naaste toekomst.

De Rente

Blog-20110717-Rente-Fig2

Figuur 2

Op 7 juli hebben wij een artikel op onze website gepubliceerd over het Head & Shoulder patroon dat zich aan het aftekenen was in de lange termijn rente. Als voorbeeld hadden wij de 4% Nederland 2037 genomen. Het patroon was toen nog niet af, maar in de afgelopen week kreeg de rente een dergelijke duw omlaag, dat de koers van de langlopende obligaties plotseling omhoogschoot. Wij laten hierboven een grafiek zien van deze lening, waarin u duidelijk het Kopschouderpatroon zult herkennen. Het patroon werd in één week afgemaakt. Een doel kan nu berekend worden op 117 en dar is toch een leuk traject om mee te maken. De zwakke aandelenmarkten waren natuurlijk ook debet aan deze uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en de niet bepaald gunstige markt, die wij boven omschreven zal in de toekomst zeker bijdragen om het berekende doel te bereiken. Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op Nederlandse Staatsleningen met een looptijd van 10 jaar viel uiteraard ook scherp omlaag. Het ligt nu iets boven 3%. Het volgende doel is nu 2,97%.

De Amerikaanse Dollar

Het begint er nu toch naar uit te zien dat de dollar uit zijn lethargie gewekt gaat worden en dat hij de weg naar boven gaat vervolgen. Hij is er echter nog niet. Zoals wij vorige week schreven wachten wij een prijs van 71,6.

De Olie

Op dagbasis gezien zit de Prijs van een vat Brentolie in een dalend kanaal. Maar de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken divergeert positief, Op weekbasis kan men hetzelfde kanaal onderscheiden waarin hij dan op dit moment tegen de bovenkant aan ligt. Hier is echter niet van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken sprake. Als de maand in deze tegenstelling een uitspraak moet doen dan is deze negatief. Duidelijke afwijkingen van de huidige prijs rond $118 zullen u vertellen wat er in de naaste toekomst gebeurt.

Het Goud

In twee grote stappen is de prijs van een troy ounce goud uit de bovenkant van zijn horizontale kanaal gebroken. En dit zal zeker niet het einde van het verhaal zijn ook al is op dagbasis gezien de positie van het goud overbought. Misschien komt er een terugval, maar dat lijkt dan toch niet meer te zijn dan een Pull BackEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken. Daarna moet met een verdere stijging rekening gehouden worden. De Pull BackEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken kan samenvallen met een licht herstel in de aandelenmarkten waar nu eenmaal enkele steunniveau’s doorbroken moeten worden.

Onze Strategie

Onze portefeuilles kunnen bogen op een grote liquiditeit. Daar hebben wij in de afgelopen week voorzichtig de eerste putopties aan toegevoegd. Enkele verkochte callopties liepen zonder moeite af. Wij hebben limieten voor aankoopprijzen voor de 4% Nederlandse Staat ingezet. In de komende week zullen wij hier en daar nog callopties schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken.

Den Haag, 18 juli 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.