Geen verandering

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (21 november 2016) 450,68

Onze conclusies:
Korte termijn: positief maar verdeeld
Middellange termijn: positief maar verdeeld
Lange termijn: negatief maar verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Amsterdam en de AEX Index

Het is waar. In Amsterdam steeg de index afgelopen week met 10 punten. Een mooi resultaat, maar daar is toch wel alles mee gezegd. In Amerika zijn de markten duidelijk uitgebroken, daar wordt nu gewacht op een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. Van alle markten ziet Japan er op dit moment het sterkst uit. Europa blijft maar in zijn consolidatiekanaal zitten. Het was in april van dit jaar al, dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken bijvoorbeeld 450 noteerde. Afgelopen week sloot hij op 450,68. Het jaar 2015 sloot op 441,85. De markt is dus een magere 2% opgeschoten in Amsterdam. En toch wil de markt omhoog althans daar duiden de dagelijkse koersbewegingen op. En bijna iedere dag is hij telkens toch snel weer bij af. Vorige week schreven wij, dat de grafieken geen duidelijk uitsluitsel gaven maar dat wij gevoelsmatig concludeerden, dat wij voor een stijging stonden. Hierin is afgelopen week geen enkele verandering gekomen. Op basis van de grafieken kan men nog steeds geen conclusie trekken. Daarom heeft het geen zin om u deze week een koersgrafiek te tonen. Maar op het dollarfront hebben zich wel ontwikkelingen voorgedaan. En daarom laten wij u ditmaal een weekgrafiek van de Amerikaanse dollar (versus de Euro) zien. Wij besluiten opnieuw met te stellen dat wij het gevoelen hebben, dat de beurs in Amsterdam een dezer dagen aan een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken begint. Het doel van 466 blijft lonken. Wij worden in onze verwachting ook gesterkt door de daggrafiek van Brentolie. Deze is positief en duidt op een (beperkte) stijging. Het aandeel Koninklijke Olie, dat ons zo dwars zat in de afgelopen weken, kan hiervan profiteren en door zijn gewicht in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken kan hij deze in zijn rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken meenemen. Hiertegenover staat echter, dat veel aandelen in Amsterdam een tijdelijke top hebben bereikt. Reacties kunnen daarom niet uitblijven en dat zal remmend werken op de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Ook al zou de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken netto een stijging gaan doormaken dan zal het daarom alles samen genomen niet meevallen om de top op 466 te breken.

De Rente

Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op Nederlandse Staatleningen met een gemiddelde looptijd van 10 jaar is aan een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken bezig. Maar voorlopig ziet dat er niet onrustbarend uit. Zowel de indicatoren bij de dag- als bij de weekgrafiek divergeren positief. Bij de weekgrafiek zijn ze ook nog stijgende. Veel bloed gaat er dus niet uit vloeien. Er moet even gewacht worden totdat de (noodzakelijke) reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is uitgewerkt. Het zal niet volgende week gebeuren zo schatten wij in, maar daarna zou de stijging van de rente hervat kunnen worden.

De US $ in €’s uitgedrukt

Na tien witte candles op de daggrafiek lijkt er even een einde te zijn gekomen aan de opmars van de dollar.
blog-20161121-usdollar
Figuur 1.

Zoals men in figuur 1 ziet, waarin de weekkoersen staan afgebeeld, brak de dollar afgelopen week door zijn weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 92,5. De eerste horde om uit het horizontale kanaal te komen was toen genomen. De stijging was zo sterk dat nog in dezelfde week ook de bovengrens van dit kanaal bereikt werd. Maar of er nu een doorbraak onmiddellijk gaat volgen door dit niveau, wij wagen het voorlopig nog te betwijfelen. In de figuur, die wij opgenomen hebben, is van een eventuele aarzeling of daling nog niets te zien, maar op de daggrafiek hebben de indicatoren hun daling al wel ingezet. Het is opvallend dat de stijging van de dollar zich al weken voor de Trump overwinning heeft ingezet. De doorbaak van de dalende trendlijn geschiedde toen ook de 10-jaars rente door zijn weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken brak. En deze rente ligt op dit moment met 2,28% tegen zijn weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 2,3% aan, van waaruit een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is ingezet. En nu er een aarzeling in de opmars van de dollar wordt verwacht is het weer eens aangetoond dat rente- en dollar ontwikkeling nauw samen hangen. De verwachting dat Yellen half december de korte rente gaat verhogen is op dit moment algemeen geaccepteerd (men spreekt van 97% kans). De invloed van deze verhoging is daarom zeker al in de koers verwerkt. Al deze elementen spreken ervoor dat wij even rust gaan zien op het dollarfront.

De prijs van een vat Brentolie

De daling van de prijs van een vat Brentolie is gestuit op een steun rond US$43,5. Sindsdien is een herstel opgetreden en alles wijst erop, dat dit herstel zich nog even gaat doorzetten. Dit is goed nieuws voor Koninklijke Olie en gezien het grote aandeel daarvan in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zal dit positief uitwerken op de Index.

Het Goud

Op de daggrafiek van de World Gold Index ziet men dat er een draai is opgetreden. De indicatoren zijn aan het stijgen gegaan en er wordt driftig positief gedivergeerd. Op de weekgrafiek ziet men een tegenovergesteld beeld. Alles is nog aan het dalen. De conclusie ligt voor de hand. Er zit op de korte termijn een stijging in maar deze zal beperkt zijn. Pas wanneer de week positief is mag men meer verwachten. De prijs van een troy ounce goud heeft zich de afgelopen tijd in een omgekeerde verhouding tot de dollarprijs gedragen. Hiermede wordt weer eens onderstreept, dat de ontwikkeling van de $-koers regelmatig aan de basis ligt van de bewegingen van de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken. Nu de dollar even rust gaat nemen of misschien wel gaat dalen, past dat in de boodschap die de daggrafiek van het goud afgeeft.

Strategie

Wij wachten nog steeds op de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
21 november 2016    17.00 uur    Speech ECB-voorzitter Draghi
23 november 2016    10.00 uur    Europese Producentenprijzen
23 november 2016    11.00 uur    EU Financial Stability Review
23 november 2016    14.30 uur    Durable Goods orders USA
23 november 2016    19.00 uur    Vrijgave notulen van de laatste FED-vergadering
24 november 2016    08.00 uur    GDP-cijfers Duitsland

4 december 2016                           Referendum Italië

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 21 november 2016
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.