Reactie nog niet voorbij

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (28 december 2020) 626,37.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         vriendelijke reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               verdeeld

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Het jaar 2020 sluit zich af met twee korte weken. De eerste van deze twee sloot in Amsterdam met een puntje hoger, maar overal leek de jus eruit. In de meeste markten sluit het jaar 2020 positief af en wij zien daar in de komende week geen verandering in komen. Amsterdam zal met circa 3,6% (tot en met afgelopen week) helemaal niet slecht doen, zeker als men het vergelijkt met andere Europese beurzen (zo was DAX tot en met afgelopen week 1,7% hoger). Maar de Nikkei groeide tot nu toe in 2020 met 13,3% en de S&P500 zelfs met 14,1% (waar dan nog wel een stevige daling van de $-koers tegenover staat van – 8,0%). Wij zien er in de komende drie dagen nog wel een puntje bijkomen op Beursplein 5, maar de 632 (de voorgaande High) lijkt voorlopig een niveau te ver. De stijging (laatstelijk ook consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken) is welhaast afgelopen. In de meeste markten buiten Europa hebben de indicatoren op de weekgrafieken de daling reeds ingezet. In Europa is dat in de meeste markten nog niet het geval, maar overal moet men het hebben over de laatste loodjes. Januari, zoals het er nu naar uit ziet, gaat ons teleurstellen. Dat wil niet zeggen dat wij grote dalingen voorzien. De markt blijft, met name door de grote liquiditeit, in een hausse zitten. In West Europa kan de BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken deal nog voor enig optimisme zorgen (let wel, kan, want groot zal een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken niet zijn). In Amerika zal het vooral de eerste week van januari zijn, met de verkiezingen in Georgia in het verschiet, die voor een teleurstelling kunnen zorgen, Daarnaast zijn er natuurlijk de berichten over Corona die zoals het er nu naar uitziet zeker niet positief zijn, maar de vaccinatieprogramma’s moeten 2021 weer normaal maken. Al met al dus niet negatief maar in eerste instantie moet men rekening houden met tegenvallers.

 

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

 

Het beeld dat zich ontvouwt in de figuur hierboven is zonder meer positief. Afgelopen vrijdag werd na een korte dip het eerdere topje van het slot van 5 dagen daarvoor weer verbeterd; de twee gemiddeldes zijn stijgende en liggen in de juiste volgorde ten opzichte van elkaar; de koersen liggen daarboven; de drie indicatoren daaronder zijn alle drie stijgende (dat ziet men overigens bij lange na niet overal) en alles wijst erop dat het nog niet afgelopen is met de stijging. Helaas staat Amsterdam met dit mooie beeld vrijwel alleen, ook al zien de beurzen er in Europa in het algemeen beter uit dan die van daarbuiten. Wij zien het dus gebeuren dat er in de komende drie en een halve dagen, die de beurs dit jaar nog open zal zijn, nog een hogere top gezet wordt, maar daarna zal de rek er hoogstwaarschijnlijk uit zijn. Gedurende langere tijd diende zich een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken aan. In Amsterdam werd dit beantwoord met een minidip, maar de echte reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken moet nog komen en zal ook komen gezien de dalende indicatoren in de weekgrafieken. In de figuur hierboven zijn vier steunniveaus aangegeven. Wij houden het erop dat het MA50 in staat is de koers weer te doen keren. Maar de onzekerheid ligt in Amerika. Wij gaan ervan uit dat de verkiezingen in de eerste week van januari veel invloed zullen hebben.

 

De Rente

De rente is, zoals verwacht, weer iets gestegen. Deze beweging is nog niet afgelopen.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Het herstel van de dollar dat zich afgelopen week heeft ingezet, lijkt nog niet ten einde, maar veel lijkt dit herstel niet om het lijf te hebben.

 

De Brent Olie prijs

Van het oliefront geen nieuws. Toch lijkt er nog en hogere prijs in te zitten.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Ook in de goudmarkt is er niet veel gebeurd, maar alles wijst erop dat de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken omhoog wil. Beide laatste constateringen beloven weinig goeds voor de $.

 

Strategie

Afgelopen week hebben wij afgewacht en misschien dat we in de komende dagen nog wat winst zullen nemen, het beeld begint er minder positief uit te zien.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

30 december 2020    20.00  Vrijgave notulen laatste vergadering FOMC (VS, rente)

4 januari 2020           9.55  Markit PMI-cijfers voor Duitsland, Italië en Frankrijk

6 januari 2020                   Verkiezingen in Georgia voor 2 senaatszetels

 

In de laatste week van het jaar zijn veel beurzen gedurende enkele dagen dicht en zullen omzetten laag zijn.

 

De belangrijkste vraag voor de komende twee weken is de verkiezingsuitslag in Georgia. Er moeten twee senatoren herkozen worden. Als de Republikeinen één zetel winnen, dan komt President Elect Biden tegenover een Republikeinse meerderheid in de senaat te staan en wordt hij enigszins vleugellam gemaakt.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 4 januari 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 28 december 2020

Gijsbrecht K. van Dommelen

Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.vladeracken.nl

 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.