Even ontspannen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (21 oktober 2019) 572,72

Onze conclusies:
Korte termijn:negatief
Middellange termijn:negatief
Lange termijn:negatief behalve Tokyo
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het zullen geen gemakkelijke dagen zijn voor president Trump want het net van de impeachment begint zich meer en meer te spannen. Bijna dagelijks komen er nu nieuwe, belastende verklaringen en feiten naar boven, maar voorlopig zal de beurs zich hier weinig van aantrekken. De spanningen tussen de USA en China zijn er wel en ze worden op dit moment niet beter. Uit China komen geen berichten en dat wordt niet positief geduid. De invoerrechten op Europese producten werden vrijdag verhoogd. Het antwoord van Europa moet nog komen. De handelsoorlog breidt zich dus uit. En dan is er nog de soap van het Verenigd Koninkrijk. Uitstel is gevraagd en natuurlijk gaat Europa dat toestaan. Het alternatief is harde BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken. Het wordt daar dus even iets rustiger, dat wil zeggen dar er op de korte termijn waarover we het hebben geen potten gebroken zullen worden.

Ondanks de vele meestal negatieve berichten heeft de markt zich uitermate sterk getoond. Er waren zwakke dagen maar telkens veerde alles weer op en werd er geprobeerd de voorgaande toppen te breken. Maar dat is dan telkens net niet gelukt. Op dit moment mag en kan men niet meer aannemen dat de markt aan nieuwe toppen werkt. In alle timeframes geven de snellere indicatoren negatieve signalen. In de lagere frames staan ze allemaal op rood. De markt in Tokyo ziet er nog het beste uit. Daar is niet alles negatief maar de invloed van Tokyo is niet dusdanig dat de markten daarom wereldwijd toppen zouden gaan breken. Eerder gaat Japan de andere markten achterna.

De AEX Index op dagbasis

De markt zit op een breekpunt. De gemiddeldes die u ziet in de grafiek liggen nog correct ten opzichte van elkaar en zij zijn stijgende. Maar wat wij niet getekend hebben is het MA20. De koers heeft dit gemiddelde afgelopen week bereikt en alles wijst erop dat er een doorbraak omlaag zal volgen. Dat betekent dat veel technische beleggers zullen zeggen dat de markt omlaag is gericht. Aankopen op de beurs zullen dus verminderen. Eerder hebben wij u erop gewezen dat er een omgekeerd Kopschouderpatroon te herkennen is. Het wachten was op een doorbraak van de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken, die erg diep ligt en dus kan het nog even duren alvorens de doorbraak hiervan het patroon ook bevestigt. De rechterschouder was al gevormd toen de koers opnieuw omhoog ging. Deze stijging is weer afgebroken en nu heeft er zich in deze rechterschouder een dubbele toppatroon gevormd. De neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken hiervan ligt op 553. Daar ligt ook het MA200. Men kan daar een forse steun verwachten en hoogstwaarschijnlijk zal zich daar de strijd tussen Bulls en Bears verhevigen. Zoals het er nu naar uitziet, maar dat is ook wel een beetje speculatief, gaan de Bears dit winnen. Wij zien de koers uiteindelijk zakken tot aan de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van het Kopschouderpatroon op 527. Op weg daarnaar toe zijn er nog meerdere steunpunten, die wij ook aangegeven hebben in de grafiek, maar wij zien ze allemaal als niveaus waar zich misschien een pauze zal inlassen, maar toch niet meer dan dat. De indicatoren onder de grafiek ondersteunen de daling die er op dit moment plaatsvindt. Als men dezelfde indicatoren op de week- en op de maandgrafieken bekijkt dan ziet men hetzelfde negatieve beeld en dat is de reden van ons pessimisme.

De Rente

Nog steeds is de koers van de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken FutureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken aan het dalen en er zijn geen aanwijzingen dat hier op korte termijn verandering in gaat komen. De 10-jaars rente is dus stijgende. Dit staat wel in schril contrast met het beeld in de aandelenmarkten dat wij hierboven schetsten.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Het was een slechte week voor de dollar. In geen van de timeframes is optimisme te bespeuren. Mogelijkerwijze komt er deze week een pauze in de daling omdat het MA200 wordt genaderd en de situatie op korte termijn wat oversold oogt.

De prijs van een vat Brentolie

De wereldwijde inspanningen voor duurzame energie en energiebesparing mogen nog weinig invloed hebben maar tezamen met een afzwakkende economie is de vraag niet meer in verhouding tot de productie. De prijs van een vat Brentolie zal het derhalve voorlopig moeilijk hebben om op hogere niveaus te komen. De grafieken bevestigen dit. Ze zijn niet positief.

De Prijs van een troy ounce Goud

De grafieken van de prijs van een troy ounce Goed wijzen al enige tijd op een aanstaande hervatting van de stijging. Bij het zilver ziet men nog enige aarzeling.

Strategie

Onze portefeuilles zijn redelijk liquide en blijven dus achter bij de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken die wij net gezien hebben. Vrijdag bewees zich deze voorzichtigheid, want wanneer aandelenkoersen dalen, blijven onze cliënten redelijk buiten schot.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

22 oktober 2019        10.00  Publicatie ECB over de mate van kredietverstrekking in Europa

24 oktober 2019        10.30  Duitse en Europese cijfers Producenten verwachtingen (PMI)

24 oktober 2019        13.45  Rentebesluit ECB

25 oktober 2019        10.00  IFO Sentimentcijfers Duitsland

29 oktober 2019        15.00  Consumentenvertrouwen VS

Het is weer tijd voor bedrijfscijfers. Er waren meevallers, maar ook tegenvallers en de balans moet nog worden opgemaakt. Risico’s alom dus.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 21 oktober 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.