Even tevreden zijn

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (9 mei 2016) 431,32

Onze conclusies:
Korte termijn: een korte rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is mogelijk
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het heeft er alle schijn van dat beleggers onzeker zijn geworden want de hoeveelheid aandelen, die verhandeld wordt, blijft in alle markten achter. En dat fenomeen doet zich al enige tijd voor. Wat hiervan de reden is, is niet duidelijk. Het is immers nog geen tijd voor de zogenoemde “zomerflauwte”. De grafieken laten zich hier uiteraard niet over uit, zij registreren slechts. Maar het is zeer wel mogelijk, dat er oog begint te ontstaan voor een aantal duidelijk negatieve signalen, die voor de iets langere termijn spelen. Een daarvan is uiteraard het zwakke seizoen, dat voor de deur staat. Ook de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken die er nu in veel charts opduikt is een teken, dat de beleggers het voor de iets langere termijn op dit moment niet erg zien zitten. De sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren liggen hoog en duiden voor de iets langere termijn op slechter weer. Er dient echter een uitzondering gemaakt te worden voor de maandgrafieken. Het feit dat zij op grotere periodes gebaseerd zijn, zal hierin meespelen. Maar ook de korte termijn draagt goed nieuws in zich. Japan vormt een uitzondering, maar de beurzen in de Westerse wereld laten allemaal een begin van een mogelijke draai omhoog zien. Wij schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken “mogelijke” want dit prille begin is nog pas een dag oud en zoiets jongs kan natuurlijk heel gemakkelijk gesmoord worden. Toch zijn de Westerse markten eensgezind. Er zit een draai naar omhoog aan te komen. Wij zullen dit laten zien aan de hand van de daggrafiek van de S&P500. Voorop dient echter te worden gesteld dat er overal sprake is van een baissemarkt. De Dow Jones Industrial Index laat hierbij het beste beeld zien maar ook hij heeft zich nog niet ontworsteld aan het negatieve beeld dat overal aanwezig is sinds april vorig jaar. Dit betekent dat het “prille begin”, zoals wij dit noemen, duidt op een rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken in een baissemarkt en dan zal het geen grote rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken kunnen worden.
BLOG 20160509 S&P500
Figuur 1.

U ziet in de grafiek nu eens niet de gemiddeldes staan (zij zijn per definitie laat) maar het is een studie gebaseerd op de Typical Price. De TP is een gemiddelde van het koersgebeuren zoals dat iedere dag gevormd wordt door een laagste, een hoogste en een slotprijs. Als de rode lijn boven de zwarte komt te liggen, dan wil dat zeggen dat zich een zeer kortstondige rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken inzet. Het omgekeerde duidt op een zeer kortstondige daling. De TP is een zeer korte termijn indicator. Ook de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken daaronder is een kortstondige indicator. Maar hij is vaak iets later omdat de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen de MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken elkaar moeten bevestigen wil het signaal valide zijn. Beide indicatoren gaven afgelopen vrijdag een koopsignaal (zie pijltjes).

Er is echter nog iets meer te zien in de figuur. De candle van afgelopen vrijdag was een positieve candle. Hij omarmde zijn voorganger en daarmede wordt hij een bullish omarmingpatroon genoemd. Candles passen in het rijtje van kortstondige signaalgevers. Hiermede hebben wij er drie die aangeven, dat we voor een positieve week staan. Of er meer in dit vat zit is (nog) niet te zeggen maar mocht de opwaarts gerichte beweging zich doorzetten (de S&P500 komt boven 2111) dan zullen andere indicatoren volgen met hun eigen signalering. In de afzonderlijke grafieken van vele aandelen vindt men dezelfde positieve zeer korte termijn koopsignalen.

Maar in de figuur zijn echter ook nog andere signalen te bespeuren. De Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken laat op duidelijke wijze een negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken zien. En daarnaast is de Zone Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenvanuit een positie boven de horizontale lijn gaan dalen. Hij kan nog best omhoog gaan en in zoverre staat hij de korte termijn stijging, die is aangekondigd niet in de weg, maar hij is omlaag gericht en zal de onderzijde van de figuur opzoeken voordat hij positief wordt. En daarmede duiden voor de middellange termijn beide signalen op een zwakke markt.

De Rente

De stijging van het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaar Nederlandse Staat leningen ligt al weer achter ons. Toen de bovenkant van het dalende kanaal 5 handelsdagen geleden werd geraakt betekende dit ook het einde van de stijging. Inmiddels wordt dus de onderzijde opgezocht en het ziet ernaar uit dat binnenkort het All-Time Low op 0,155% wordt genaderd.

De US$ in €’s uitgedrukt

Er gaan geruchten rond dat de Amerikaanse regering er op gebrand zou zijn, dat de dollar de winst die sinds medio vorig jaar gemaakt werd weer in gaat leveren. Of dit gerucht op waarheid berust en of de macht van een overheid zover reikt laten wij in het midden, maar het is wel zo dat er in de komende periode meer duidelijkheid over de richting van de dollar zal komen. Hij is afgelopen week op de onderzijde van een horizontaal kanaal gekomen (rond 87). Een verdere daling, dus een doorbraak, zet hem op de weg via 80 naar vorige dieptepunten rond 74.

De prijs van een vat Brentolie

Op de daggrafiek heeft de dollar nu drie raakpunten gehad aan de bovenzijde van het oplopende kanaal dat vanaf 20 januari (op US$27,1) getekend kan worden. Hij is nu op weg naar een derde raakpunt aan de benedenzijde rond US$43 per vat. Het is niet zeker dat hij daar gaat komen. Wat de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken betreft duidt alles erop dat hij daar komt, maar inmiddels zijn er negatieve berichten op het front van de olieproductie (bijvoorbeeld Canada) en daarmede zou een eerdere terugkeer naar omhoog mogelijk zijn. En Saoedie Arabië ontsloeg zijn minister van oliezaken en daar wordt de vraag bij gesteld of de Saoedische regering wel zo blij was met het mislukken van de conferentie over productiebeperkingen.

Het Goud

Blijkbaar zijn de onderliggende krachten op de goud- en zilvermarkt sterk. Maar ook hier zijn er vraagtekens te plaatsen bij de grafieken. Alleen als er komende week een netto stijging te zien is zijn wij onverdeeld positief, maar een teleurstellende ontwikkeling zou ons niet verwonderen. Dit laat onverlet dat wij op iets langere termijn positief gestemd zijn.

Strategie

Wij gaan gebruik maken van de aanstaande opgang om de portefeuilles op te schonen en te verkleinen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 9 mei 2016
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.