Het blijft waaien

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (9 juli 2017) 509,92

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief met kleine kans op opleving
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De AEX Index heeft zijn eerste echte steun gevonden, maar….

De markt is niet verder gedaald in de afgelopen week, maar er zijn geen indicaties te vinden die vertellen dat het beter gaat worden. Het ziet er naar uit dat de S&P500 zich nu ook voegt bij de markten die in een dalend kanaaltje zijn gekomen. De Dow Jones Industrial Index is nog niet zover. Hij is de enige die probeert zich staande te houden maar ook hier zijn scheurtjes te zien. In Europa is het MA50 nu overal aan het dalen. In Amerika zijn de markten nog niet zo ver. Overigens zit de Russell 2000 nu al negen weken in een vergelijkbaar kanaaltje. Hij doet Europa dus na. Het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken gedraagt zich uitzonderlijk slecht. Het is duidelijk slechter op dit moment dan het was in 2015 toen de AEX ruwweg 20% inleverde. Na lang zoeken echter is er één lichtpuntje opgedoken. De Dow Jones Transport Index die, toen de DJIA een nieuwe top zette dit niet deed, heeft nu ook een nieuwe top gezet. De dreiging die gedefinieerd wordt door de Dow-theorie is er dus niet meer. Wat dat moet betekenen is uiteraard nog niet duidelijk maar men zou daaruit kunnen concluderen dat de markten niet afstevenen op een zware correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. Zo zeker lijkt dat voorshands niet want het MA20 van de VIX blijft nog altijd onder het cruciale niveau, dat het verschil tussen goed en slecht zou uitmaken. In alle time frames in alle charts wordt er negatief gedivergeerd. Veel positiefs hebben wij dus niet te melden. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken ligt circa vier punten boven een goede steun die gevormd wordt door het MA150. Circa 7 punten lager dan zijn huidige niveau ligt de eerste FibonacciIs een Italiaanse wiskundige die een reeks getallen heeft gedefinieerd waarvan het kenmerk is dat de breuk van twee elkaar opvolgende getallen in de limiet gelijk is aan 1,618, ook wel het gouden verhoudingsgetal genoemd. De reeks wordt verkregen door steeds de twee opeenvolgende getallen bij elkaar op te tellen waardoor het volgende getal verkregen wordt. De getallenreeks is als volgt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc. Copyright Vladeracken-steun op 503. Wij gaan ervan uit dat dit niveau doorbroken gaat worden. Pas op 490 gaat hij de steun van het MA200 tegenkomen.

De Rente

Met 0,752% voor het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op obligaties van de Nederlandse Staat met een gemiddelde looptijd van 10 jaar kwam deze mooi boven de vorige top uit maart van dit jaar van 0,745%. En er zit nog wat ruimte in de grafiek dus wij zien dit rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken nog wel iets hoger komen. Wij kwalificeren deze stijging als positief voor de Nederlandse (Europese) economie, maar rentegroeifondsen en (langer lopende) obligaties hebben het moeilijk momenteel. De kracht van de banken op de aandelenmarkten ligt ook in deze stijging, want op korte termijn neemt de rentemarge nu snel toe voor banken.

De US $ in €’s uitgedrukt

De dollar laat het volledig afweten. De markt gelooft blijkbaar niet erg meer in de Trump-plannen. Maar ook andere valuta zijn aan het dalen ten opzichte van de Euro. Zie bijvoorbeeld de Japanse Yen. Deze is sinds 8 juli vorig jaar (dus precies een jaar geleden) met ruim 15% gedaald. De dollar daalde sinds 28 december van het vorige jaar met bijna 10%. Het was indertijd de eerste indicatie, dat er iets mis was met de Trump-plannen. In de grafiek die wij hieronder opnemen is te zien dat hij nu voor de derde keer de onderste lijn aanraakt in een licht oplopend kanaal. Het is opnieuw niet zeker dat hij daaruit valt, maar wij geven hem toch maar weinig kans voor een echt herstel. De Stochasticsvan George Lane. De formule is gebaseerd op het gegeven dat wanneer koersen stijgen de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de hoogste koers van de dag te komen terwijl in dalende trends de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de laagste koers van de dag te komen. Er worden twee lijnen getekend de %K en de %D die elkaar moeten kruisen. De formule luidt: %K = 100*[(Slotkoers – L5) / (H5 – L5)]; %D = 100*(H3 / L3) waarbij L5 = Lowest Low van de laatste vijf dagen; H5 = Highest High van de laaste vijf dagen. Men gebruikt een Slowed Stochastics en een Fast Stochastics. De Slowed Stochastics is in tegenstelling tot de Fast Stochastics verzacht door het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde. Copyright Vladeracken onder in de figuur ligt erg laag, maar hij duidt niet op een aanstaande stijging van de dollar. Eerder duidt hij op een verdere daling want de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken is duidelijk opnieuw bevestigd. De lange termijn vooruitzichten voor de $ worden allengs slechter.
BLOG 20170710 USD
Figuur 1.

De prijs van een vat Brentolie

De pret heeft niet lang geduurd. Toen de prijs van een vat Brentolie bijna bij US$50 per vat was, kwam de klad er weer in. Het zijn de indicatoren op de daggrafiek, die negatief zijn. Op de weekgrafiek zijn ze allemaal positief met ook een goede divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken. Op de maandchart is alles nog negatief. Wij zien de prijs nog verder dalen, maar dat zal niet zo lang duren. Het ziet er echter niet naar uit dat de US$60 snel gehaald zal worden. Voorlopig blijft het meer aanmodderen.

Het Goud

De beleggingscategorie die de grootste teleurstelling heeft gegeven dit jaar is wel de prijs van edelmetalen zoals goud en zilver. Men (ook wij) verwachtte, dat er een zekere bescherming zou uitgaan van deze producten bij een dalende markt voor de aandelen, maar niets is minder waar gebleken. Er zijn lichte aanwijzingen dat hier op korte termijn verandering in zal komen maar overtuigend is dat niet. De steun voor de prijs van een troy ounce goud ligt nu op US$1.200, maar de indicatoren zijn niet positief. Dit geldt voor alle time frames. En ondertussen is de $ ook nog eens gedaald!

Strategie

Wij blijven zeer voorzichtig en kijken of er misschien zelfs nog wat moet worden verkocht.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

12 juli 2017 12.00 Industriële productie Eurozone
13 juli 2017 16.00 Getuigenis in de senaat van FED-voorzitter Yellen
14 juli 2017 14.30 Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers en detailhandelscijfers
14 juli 2017 15.15 Amerikaanse Industriële productiecijfers

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 10 juli 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.