De stormvlag wordt gehesen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-09-21) 427,32

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief, maar draai is mogelijk
Middellange termijn: negatief, is draaiende
Lange termijn: negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

OptieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken-expiraties zijn altijd een lastig probleem voor beleggers. Er wordt door commentatoren en handelaren volop gespeculeerd over de “door de markt gewenste” koers van expiratie, maar niemand kent precies de positie van de ander. Feit is dat expiraties statistisch gezien meer dan gemiddeld in het teken staan van een ommekeer in het marktsentiment. Men moet dan echter wel de maandag volgend op de expiratie meenemen alvorens kan worden gesproken van een ommekeer.

Maar of wij dat ditmaal weer gaan zien, is zeer de vraag. Feit is, dat het weekmomentum overal aan het draaien is, ten goede wel te verstaan. Maar feit is ook dat vrijwel alle grote beurzen vrijdag eindigden met een doorbraak omlaag uit een correctiepatroon dat zich had gevormd in de afgelopen weken. Een van de meest duidelijke doorbraken laten wij u in figuur 1 zien.

 

BLOG 20150921 FIG1 DAX INDEX

Figuur 1.

Het gaat hier om een daggrafiek van de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken. Alle drie de indicatoren onder in de figuur hebben de draai omlaag bevestigd. De doorbraak vond bovendien plaats met flinke omzetten. Maar hoge omzetten zijn niet ongebruikelijk op een expiratiedag. Op zijn minst kan gesteld worden, dat de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van 9.338 in de komende dagen getest gaat worden. Maar de DAX sloot vrijdag op 9.916. Veel ruimte omlaag, althans tot aan de vorige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken, is er dus niet meer. Bovendien geven de weekindicatoren geen aanleiding om te verwachten, dat de markt in een sneltreinvaart tot onder die bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken zal doorzakken. Eerder bestaat de kans dat al in de eerste paar dagen van de komende week de markt een draai ten goede laat zien waarmee de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van augustus als getest mag worden beschouwd. En dan ziet het beeld er plotsklaps juist veel beter uit.

Bij een lagere opening maandagochtend, of een slotkoers onder het slot van vrijdag, kan men dus short gaanHet verkopen van effecten die men niet in bezit heeft. Ook de aankoop van Putopties valt onder dit begrip. Copyright Vladeracken. Maar men moet een strakke stoploss hanteren, want als de markt draait, dan kan het juist hard de andere kant op gaan.

De Rente

Het uitblijven van de al langer verwachte renteverhoging in de VS heeft zijn uitwerking op de rente niet gemist. Even leek het er op dat de rente omhoog was uitgebroken, maar aan deze kortstondige stijging werd direct weer een einde gemaakt toen de FED de rente op donderdag onveranderd liet. Toch is een structurele rentestijging nog slechts een kwestie van tijd, althans als het aan de technische indicatoren ligt. Maar voorlopig is de korte termijn weer omlaag gericht.

De US$ in €’s uitgedrukt

De positie van de dollar verzwakte enigszins na de FED-vergadering, maar feitelijk is er verder niet veel gebeurd. De koers beweegt zich binnen een langzaam dalend kanaal waarvan de bovenzijde inmiddels op 91 ligt en de onderzijde op 85. Feitelijk is de $ al sinds maart van dit jaar geleidelijk aan verzwakt ten opzichte van de € en aan deze langzame daling lijkt vooralsnog geen einde te komen op korte termijn.

De prijs van een vat Brentolie

De oliemarkt is momenteel de saaiste van alle lijkt het wel. De olieprijzen bewogen nauwelijks onder het expiratiegeweld. Maar van een korte termijn bodempatroon is ook nog geen sprake, dus hier moet de belegger nog even weg blijven.

Het Goud

De koers van een troy ounce goud steeg vrijdag, ongetwijfeld in reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de zwakte op de aandelenbeurzen. Maar per saldo is er weinig veranderd of het moet zijn dat het dagmomentum weer stijgt. Aan het algemene beeld voor het goud veranderde de stijging weinig. Goud mag pas weer gekocht worden als de koers tot boven de eerste echte weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken rond US$1.230 stijgt.

Strategie

Wij wachten in ieder geval de maandagbeurs af, en als wij short gaanHet verkopen van effecten die men niet in bezit heeft. Ook de aankoop van Putopties valt onder dit begrip. Copyright Vladeracken, dan wel met een strakke stop (bijvoorbeeld door de aankoop).

Den Haag, 21 september-2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.