Rijp voor een adempauze of juist ….

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (23 januari 2017) 485,98

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Middellange termijn: rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken loopt ten einde
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

AEX Index versus ASCX Index

Markten zijn in reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, in feite al sinds begin dit jaar en in veel gevallen al sinds medio december. Dat zou kunnen betekenen dat het al weer bijna tijd is voor een volgende stap omhoog. Maar schijn bedriegt. Want het maakt nogal wat uit op het ogenblik naar welke index u kijkt. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is inderdaad rijp voor een volgende stap omhoog. MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren zitten in negatief territorium maar stijgen inmiddels weer en dat betekent dat de markt voldoende tijd gehad heeft voor een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken en dus weer eens top omhoog kan zetten. Maar als u naar de ASCX (Amsterdam All-share Index) kijkt, dan doemt een geheel ander scenario op. Want waar de grotere aandelen direct na de verkiezing van Trump tot 45ste president van Amerika snel opliepen en dus al in december tot stilstand kwamen is de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken in de bredere markt veel langer doorgegaan. Hier is de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken pas een week oud en is er bovendien een belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken bereikt. Indicatoren divergeren hier negatief (zie figuur 1) en zijn dalende en er is geen enkele aanleiding om te verwachten dat de net ingezette reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken al ten einde is. In tegendeel, u moet uitgaan van een verdere verzwakking in Amsterdam.
BLOG 20170123 ASCX
Figuur 1.

Erg negatief ziet het er allemaal niet uit, maar ruimte voor een snelle hervatting van deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is er nog onvoldoende. Voor de komende week is daarmee het devies afwachten, tenzij de grens van 860 door de ASCX Index De Amsterdam Small Cap Index. Een gemiddelde van 25 kleine en middelgrote bedrijven genoteerd aan de beurs in Amsterdam. Copyright Vladerackenwordt geslecht, dat zou het teken zijn dat de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken weer wordt hervat. Tot die tijd is het verstandig om even aan de zijlijn te blijven en te zien hoe de bedrijfsresultaten uitpakken, die nu in de komende week in grote getale gepubliceerd gaan worden.

De Rente

In Europa is de stijging van de lange rente hervat. Maar zolang het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaar Nederlandse Staat leningen zich tussen de grenzen 0,40% en 0,60% heen en weer blijft bewegen heeft deze stijging nog niet vele om het lijf. Hoedt u echter voor te groot optimisme, want een snelle doorbraak omhoog tot boven 0,60% is heel goed mogelijk.

De US $ in €’s uitgedrukt

De rente is ook in de VS weer gaan stijgen en dat zou kunnen betekenen dat de daling van de koers van de $ van de afgelopen weken tot staan gebracht wordt. De MomanMomentum analyse. Een combinatie van twee momentum indicatoren (Oscillator en MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken stijgt weer en doet dat vanuit een oversold positie. Dus in die zin is er ruimte te over. Maar de stijging van de rente van afgelopen week heeft de daling van de $ tot op heden feitelijk nog niet tot staan gebracht. Nog sterker, het beeld ziet er eigenlijk zwak uit en wijst op een verdere daling van de $ t.o.v. de €.

De prijs van een vat Brentolie

Het beeld van de olieprijzen ziet er wat topperig uit. Achter elkaar zijn in de voorbije maanden nu drie toppen gezet waarvan de eerste en de derde lager liggen dan de middelste. Dat kan wijzen op een kopschoudertopje met een neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken op US$ 53,81. Dat is dan ook de grens om in de gaten te houden. Een daling tot onder dit niveau betekent een koersdoel van circa US$ 50 en dat is de onderkant van een oudere tradingrange. Veel hoeft dat niet te betekenen en wij gaan er op een wat langere ter mijn nog altijd vanuit dat de koers uiteindelijk eerder richting US$ 80 per vat zal gaan dan opnieuw omlaag. Maar het is dus nog geen tijd voor nieuwe posities.

Het Goud

De goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken is onderweg om de grens van US$1.230 te gaan breken. Goud en Zilver (boven US$ 16 per troy ounce) hebben een goede rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken achter de rug en zijn enigszins aan het corrigeren, maar de weg is per saldo omhoog gericht. Zwakke dagen zijn een kans om in te stappen.

Strategie

De markten zijn er nog altijd niet uit, dus wij moeten even aan de zijlijn blijven of zelfs wat liquiditeiten creëren. Om die reden hebben wij afgelopen week posities in iShares Global Infrastructure Fund (Fund Selector) verkocht en wieden wij her en der wat onkruid. Maar de zoektocht is naar koopkandidaten.

Agenda voor de komende week

24 januari 2017        10.00 uur    Europese cijfers dienstensector en industriële productie
25 januari 2017        10.00 uur    IFO vertrouwensindicatoren Duitsland
26 januari 2017        14.30, 15.45 & 16.00 uur    Amerikaanse cijfers over werkgelegenheid, huizenmarkt, CB Leading Indicators en Diensten- en Industriële Productie
27 januari 2017         14.30 uur    Durable goods en consumptiecijfers USA

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 23 januari 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.