Black Monday is voorbij, maar goed is anders

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (28 oktober 2023) 714,25

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Black Monday, de maandag rond of op 19 oktober, ligt achter ons. Maar afgelopen week is het algemene beeld op aandelenmarkten er zeker niet beter op geworden. De S&P500 index daalde opnieuw en is nu onderweg naar de steun rond 4.000, 3% lager dan het slot van vrijdag. En het is niet gezegd dat het daarbij gaat blijven.

Nog slechter ziet het beeld voor de Russell 2.000 Index eruit, die brak afgelopen week definitief door een steunlijn heen, waarboven deze index al sinds begin 2022 op en neer beweegt. De koers is precies gesloten op de laatste nog resterende steunlijn die samenvalt met de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van juni 2022 en enkele toppen uit 2019. Nog een zwakke dag en de weg ligt open voor een test van misschien zelfs de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van maart 2020, toen de Covid-pandemi uitbrak!

De Nasdaq 100 IndexEen index samengesteld uit de 100 naar marktwaarde gemeten grootste, meest verhandelde, nonfinancial aandelen met een notering op de Amerikaanse schermenbeurs. Copyright Vladeracken brak een week eerder al door een soortgelijke steunlijn. Het kortstondige herstel dat zich aan het begin van de afgelopen week voordeed geldt daarmee slechts als een pullback. Ook hier is de weg omlaag gericht.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Overal kan zomaar alsnog een crash-achtige beweging omlaag ontstaan, en overal zijn koersen aanbeland op steunniveau’s, die als de laatste strohalm kunnen gelden. Er hangen enorme donderwolken boven de markt. Instappen is op dit moment veel te gevaarlijk.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

De steunlijn rond 715 heeft gezorgd voor een adempauze, een die nu voldoende tijd heeft genomen voor een doorbraak omlaag. Nog is het niet zover, maar niets in dit beeld zegt, dat deze lijn het gaat houden. En dan is het volgende koersdoel de steunzone tussen 670- en 686. Wat wel mooi is in dit beeld, is het feit dat er voor eerst sinds maanden een mooie dalende trendlijn getekend kan worden, die nu rond 733 ligt. En daarmee wordt de stoploss, voor diegenen, die short zitten, nu verlaagd van de oude dalende trendlijn, die op 754 ligt naar deze nieuwe stop op 733, een stop die bovendien per week sneller lager wordt dan de voorgaande stop. Nieuwe long posities aankopen, daar is het nog altijd te vroeg voor.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De lange rente maakte afgelopen week een pas op de plaats. Maar van topvorming is nog geen sprake. En de yield curveEen curve die de effectieve rente percentages weergeeft van obligaties met verschillende looptijden. De helling van de curve geeft de snelheid aan waarmede het percentage stijgt of daalt naarmate de looptijd langer is. Teresa Fernandez is van mening dat de relatie tussen de 10-jaars Treasury en de 3-maands Treasury een goede indicatie geeft van de stand van de markt. Een stijging van de verhouding wijst op een stijgende aandelenmarkt en omgekeerd. Als de Ratio op 3,5 of hoger ligt betekent dit dat men long in de S&P500 moet gaan en wanneer de ratio negatief is moet men een shortpositie innemen in de S&P500. Copyright Vladeracken is nog altijd niet normaal. Hij is wel vlak geworden in de VS en nog negatief in Europa. De berichten van afgelopen week hebben daarbij opnieuw duidelijk gemaakt, dat de korte rente voorlopig eerder verder omhoog zal gaan dan omlaag en dus moet de lange rente nog verder omhoog alvorens de yield curveEen curve die de effectieve rente percentages weergeeft van obligaties met verschillende looptijden. De helling van de curve geeft de snelheid aan waarmede het percentage stijgt of daalt naarmate de looptijd langer is. Teresa Fernandez is van mening dat de relatie tussen de 10-jaars Treasury en de 3-maands Treasury een goede indicatie geeft van de stand van de markt. Een stijging van de verhouding wijst op een stijgende aandelenmarkt en omgekeerd. Als de Ratio op 3,5 of hoger ligt betekent dit dat men long in de S&P500 moet gaan en wanneer de ratio negatief is moet men een shortpositie innemen in de S&P500. Copyright Vladeracken weer normaal is geworden. Een veeg teken is daarbij, het feit dat de eerste berichten beginnen binnen te druppelen over ondernemingen, die in arren moede maar bezittingen te koop stellen omdat ze meer en meer moeite krijgen met het herfinancieren van de grote hoeveelheid schuld die er op de balans staat. In het financiële dagblad van zaterdag werd al gerefereerd aan een grote Zweedse Onroerend goed maatschappij en aan Altice, de enkele jaren geleden nog in Amsterdam genoteerde kabelmaatschappij. Het gaat hier niet meer om leningen van enkele miljoenen, maar om leningen van miljarden. De herfinanciering van het bedrijfsleven gaat eind 2024 een probleem worden en piekt in 2025 en 2026. Als de lange rente dan zo hoog staat als hij nu is gaan er heel vel bedrijven maar ook (semi)overheden in de problemen komen. En ergens gaat de markt wakker worden voor dit vraagstuk.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De daling van de $-koers gaat een fase van versnelling tegemoet. Dat er weer een leider in de Amerikaanse senaat is benoemd heeft niets aan een versterking bijgedragen en dat is ook niet vreemd, want deze man is zo mogelijk nog conservatiever dan de vorige voorzitter en het is daarmee maar de vraag of dit de kansen op een compromis over het Amerikaanse budget verhoogt. En als dat niet zo is, dan gaan wij al in november een shutdown van de Amerikaans overheid zien, waarbij dit keer is een langdurige shutdown heel goed denkbaar is. Alleen al de discussie hierover gaat de $ niet helpen.

De Brent Olie prijs

Even leek het er op, dat de olieprijzen door de oorlog in het midden Oosten verder zouden kunnen oplopen. Maar de vraag naar olie daalt en dus zijn de olieprijzen weer gezakt. Olieprijzen zijn aan een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken bezig en die is voorlopig nog niet voorbij. En dat betekent in elk geval aan deze kant goed nieuws voor de inflatie. Als de winter dan ook opnieuw mild kan blijven in het Westen, dan gaan we verdere koersdalingen tegemoet in deze markt.

De prijs van een troy ounce Goud

We zijn onderweg naar de vierde test van de “all-time-high” die voor goud rond US$ 2.075 per troy ounce ligt. Tussen deze toppen zijn bodems bereikt, die telkens weer hoger dan de voorgaande kwamen te liggen. Dat is een teken van een grote onderliggende vraag, die op steeds hogere niveau’s weer instapt en een geleidelijk opdrogend aanbod. De kans dat deze grens uiteindelijk omhoog gebroken gaat worden neemt daarmee hand over hand toe.

Strategie

Wij hebben inmiddels erg veel cash in onze portefeuilles en daar zijn wij heel tevreden mee. Daarmee wachten wij deze fase gewoon rustig af. “Laat maar zakken” is ons devies.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 6 november 2023 verschijnen.

Den Haag, 28 oktober 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.