De maand van calamiteiten nadert haar einde

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (24 oktober 2016) 450,50.

Onze conclusies:
Korte termijn: licht positief
Middellange termijn: verdeeld
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Oktober en aandelenkoersen

De maand oktober nader haar einde en voor aandelenbeleggers is dat goed nieuws. Oktober is historisch bezien de maand waarin forse koersdalingen het meest zijn voorgekomen. Oudere beleggers zullen zich ongetwijfeld nog “black monday” herinneren, maar wie terug gaat in de tijd zal vele jaren aantreffen waarin de maand oktober de slechtste beursmaand van het jaar was. En deze maand heeft, terwijl wij dit schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken, nog slechts één week te gaan. Daar kan natuurlijk nog van alles in fout gaan, maar met het feit dat ook de oktoberexpiratie voorbij is en de technische positie van aandelenbeurzen wereldwijd in de voorbije weken is verbeterd, gaan wij niet meer uit van een probleem dit jaar. En de ervaringen met oktober als zwakste beursmaand zijn statistisch van aard. Het is geen wet van Meden en Perzen dat beurzen zwak zijn ij oktober, het komt gewoon meer dan gemiddeld voor dat oktober de zwakste maand van het jaar is en het loont dus de moeite om voorzichtig te zijn in de aanloop naar de maand oktober en in oktober zelf.

SCI Wereld Index in US$

En wie naar de daggrafiek van de MSCI Wereld Index in $’s kijkt in figuur 1 zal zien dat ook nu weer de maand oktober niet persé als een goede maand te boek kan staan. De koersen zijn sinds eind augustus in een licht dalend consolidatiepatroon heen en weer bewogen, met een dieptepunt nog geen week geleden, in de maand oktober!
blog-20161024-msci
Figuur 1.

Maar het beeld dat u in figuur 1 ziet is eigenlijk een heel mooi en hoopgevend beeld. Al sinds augustus 2015 bevindt deze wereldindex zich in een consoliderend patroon, een omgekeerd Kop/Schouderpatroon. In juli 2016, bij de groene pijltjes rechts in de figuur, brak de index uit dit bodempatroon om vervolgens langs de bovenkant van de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken langzaam mee naar beneden te bewegen. Dat is vrij normaal. Een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken heeft tijd nodig om verwerkt te worden. Elke beweging omhoog vanaf dit niveau is een reden om aandelen te kopen, zeker nu sinds afgelopen week de indicatoren onder in beeld ook nog eens positief divergeren. De MSCI Wereld Index (let op, in $’s!) staat klaar voor een koersstijging van om en nabij 15% (vanaf het huidige niveau van 1.705 tot het berekende doel van 1.935).

En dit beeld treft men overal in de wereld in de aandelenmarkten aan. Overal hebben zich in de afgelopen weken consolidaties afgetekend op een niveau dat prima als springplank voor een volgende rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken kan dienen. Oktober is nog niet helemaal voorbij en de maandag na een expiratie is doorgaans een moeilijke beursdag, maar er gloort duidelijk licht aan de horizon voor aandelenbeleggers.

De Rente

En ondertussen is de rente in de VS aan het stijgen, tekent zich daar een belangrijk, lange termijn dubbele-bodempatroon af en stijgt ook het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaar Nederlandse Staatsleningen (de 10-jaars €-rente). Het is allemaal nog pril, maar de obligatiemarkten naderen een periode van normalisering. En dat is het grote gevaar aan de horizon voor beleggers, want alom wordt gedacht dat ook aandelenmarkten artificieel hoog gewaardeerd zijn als gevolg van de overmatige hoeveelheid liquiditeiten, die door Centrale banken wereldwijd in de markten zijn gepompt. Maar het is hier net als met een mammoettanker, het zal nog wel even duren voor de steven van de rente definitief gewend is.

De US $ in €’s uitgedrukt

Ondertussen stijgt de koers van de $ weer t.o.v. de €. Maar nog altijd gaat het hier om een stijging binnen een groot langgerekt consolidatiepatroon. Zolang de bovengrens van 94,3 niet is gebroken, is hier slechts sprake van de zoveelste korte termijn opleving. Geen reden dus om hier achteraan te lopen.

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie volgt het pad dat wij hierboven ook voor de MSCI Wereld Index hebben getoond. Er is sprake van een consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken boven een belangrijke neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken. En de overbought-positie is inmiddels voldoende gecorrigeerd in de indicatoren om weer ruimte te bieden voor de volgende beweging omhoog. De olieprijzen gaan weer stijgen en dat is goed voor de aandelenmarkten.

Het Goud

De stijging in de daggrafieken van het goud is maar mondjesmaat geweest. En inmiddels zijn indicatoren weer voldoende hersteld om de oversold positie van eind september weggewerkt te hebben. En daarmee bevindt het goud zich op korte termijn in een gevaarlijke positie. Of we daarmee de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van september zullen hervatten is nog de vraag, daarvoor zien de weekgrafieken er nog te goed uit. Eerder moet een kleine correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken verwacht worden op korte termijn.

Agenda

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
·    24 oktober, 09.30 uur; Duitse Producenten Prijs Index-cijfers (PMI);
·    24 oktober, 10.00 uur: Europese Producenten Prijs Index-cijfers (PMI);
·    25 oktober, 16.30 uur: Toespraak Britse Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken directeur Carney;
·    25 oktober; 17.30 uur: Toespraak ECB-president Draghi;
·    27 oktober, 14.30 uur: Durable Goods-cijfers VS;
·    28 oktober, 14.00 uur: Consumenten Prijs Index-cijfers Duitsland;
·    28 oktober, 14.30 uur: Consumentenbestedingen en GDP-cijfers VS;
Het gaat hier dus om gebeurtenissen, die in de afgelopen maanden verhoudingsgewijs redelijk tot veel invloed hadden op het marktgebeuren direct na publicatie.

Strategie

Wij zijn op zoek naar mogelijkheden om de aandelenposities uit te breiden.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 24 oktober 2016
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.