Het gevaar is nog niet geweken

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (12 december 2021) 788,01

Onze conclusies:

Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: positief

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Deed Omicron de beurzen een week geleden heftig schrikken, afgelopen week leek de ernst van het virus mee te vallen en liepen aandelenkoersen weer flink op. Als de berichten waar zijn, namelijk dat deze variant weliswaar erg besmettelijk is, maar dat de mate waarin mensen er ziek van worden mee valt, dan zullen de beperkende maatregelen wereldwijd snel weer losgelaten worden. Economisch bezien zal dan de uitwerking meevallen. Dat lijkt een vreemde boodschap wanneer je in Nederland woont, want hier wordt alleen maar over uitstel van versoepeling gesproken. Maar Nederland is dit keer eens de uitzondering op de regel, het virus grijpt dit keer sneller in ons land om zich heen dan in veel andere landen. Maar beurskoersen worden natuurlijk niet alleen door het nieuws rond de Omikron-variant bepaald. Veel belangrijker is de vraag hoe zwaar het inflatieprobleem in de wereld eigenlijk is. De cijfers in november waren erg slecht. Maar in december en januari zal het effect van de lage cijfers van een jaar geleden gaan wegebben.
Om een idee te geven kijken we even naar de Europese inflatie index, de “European Union Consumer Price Index: Excluding Tobacco”, een index die door het Europese bureau voor de statistiek wordt berekend. Deze index bleef tussen april 2019 en januari 2021 fluctueren tussen 105,27 en 106,30. Dat is een marge van minder dan 1%, waarbij de inflatie ook zo nu en dan negatief was! Maar in februari 2021 begon de index op te lopen tot uiteindelijk 110,49 eind oktober (het november cijfer is nog niet gepubliceerd). De stijging wordt toegeschreven aan onevenwichtigheden in de economie. Als dat waar is, dan zou de inflatie na ongeveer een jaar uit het lood geslagen te zijn geweest weer tot rust moeten komen en zou deze index dus weer moeten stabiliseren, zij het wel op het hogere niveau van 110,50. Van maand op maand zou dan de inflatie weer moeten gaan dalen.
Het betekent, dat de inflatiecijfers in de komende maand weer moeten gaan afzwakken. November was een piek, december kan nog iets hoger uitpakken maar zou ook mee kunnen vallen, maar januari zou daadwerkelijk zicht op een afvlakking moeten geven. In dat geval zal ook de obligatiemarkt weer tot rust komen en kunnen aandelenkoersen weer verder stijgen. Maar totdat deze cijfers meevallen, zal de onrust op markten eerder toe dan afnemen.

In dat licht is het dan de vraag of het herstel van afgelopen week gezien moet worden als een kortstondige opleving in een dalende correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. De kans, dat markten alweer begonnen zijn aan de volgende fase omlaag in een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken is groot.

De AEX Index op dag basis

Figuur 1.

In dat licht bezien, is het herstel van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken tot net boven 809 afgelopen week in feite niets meer dan een kortstondige terugkeer naar de oplopende trendlijn waar de koers een week eerder uit omlaag gebroken was. De GAP, die toen ontstond, is daarbij gesloten, een heel normaal verschijnsel. Dat de koers vervolgens weer weggleed is een veeg teken. Ook het feit dat indicatoren daarbij weer omlaag doeken en er ondertussen ook geen sprake is van positieve divergenties maakt de kans groot, dat er nog een volgende daling in het verschiet ligt, alvorens deze correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken tot haar einde komt. Gezien de kracht en diepgang van de eerste daling is een koersdoel van ongeveer 750 daarbij een logisch punt. Daar ligt ook de nodige steun.

Natuurlijk is ook een hervatting van de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken mogelijk, maar de kans daarop achten wij klein, en als dit al gebeurt, dan verwachten wij slechts een kleine verhoging van het hoogste punt ten opzichte van de voorgaande top waarna opnieuw een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken ingezet wordt. Het geheel past dan in een trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, die geleidelijk aan zwakker wordt. Maar zover is het nog niet, wij houden het op nog een tweede daling.

De Rente

Opnieuw daalde de rente in Europa en steeg de rente in de VS. Markten zijn er steeds meer van overtuigd, dat de rentecyclus in de VS een nieuwe fase ingaat, waar de rente in Europa nog even kan profiteren van de ruimgeldpolitiek van de ECB. Komende week komen zowel de FED als de ECB met hun laatste rentevergadering van het jaar. Van de FED wordt verwacht dat zij het opkoopprogramma van obligaties zal stoppen, “taperingGeleidelijke afbouw van de kwantitatieve verruiming in de Verenigde Staten. Copyright Vladeracken” begint daar dus, terwijl de ECB nog even op het vinkentouw zal blijven zitten. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van de obligatiemarkt zal alles bepalend zijn voor de koersontwikkeling van aandelen in de laatste twee weken van dit jaar.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ maakte een pas op de plaats afgelopen week, precies onder een niet onbelangrijke weerstandslijn. Maar of we nu een draai omlaag gaan zien, de aanstaande rentevergadering van de FED zal hierin een belangrijke factor worden. Maar de echte grens om te nemen is 92,5 en daar zijn we nog niet.

De Brent Olie prijs

De olieprijzen hebben een mooie week achter de rug, maar daarbij is de koers van Brentolie slechts terug naar de oplopende trendlijn gestegen, een trendlijn waar hij eerder doorheen zakte. Voorlopig is dus slechts sprake van “kissing the trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken” en is de vraag of het “goodby” is of niet nog niet beantwoord.

De prijs van een troy ounce Goud

Opnieuw een reversal candle afgelopen week in het goud, de tweede op een rij. Maar alleen een hogere opening aanstaande maandag kan hoop bieden en dan moet de rest van de week ook positief zijn. The jury is still out.

Strategie

Wij wachten nog even af, de kans dat de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zijn tweede fase is ingegaan, met een mogelijk doel van 750 is nog te groot.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

14 december 2021 11.00 Europese industriële productie
15 december 2021 20.00 Rentebesluit FED in de VS
16 december 2021 10.00 Eurozone PMI diensten en industrie
16 december 2021 13.45 Rentebesluit ECB
16 december 2021 14.30 Amerikaanse “initial jobless claims” en PMI-cijfers
17 december 2021 10.00 Duitse IFO-cijfers (zakelijk klimaat)
17 december 2021 11.00 Inflatiecijfers Eurozone
21 december 2021 16.00 Consumentenvertrouwen Europa

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 januari 2022 verschijnen.

Den Haag, 12 december 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.