Wachtend op een reactie

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (29 november 2020) 611,67.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         vriendelijke reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken verwacht

Middellange termijn:               positief

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Het was weer een mooie week, nu met en stijging van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken van ruim 1,6%. Tokyo spande de kroon met een stijging van de Nikkeu Dow Jones van bijna 4%. En de S&P500 bleef niet achter en realiseerde een stijging van 2,2%, terwijl aldaar de beurzen toch een gedeelte van de week gesloten waren. Blijkbaar is het optimisme niet kapot te krijgen. Zeker nu Trump een toontje lager begint te zingen ook al blijft hij zijn fraudegal spuien. Corona is een ander hoofdstuk. Ondanks het feit dat de geleerden ervan uitgaan, dat de tweede golf zich wel eens tot in maart zou kunnen uitstrekken, zijn de berichten over de vaccins optimistisch ook al is er één product voor enkele maanden uitgevallen. En de berichten betreffende de economische opleving die er daarna moet volgen, liegen er ook niet om. Dit laat de markt zitten met het probleem van BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken. Het wordt er wat dat betreft niet beter op. Gelukkig zit niemand erop te wachten dat het met dit dossier misloopt. De vraag is nu of er een uitstel overeengekomen wordt. Mocht dat niet zo zijn dan zijn de gevolgen voor de aandelenbeurzen in Europa misschien niet positief. Zonder akkoord vervalt de mogelijkheid voor Londen om in Europese aandelen te handelen. Met BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken voor ogen en gezien ook de technische positie van de indexen geloven wij niet dat de weerstand op 632,12 in Amsterdam voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken gebroken zal worden zonder eerst een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken ondergaan te hebben. Intussen laat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken wel een winst zien ten opzichte van 31 december 2019. De beurs sloot toen met een koers van de AEX van 604,58. Afgelopen week vloog hij daardoor heen om te sluiten op 611,67.

 

De AEX Index op dagbasis

Het MA200 stijgt nog niet en dat ontbreekt in bovenstaande grafiek. Daarom geldt nog dat iedere stijging van de koers onmiddellijk een vergroting van de afstand tussen de koers en dit MA200 ten gevolge heeft. Op dit moment bedraagt deze afstand 12,38% en dat is te hoog voor een gezond technisch beeld. Hoe u het draait of keert dit moet opgelost worden. De afstand moet worden verkleind. Maar des te groter de afstand des te groter de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. Bij de S&P500 is de afstand al opgelopen tot boven 15%, nog hoger dus dan in Amsterdam en in die markt is het MA200 al aan het oplopen. Beursplein 5 staat dus niet alleen en dat maakt het probleem ernstiger. Daarbij komt dat de weekgrafieken van de representatieve markt indexen  overal de overbought positie naderen. En als men naar de figuur hierboven kijkt dan ziet men dat er sprake is van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken en dat het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken Histogram nog dalende is. Tegenover deze negatieve opmerkingen blijft natuurlijk staan dat de centrale banken het druk hebben met het uitstrooien van hun liquiditeiten. Iedere correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zal dus maar een kort leven beschoren zijn, maar de terugtocht naar het MA50- niveau of misschien wel naar dat van het MA200 blijft staan. De korte beursmaand december zal deze week aanbreken en de eerste vaccinaties zullen nog in december aanvangen. Als dat het bezit van de zaak moet voorstellen dan zou het dus kunnen zijn dat de mooie beurs aanhoudt totdat het jaar 2021 aanbreekt, maar uiteraard is dat een speculatie onzerzijds ook al is de aanstaande reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken een zekerheid.

 

De Rente

Er is in de afgelopen week niets gebeurd, maar de daggrafiek van de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken FutureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken blijft positief. De rente is dus nog dalende.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Er zijn geen positieve indicaties te bespeuren in de daggrafiek van de dollar. De indicatoren komen wel diep te liggen, maar ze zijn nog steeds dalende. Er is dus nog niet veel goeds te verwachten.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolieprijs bleef stijgen, maar er lijkt een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken aan te komen. Fundamenteel gezien moet men ervan uitgaan dat hij hoger komt te liggen gezien het feit dat de Covid-vaccinatie op gang lijkt te gaan komen en dat zou tot gevolg kunnen hebben dat het verkeer overal toe gaat nemen. De vraag naar olie zal dus gaan stijgen. De vraag is dan nog wel in hoeverre het aanbod hierop kan reageren.

 

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud viel door zijn MA200. Toch zijn er positieve indicaties te vinden in de daggrafiek maar deze zijn nog niet erg duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk is het afwachten totdat de aandelenmarkt zijn reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken ingaat. Voor de lange termijn zijn wij niet negatief.

 

Strategie

In onze meest defensieve portefeuilles hebben wij een positie in Sligro opgenomen, nog zo’n enorme achterblijver en slachtoffer van de Covid-crisis.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

30 november 2020    15.45  Chicago inkoopmanagersindex

1 december 2020    16.00  Amerikaanse productiecijfers

3 december 2020    11.00  Europese detailhandelscijfers

8 december 2020    11.00  ZEW Europese sentimentcijfers industrie en diensten en binnenlandse productie cijfers

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 7 december verschijnen.

 

Den Haag, 23 november 2020

Gijsbrecht K. van Dommelen

Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.vladeracken.nl

 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.