A dead men’s cross

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (30 september 2023) 728,79
 

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Steeds meer signalen wijzen op een sluimerende recessie die nu ook de consumentenbestedingen beginnen te raken. En als de, net nu het koopjesseizoen naderbij komt, besluit om zuinig aan te gaan doen, terwijl de industrie al in een recessie verkeert, dan zal het buitengewoon moeilijk worden voor Centrale Banken om de zo gedroomde zachte landing te verwezenlijken. Een echte klassieke recessie is dan de meest logische volgende stap, compleet met een flink verzwakkende arbeidsmarkt en een aandelenmarkt, die, zodra zij dit op de radar krijgt, wel eens flink onderuit kan gaan. Ondertussen stijgt de lange rente alsmaar verder, mede omdat Centrale Banken maar blijven hameren op het feit dat de inflatie weliswaar daalt, maar dat zij nog lang niet toe zijn aan het weer verlagen van de korte rente. “Never fight the FED” heet het. Alle seinen staan op rood.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Donderdag was een veelbelovende dag, omdat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken vanaf een dieptepunt een flinke rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken kon laten zien. Dat soort omkeerdagen zijn typerend voor een markt waarin een trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken draait, maar zij moeten wel gevolg krijgen. En dat vervolg kwam niet. Natuurlijk, de AEX startte ook vrijdag mooi en liep zelfs op tot de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van de laatste korte termijn reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, die rond 733 ligt (de paarse lijn rechts in de grafiek). Maar vervolgens werd vrijwel de hele winst weer weggegeven. Als de beurs maandag lager opent, dan is het alweer gedaan met die korte termijn opleving en kan de weg omlaag voortgezet worden. 710 is het eerste koersdoel daarin. Ondertussen verslechtert ook het langere termijn beeld flink. Vrijdag dook het MA200 onder het MA 50, een “dead man’s cross”, een bevestiging dat de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken die wij dit jaar gezien hebben definitief ten grave is gedragen. De markt verkeert in een bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken en die zijn altijd gevaarlijk en al helemaal als die in de maanden september en oktober bezig zijn!

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Zowel in Europa als in de VS steeg de 10-jaarsrente afgelopen week verder. Even werd de grens geraakt die in de periode 2006 – 2009 als steun voor de toen nog dalende rente werkte. Die steun is belangrijk, maar in die periode bewoog de rente binnen een zone, waarvan de recente top de onderkant was. Daarmee is het gevaar van een verdere stijging van de lange rente nog zeker niet voorbij. Voor de 10-jaars rente in de VS houden wij 5% aan, en dat betekent nog een verdere stijging van grofweg 40 basispunten vanaf de huidige niveau’s. Het goede nieuws is dat daarmee eindelijk de yield curveEen curve die de effectieve rente percentages weergeeft van obligaties met verschillende looptijden. De helling van de curve geeft de snelheid aan waarmede het percentage stijgt of daalt naarmate de looptijd langer is. Teresa Fernandez is van mening dat de relatie tussen de 10-jaars Treasury en de 3-maands Treasury een goede indicatie geeft van de stand van de markt. Een stijging van de verhouding wijst op een stijgende aandelenmarkt en omgekeerd. Als de Ratio op 3,5 of hoger ligt betekent dit dat men long in de S&P500 moet gaan en wanneer de ratio negatief is moet men een shortpositie innemen in de S&P500. Copyright Vladeracken vlakker begint te worden hetgeen op termijn de situatie op de kredietmarkt weer zou kunnen doen normaliseren. En dat is wat nodig is om uit de huidige malaise te komen, een normale yield curveEen curve die de effectieve rente percentages weergeeft van obligaties met verschillende looptijden. De helling van de curve geeft de snelheid aan waarmede het percentage stijgt of daalt naarmate de looptijd langer is. Teresa Fernandez is van mening dat de relatie tussen de 10-jaars Treasury en de 3-maands Treasury een goede indicatie geeft van de stand van de markt. Een stijging van de verhouding wijst op een stijgende aandelenmarkt en omgekeerd. Als de Ratio op 3,5 of hoger ligt betekent dit dat men long in de S&P500 moet gaan en wanneer de ratio negatief is moet men een shortpositie innemen in de S&P500. Copyright Vladeracken, waarin de korte rente lager ligt dan de lange rente.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers tikte afgelopen week kortstondig de top aan die in de eerste week van januari van 2023 ook kortstondig geraakt werd. Ondertussen daalt het momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken in de weekgrafiek al enkele weken en is er in de indicatoren duidelijk sprake van een overbought situatie. De $ staat aan de vooravond van minstens een daling van 3 tot 5 cent (en dat dan om te beginnen).

De Brent Olie prijs

De olieprijzen maakten voor de tweede week op een rij een pas op de plaats. We naderen de belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken rond US$101 en als de wereld een recessie ingaat, dan is het niet logisch dat de olieprijzen flink verder zullen stijgen. US$ 101 voor Brent per vat kan dus nog wel, maar dat is dan binnen een korte termijn topproces. Maar het is nog te vroeg om in olie short te gaan.

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud is afgelopen week in een duikvlucht omlaag terecht gekomen, zowel in $’s gemeten als in €. Maar in geen van beide gevallen is een belangrijke steun gebroken, voorlopig lijkt het vooral een volgende, mogelijk zelfs laatste daling binnen een correctiekanaal, dat zich aftekent boven de lange termijn opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Het argument waarom de koers zo omlaag dook is ons nog niet duidelijk. En dat is een goed teken, want correcties vinden doorgaans plaats zonder fundamentele onderbouwing. Zij zijn wat het woord zegt, een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op de voorgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken.

Strategie

Voor het eerst sinds lange tijd hebben wij in de offensieve portefeuilles een kleine dekking aangekocht in de vorm van AEX Turbo’s short met een stop op 818 en een hefboomMen laat een gulden meermaals zijn invloed uitoefenen ten opzichte van de standaard investering. Dit kan bijvoorbeeld door in plaats van één aandeel, voor dat zelfde geld meerdere opties op dat aandeel te kopen. Zie voor een formule onder Leverage. Copyright Vladeracken van circa 8,4 op een koers voor de AEX van ruim 735 punten. In de portefeuilles waarin dit type derivaten is toegestaan hebben wij iets minder dan 2% van de waarde van de portefeuilles in deze turbo’s belegd, waarmee een dekking wordt ingebouwd van ongeveer 16%. Naast de overal al grote (meer dan 25%) positie in contanten is de dekking tegen een flinke tik op de aandelenmarkten daarmee nu behoorlijk agressief te noemen. Wij blijven uiterst voorzichtig in deze markt.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 9 oktober 2023 verschijnen.

Den Haag, 2 oktober 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.