Het blijft gevaarlijk

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (14 oktober 2019) 577,42

Onze conclusies:
Korte termijn:opnieuw toppend
Middellange termijn:negatief en negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken
Lange termijn:negatief behalve Tokyo
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Veel goede berichten, maar ook slechte. China en de Verenigde Staten kwamen dichter bij een overeenkomst. Trump stelde de tariefverhogingen al uit, die voor dinsdag voorzien waren. Boris juichte want er wordt over een doorbraak gesproken. Maar Trump liet toe dat Turkije een oude wens kon vervullen door Syrië binnen te vallen en liet daarmee een nieuwe oorlog ontstaan. Vreemd genoeg deerde dat negatieve nieuws de beurzen niet. De raketaanval op een Iraanse tanker gaat ongetwijfeld nog gevolgen hebben. En niet mag worden vergeten dat de positie van Trump zelf in het impeachment proces met de dag hachelijker wordt. Het nieuws van China was echter het belangrijkste. Het bracht de AEX Index vrijdag weer terug op de stand van veertien dagen geleden. Of een succes werkelijk haalbaar is moet nog blijken, maar als men naar het verleden kijkt, lijken de kansen daarop klein. En of Boris werkelijk water in zijn wijn aan het gieten is, lijkt een klein wonder, terwijl wonderen toch de wereld uit zijn. Opnieuw moet men zich afvragen of de financiële markten wel op intelligente manier reageren op het nieuws.

Er is geen twijfel mogelijk over het herstel na de poging van slechts een week geleden om veel lagere niveaus te bereiken. De markten zijn weer terug bij af en dat gebeurde enkel en alleen op een aantal goede berichten, waarvan de waarde nog maar moet blijken. Als de koersen al weer terug bij af zijn dan is dat niet het geval met de indicatoren op de weekgrafieken en ook niet op de maandgrafieken (bedenk daarbij wel dat in de maand oktober nog niet voorbij is). Alleen de daggrafieken zijn positief en als deze laatste beweging zich doorzet zal de invloed daarvan op de weekgrafieken zich doen gevoelen. In de fundamentele argumenten, die wij de laatste weken genoemd hebben, is geen verandering gekomen. Negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken is er nog steeds. De High/Lows dalen, het aantal aandelen beneden hun gemiddelde ligt hoog. Weliswaar zijn de koersen van veel aandelen de afgelopen dagen fors gestegen, maar dit heeft (nog?) geen verandering gebracht in de middellange termijn indicatoren. Opnieuw staan de markten dus voor een cruciaal punt. Alles overziende geloven wij niet dat het topje van 584,29 en al zeker niet dat van 586,32 doorschreden zal worden en dat zou betekenen dat we het hebben over een korte onderbreking van het marktgebeuren omdat het geheel te sterk oversold was.

De AEX Index op dagbasis

Het beeld zoals dat in de figuur is opgenomen is niet veranderd sinds vorige week ook al is de markt in de afgelopen dagen fors gestegen. Het Kopschouder patroon is niet aangetast ook al is het geen mooi evenwichtig beeld meer (dat was in de linkerschouder ook al niet het geval). Er is ook geen voorgaande top doorschreden hetgeen nog steeds betekent dat we het over een opeenvolgende serie van lagere toppen hebben. Het MA50 heeft de koersdaling gestopt en vandaar uit is bezinning op gang gekomen, die de markt klaar moet maken voor een echte doorbraak van dit gemiddelde. Een doodgewone Pull BackEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken dus. Maar deze Pull BackEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken heeft nog maar weinig punten, dat wil zeggen nog maar 7, te gaan om de voorgaande top te verbeteren en de indicatoren onder in de figuur zijn allemaal stijgende. Het zal er deze week dus om spannen, maar onze conclusie blijft staan zolang de top op 584,29 niet gebroken is.

De Rente

De BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken FutureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken (het mandje van 10-jarige Duitse staatsleningen) is plotseling gaan dalen (rentestijging) en daar lijkt nog geen einde aan te zijn gekomen. De daling zet zich dus voort en dat betekent een stijging van de 10-jaars rente.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Wij hebben geen grafiek gevonden waarop positieve signalen zijn te vinden voor de Amerikaanse dollar. Het gehele beeld is negatief.

De prijs van een vat Brentolie

De vraag naar olie blijft dalen, maar de problemen bij het aanbod zijn opnieuw aan het oplaaien, zo moet men veronderstellen nu er een Iranese tanker is beschoten. Wie daar achter zit valt hoogstwaarschijnlijk niet moeilijk te raden en als dat zo is zal het niet goed uitpakken. Volgens de grafieken zou de prijs van een vat Brentolie moeten gaan dalen, maart of dat in de praktijk nu ook zo zal zijn is een vraag.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het is nu al zeven weken geleden dat de prijs van een troy ounce Goud zich in een dalend kamaaltje nestelde. Het zal daar niet lang meer in blijven. Ondanks dat de grafieken allemaal nog negatief zijn durven wij dat te stellen vanwege de positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken op de daggrafiek, die al voor de derde keer geconfirmeerd werd. Dit pleit voor onze terughoudende opstelling ten aanzien van de aandelenbeurzen.

Strategie

Zo langzaam maar zeker is er niet veel meer te verkopen, wij blijven geduldig op een instapmoment wachten in de wetenschap dat ook het derde kwartaal per saldo een mooi rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken heeft laten zien in de meeste portefeuilles van onze klanten.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

15 oktober 2019        11.00  ZEW-cijfers over het economische sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken in Duitsland en Europa

16 oktober 2019        11.00  Inflatiecijfers Europa

16 oktober 2019        14.30  Detailhandelscijfers Amerika

16 oktober 2019        20.00  Publicatie Beige-book van de Amerikaanse FED

17 oktober 2019        14.30  Amerikaanse arbeidsmarktcijfers gevolgd door Amerikaanse industriële productie

24 oktober 2019          9.30  Duitse en Europese Producentenverwachtingen Markit

24 oktober 2019        13.45  Rentebesluit ECB

De BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken-onderhandelingen naderen hun volgende deadline, het spant om het Amerikaanse We Works (dit zou zomaar het grootste faillissement van 2019 kunnen gaan worden) en het cijferseizoen is losgebarsten. De eerste winstwaarschuwingen (Philips) zijn al een feit. Het is dus oppassen geblazen.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 14 oktober 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.